Sivilleşme reformları vatandaş nezdinde karşılığını buluyor. GENAR'ın yaptığı araştırmada son 10 yılın en güvenilir kurumu olan TSK ikinci sıraya düştü, Cumhurbaşkanlığı ise ilk sıraya yükseldi.
GENAR tarafından yapılan “Türkiye Sosyal Ekonomik ve Politik Analiz” adlı araştırmaya göre Türkiye'de en güvenilir kurum Cumhurbaşkanlığı oldu. Araştırmaya göre 6 ay öncesine kadar en güvenilen kurum olarak ilk sırada yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yerini Cumhurbaşkanlığı'nın yüzde 71.2 ile alması Türkiye'de art arda yaşanan köklü değişimin de göstergesi olarak değerlendirildi. Ordu, yüzde 70.9 ile ikinci sıraya düşerken, yüzde 66.9 ile TBMM üçüncü sırada aldı. 5 -15 Ağustos tarihleri arasında 17 il ve 63 ilçede 2240 kişi ile yapılan yüz yüze görüşme sonucu elde edilen araştırmanın çarpıcı başlıkları ise şöyle:
Sivillere güven yükselişte
- “En güvenilir kurum hangisidir” sorusuna şimdiye kadar, her araştırmada birinci sırada yer alan “ordu” cevabının GENAR'ın son çalışmasında ikinci sıraya düştüğü görüldü. Cumhurbaşkanlığı'nın birinci sırada çıktığı verileri değerlendiren GENAR Genel Müdürü İhsan Aktaş “Türkiye'nin son on yılının siyasi tablosunda kurumlara güvende ordu birinci sırada yer alırdı, cumhurbaşkanlığı ve diğer kurumlar onun arakasından sıralanırdı. Yaklaşık 6 aydır Cumhurbaşkanlığı birinci, ordu ikinci sırada gözükmektedir. TBMM ise üçüncü sırada yer alıyor. Sivil siyaset ve Meclise en az ordu kadar güven duyuluyor” dedi.
- “İmkanınız olsa Türkiye'de mi yoksa yurt dışında mı yaşarsınız” sorusuna halkın yüzde 81.4'ü “Türkiye'de yaşamak isterim” derken, yüzde 18.6'sı da “Yurtdışında” cevabını verdi.
- Sivil anayasa konusundaki soruya katılımcıların yüzde 76.9'u “yeni anayasa gerekli” yanıtını verirken İhsan Aktaş, halkın yeni anasaya kosunusunda ittifak ettiği yorumunda bulundu. Katılımcıların yüzde 65.9'luk oranı da Türkiye'de bir rejim tehlikesi bulunmadığı yönünde yanıt verdi.
- Ankette yöneltilen darbe ihtimali sorusuna katılımcıların yüzde 77.2'si darbe ihtimali olmadığı yanıtını verirken, halkın yüzde 50'si son 10 yılda darbe tehlikesi atlatıldığı yönünde görüş bildirdi.
- Türkiye'nin en temel sorunun sorulduğu araştırmada birinci sırada yüzde 41.1 ile terör yüzde 24.6 ile işsizlik yüzde 16.8 ile ekonomik sorunlar geldi.
- 5 yıl öncesine göre ekonomik durumu iyi görenlerin oranı yüzde 43 olurken, yüzde 27.7 “daha kötü”, yüzde 29.2 ise “değişmedi” yanıtını verdi. Halkın ekonomik algısının değerlendirildiği bir başka soruda yüzde 41.9 “daha iyi olacak”, yüzde 28.4 “daha kötü olacak”, yüzde 30.2 ise değişmeyeceği yanıtını verdi. Başka soruda ise katılımcıların yüzde 22'si bir yıl içinde araba, yüzde 17.5'i ise bir ev almayı düşündüğünü belirtti. Katılımcıların yüzde 31'i bankalara, yüzde 27'si ise kişilere borcu olduğunu söyledi. Verileri değerlendiren Aktaş,”Türk halkı ekonomimizi krize dayalı ekonomi olarak görüyor” dedi.
- Hükümetin faaliyetlerinin de değerlendirildiği araştırmada en beğenilen hükümet faaliyeti olarak yüzde 78.5 sağlık, yüzde 71 sosyal yardım, yüzde 68.8 eğitim, yüzde 65.2 dış politika, yüzde 64.4 ekonomi, yüzde 61 demokratikleşme, yüzde 60.8 çetelerle mücadele konuları önplana çıktı. Üç ay önceki araştırmaya göre de hükümete duyulan güvende yüzde 10'luk artış meydana geldi.