Türkiye'de tam 2 milyon 300 bin kumar bağımlısı var!

Türkiye'de tam 2 milyon 300 bin kumar bağımlısı var!
Türkiye'deki bu bağımlılık korkutuyor...

Devlet eliyle oynatılan şans oyunlarının bilançosu korkutan boyutlara ulaştı. Doç. Dr. Orhan Çelik, “Patolojik olarak kumar hastası tanısı konan insan sayısı 2 milyon 300 bine ulaştı. Şans oyunlarına son 5 yılda 10 milyar lira harcandı” dedi.

'Devlet eliyle oynatılan kumar’ olarak adlandırılan şans oyunları ve Milli Piyango gibi kısa yoldan zengin olma yöntemi Türkiye’de yeni bir sosyal soruna yol açıyor. Esenyurt Üniversitesi Psikoloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. Orhan Çelik, ‘Patolojik Kumar’ teşhisi koydukları hasta sayısının nüfusun yüzde 3’üne ulaştığını açıkladı. Çelik, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde hasta sayısının her geçen yıl artacağını ve bu hastaların da suça bulaşma oranı riskinin yükseleceğini söyledi.

VİCDANİ YÖNLERİ GELİŞMİYOR

 Çelik, “Bu tür insanlar suça teşvik ediliyor. Bu tarz insanlarda alkol ve madde bağımlılığı çok fazla görülüyor” dedi. Çelik, bağımlıların vicdani yönlerinin gelişmediğini ve bu yüzden kontrol edemediklerini belirtti. “Bu nedenle alkol, uyuşturucu ve diğer suçlara rahatlıkla bulaşabiliyorlar” diyen Çelik, bu bağımlılık nedeniyle hayatları kararan insanların intihara meyilli olduklarını vurguladı.

AİLELERDE YIKIM OLUYOR

“Devlet eliyle yapılan oyunlar bir şekilde engellenmeli” uyarısında bulunan Çelik, kamu spotları ile insanların bilgilendirilmesi gerektiğini ve bunun masum bir bağımlılık olmadığının anlatılması gerektiğini söyledi. Çelik, bu bağımlılığın ailelerde büyük yıkımlara yol açtığını kaydetti.
Çelik, patolojik bağımlılığın İddia, Kazı Kazan, Sayısal Loto, at yarışları gibi oyunlarla başladığını ve son yıllarda bunun internet ile yeni bir boyut kazandığını savundu. Hastaların devlet hastanelerine gitmemeleri nedeniyle bağımlılık ile ilgili resmi rakamların belirlenemediğini söyleyen Çelik, en son 2004 yılında yapılan çalışmada 1.5 milyon kişinin sanal kumar bağımlısı olduğunu ifade etti. Türkiye'de sanal kumarhanelerde en fazla tercih edilen oyunların iddia, 21 ve poker oyunları olduğunu vurguladı.

ÜÇ FARKLI VERGİ ALINIYOR

Şans oyunlarından Özel İş­lem Ver­gi­si, Şans Oyun­la­rı Ver­gi­si ve Kat­ma De­ğer Ver­gi­si ol­mak üze­re üç fark­lı ver­gi­ alın­ıyor.Şans oyun­la­rın­dan sağ­la­nan ge­li­rin bü­yük bir kıs­mı Sa­vun­ma Sa­na­yi­i Des­tek­le­me Fo­nu, Ta­nıt­ma Fo­nu, Olim­pi­yat Oyun­la­rı Ha­zır­lık ve Dü­zen­le­me Ku­ru­lu, Kre­di ve Yurt­lar Ku­ru­mu (KYK) ile Sos­yal Hiz­met­ler ve Ço­cuk Esir­ge­me Ku­ru­mu­’na (SHÇEK) ak­ta­rıl­ıyor.Ka­mu­ya doğ­ru­dan ve­ya do­lay­lı ola­rak ak­ta­rı­lan ka­zanç 2003’te 580 mil­yon li­ra oldu.

2013’te 2,4 milyar yatırıldı

Bugün'ün haberine göre; Bahis ve şans oyunlarında 2013 yılında son 5 yıl gelirleri 10.6 milyar lirayı aştı. 2013 yılında Milli Piyango’ya 607 milyon lira, Hemen Kazan’a 202 milyon lira, sayısal oyunlara da 1.5 milyar lira yatırıldı. 2.4 milyar lirayı aşan 2013 hasılatı ile son 5 yılın rekoru kırıldı.

30 Temmuz 2014 08:16
DİĞER HABERLER