Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, son haftalarda artan gribal enfeksiyonlara, halk arasında ''Keçi Gribi'' olarak bilinen ''Q Ateşi''nin neden olmadığını belirterek, ''Şu ana kadar Türkiye'de herhangi bir keçi gribi vakasına rastlanmadı. Şu an görülen durum, mevsimsel gribal enfeksiyonlardır'' dedi.
Ertek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde birkaç haftadır yaygın görülen gribal enfeksiyon vakalarının, kamuoyunda ''Keçi Gribi''nden kaynaklandığına dair bilgilerin ''doğru olmadığını'' söyledi.
Keçi gribinin, tıp literatüründe ''Q Ateşi'' ya da ''Quensland Ateşi'' olarak adlandırıldığını anlatan Ertek, hastalığın ilk kez 60 yıl kadar önce Avustralya'da Quensland'da ortaya çıktığını belirten Ertek, hastalığın etkeninin Coxiella burnetii isimli bir bakteri olduğunu ifade etti.
Ertek'in verdiği bilgiye göre, keçi gribinin etkinlik alanı ve bulaşma şekli şöyle:
Keçi gribi, başta keçiler olmak üzere koyun ve sığır gibi geviş getiren hayvanlarda, hayvanın en çok süt, idrar, dışkı ve plasentasında bulunuyor. İnsanlara doğrudan temasla, solunum yoluyla, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketilmesiyle bulaşıyor.
Bakteri normal pastörizasyona (62-65 santigrat derecede 30 dakika) dirençli olup, 71.6 santigrat derece 30 sn'lik pastörizasyon işlemine duyarlılık gösteriyor.''
-HASTALIK, GRİP BENZERİ BULGULARLA KENDİNİ GÖSTERİYOR-
Alınan bilgiye göre, hastalık, ani olarak yüksek ateş, titreme, baş ve kas ağrıları, halsizlik gibi grip benzeri bir bulgularla kendini gösteriyor.
2009-2010 tarihleri arasında keçi gribi hastalığı, Hollanda'da 2 bin 300 kişide belirlenmiş ve 6 kişinin yaşamını yitirmesine yol açmıştı.
-''SALGIN HASTALIKLAR OLUŞTURMAMAKTADIR''-
Keçi Gribi hastalığı, sanıldığı gibi viral değil bakteriyel bir hastalık olduğu için kuş gribi ya da domuz gribi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara yol açmıyor. Belli bir bölgede daha sınırlı bir tablo ile kendini gösteriyor.
Spesifik bir semptomu olmadığı için ancak laboratuar testleriyle teşhis edilebiliyor.
-TÜRKİYE'DE ŞU ANA KADAR HERHANGİ BİR VAKA YOK-
Keçi gribi vakalarında klinik örneklerin teşhisi, Hıfzıssıhha başkanlığındaki laboratuvarlarda yapılıyor.
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Ertek, ''Şu ana kadar ülkemizde herhangi bir keçi gribi vakasına rastlanmamıştır. Şu an görülen durum, mevsimsel gribal enfeksiyonlardır, keçi gribi ile bir ilgisi bulunmamaktadır'' dedi.