Türkiye'de neden elektrikler kesiliyor?

İstanbul ve çevresinde geçen hafta başlayan elektrik kesintileri, bu hafta da devam ediyor. Uzmanlara göre daha da devam edecek. Enerji Bakanlığı türlü türlü mazeretler öne sürse de sebep tek :Yanlış politikalar veya beceriksizlik .

 İşte BBC'nin haberi 

İstanbul ve çevresinde geçen hafta başlayan elektrik kesintileri, bu hafta da devam ediyor. Uzmanlar kış saatine geçilmemesinden bu yana elektrik tüketiminin arttığını, bunun yanı sıra elektrik üreten doğalgaz çevrim santrallerine gönderilen doğalgazdaki azalmanın kesintilere yol açtığını söylüyor.

İstanbul Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere, İstanbul Anadolu Yakası'nda ve Kocaeli, Gebze, Çayırova Organize Sanayi Bölgelerinde yaşanan elektrik kesintileri 3 Ocak itibariyle sona erdi.

Fakat Pazartesi günü Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, elektrik verilemeyen günlerde Gebze'deki otomotiv firmalarının 300 milyon euronun üzerinde zarar ettiğini açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke de, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "TEİAŞ tarafından OSB yönetimlerine yapılan 'Ulusal kaynaklı bir sorun yaşanması nedeniyle elektrik verilemediği' yönündeki açıklamalarda söz edilen ulusal kaynaklı sorun nedir?" diye sordu.


Kesintiler devam edecek

İstanbul'da yaşanan elektrik kesintilerinin ise bu hafta da aralıklı olarak devam edileceği öğrenildi. Dağıtım şirketleri BEDAŞ ve AYEDAŞ İstanbul'daki elektrik kesintileriyle ilgili bilgilendirmeyi resmi sitesi üzerinden duyurdu.
Geçen hafta yaşanan elektrik kesintilerinden sonra Enerji Bakanlığı Perşembe günü yaptığı duyurularda, kesintilerin Anadolu'dan İstanbul'a gelen enerji iletim hatlarındaki kopmalardan dolayı olduğunu açıklamıştı.
Bakanlık ayrıca Cuma günü yaptığı açıklamada da, kesintilerin elektriğin yetersizliğinden dolayı olduğu yönündeki iddiaları yalanladı.
Fakat uzmanlar, söz konusu kesintilerin elektrik üretimindeki ve iletim hatlarındaki yetersizlik olabileceği görüşünde birleşiyor.



'Elektrik üretimi yetersiz kalıyor'

EMO, Elektrik santrallerine gönderilen doğalgaz oranındaki azalmanın, büyük şehirlerde elektrik kesintilerine neden olduğunu savunuyor.

Enerji Bakanlığı'nın 2015 yılı verilerine göre, Türkiye'nin toplam elektrik üretimin yüzde 38'i doğalgazdan karşılanıyor.

21 Aralık'ta ise Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), doğalgaz çevrim santrallerine verilen doğal gazı, konutlardaki gaz kullanımının artması nedeniyle yüzde 90 oranında azalttığını açıkladı



BBC Türkçe'ye konuşan Dünya Gazetesi'nden Mehmet Kara, geçen hafta başlayan ve hâlâ devam eden kesintilere, doğalgaz sıkıntısının yanı sıra birden fazla etkenin neden olduğunu söylüyor.

Kara, yaşanan elektrik sıkıntısının gerekçelerini üç ana başlıkta topluyor:

Sert geçen kış: Bu yıl kış şartları hem hava sıcaklığı hem de atmosferik olaylar bakımından daha sert geçiyor. Elektriği taşıyan bir takım ana arterlerde hat kopmaları ve direk yıkılmaları gibi hasarlar meydana geldi. Bu devasa direklerin tamir edilip, hattın yeniden devreye sokulması zaman alıyor."

Zayıf depolama altyapısı: Ayrıca büyük ölçekçi tüketiciler dışında herkes, TEİAŞ tarafından dağıtım şirketlerine ulaştırılan elektriği tüketir. Türkiye'de elektrik depolama sistemleri çok zayıf olduğu için, elektriğin tüketileceği zaman üretilmesi gerekiyor."

Dengesiz dağıtım şebekesi: Dağıtım şirketleri TEİAŞ'tan yeterince elektrik alamadığı için, kısa sürelerle ve farklı bölgelere mecburiyetten kısıntı uyguluyor. Bunun nedeni ise şebekenin dengeli bir coğrafi dağılıma sahip olmayışı. Türkiye'nin doğusunda tüketilemeyecek kadar elektrik üretilirken, batıda ihtiyacı karşılayabilecek kadar üretim yok.

EMO: Yaz saati elektrik tüketimini artırdı

Elektrik Mühendisler Odası (EMO) ise kalıcı yaz saati uygulamasına geçişin artan elektrik talebinde önemli rol oynadığı görüşünde.
EMO araştırmasına göre Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) verileri, 2016'da toplam elektrik tüketiminin geçen yıla oranla 4,9 arttığını ortaya koydu.
Kış saati uygulamasına geçmediğimiz bu Kasım ayında yaşanan elektrik tüketimi artışı ise, yüzde 6,5 ile son beş yılın rekor seviyesine ulaştı.

05 Ocak 2017 10:25
DİĞER HABERLER