Türkmenler, Kürdistan anayasasında kendilerine daha çok hak verilmesini istiyor

Türkmenler, Kürdistan anayasasında kendilerine daha çok hak verilmesini istiyor
Irak Kürdistan bölgesinde yaşayan Türkmenler, hazırlanan yeni anayasada kendilerine de bazı hakların tanınmasını istiyor. Türkmen temsilciler, Irak Kürdistan anayasasında Türkmenlerin millet olarak tanınması ve Türkmencenin ise resmi dil statüsüne dahil edilmesini talep ediyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin başkanlık sürecinin tamamlanmasına 3 ay kala, bölgede yeni anayasanın hazırlanması çalışmalarına hız verildi. Geçtiğimiz 10 yılda anayasanın taslağı bulunmasına rağmen farklı nedenlerle referanduma sunulmadı. Kürtler, Barzani'nin başkanlık süreci bitmeden hazırlanan anayasa taslağı üzerinde değişiklikler yaparak referanduma sunmak istiyor. Anayasa komisyonu için Irak Kürdistan'ın da faaliyet gösteren siyasi partiler, parlamentodaki sandalye sayısına göre temsilci belirliyor. Anaysa taslağı hazırlayan 21 kişilik komisyonun içinde Türkmenler bir kişi ile temsil ediliyor.

Anayasa komisyonunun partilere göre dağılımı; Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 7, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 4, Değişim Hareketi (Goran) 4, İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) 2, İslami Toplum Partisi (Komel) 1, Türkmenler 1, Hristiyanlar 1. Diğer küçük partilere ayrılan bir kişilik kontenjan ise talep gelmediği için şu anda boşta kalmış durumda

Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) konuşan Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, Irak Kürdistan anayasasında, Türkmenlerin ikinci millet olarak yer almasını talep edeceklerini ifade etti.
Aydın Maruf, " Daha önce anayasa komisyonu için iki Türkmen temsilci istedik. Ancak, bizim itirazlarımıza rağmen sadece bir temsilci verildi. Türkmenler bölgenin siyasi denklemi, bunun için Türkmenlerin bölgede ikinci unsur olarak tanınmasını istiyoruz. Ayrıca Türkmencenin de resmi dil olarak tanınmasını isteriz. Eğer bunlar yapılmaz ise, farklı bir tavır sergileriz." ifadelerini kullandı.

Maruf, Türkmenlerin anayasada ikinci unsur olarak tanınmasının Kürtlerin ve Türkmenlerin gelecekteki ilişkilerini olumlu bir şekilde etkileyeceğine vurgu yaptı.

DİĞER SİYASİ PARTİLER İÇ İŞLERİMİZE KARIŞMASIN

Türkmen Milletvekili Maruf, Irak Kürdistan'da bulunan diğer siyasi partilerin Türkmen içişlerine karışmasından kaygılı olduğunu dile getirdi.

Türkmenlerin içişlerine her zaman dışarıdan karışanlar olduğunu söyleyen Maruf, bundan sonra eski düzeni kabul etmeyeceklerini kaydetti.
Maruf:" Biz Türkmen siyasi partileri olarak Türkmenleri temsil ediyoruz. Madem bu hak bize tanınmış bırakın biz kendi irademizle karar verelim. Böylece Türkmenler için hem daha faydalı olur, hem daha sağlıklı kararlar olur." dedi.

KÜRT SİYASİ PARTİLER ARASINDA TARAF OLMAYACAĞIZ

Aydın Maruf, bölgede faaliyet gösteren Kürt siyasi partileri arasındaki tartışmalarda yer almayacaklarını söyledi. Maruf, Türkmenlerin Kürt siyasi partilerin arasında yer alması durumunda Türkmen hedeflerinin zarar görebileceğine işaret etti. Maruf, "Şu anda bölgede bulunan Kürt siyasi partileri, başkanlık ve parlamenter sistem üzerinde tartışıyor. Bizim temsilcimizin bu tartışmaların içinde yer almaması gerek. Aksi takdirde Türkmenleri ilgilendiren önemli konular, bundan dolayı aradan kaynayabilir." şeklinde konuştu.

KERKÜK ÖZERK BİR BÖLGE OLSUN

Türkmen Cephesi Milletvekili Maruf, Kerkük'ün özerk bir bölge olması için çaba sarf edeceklerini belirtti.
Kerkük'ün ne Bağdat merkezi hükümete ne de Kürdistan bölgesine bağlanmasını istemediklerinin altını çizdi.
Maruf," Biz Türkmen cephesi olarak Kerkük'ün özerk bir bölge olmasını temenni ediyoruz. Kerkük'ün Bağdat'a ya da Erbil'e bağlanmasını istemiyoruz. Her ne kadar biz bu seçimi vatandaşlara bıraksak da , projemiz Kerkük'ün özerk bir bölge içinde yer alması yönündedir" şeklinde konuştu.
Maruf, Kerkük'ün özerk bir bölge haline gelmesinin, şehirde yaşayan farklı etniklerin yararına olacağını dile getirdi. Türkmen milletvekiline göre uluslararası konjonktür de Kerkük için özel statü istiyor.



CİHAN
21 Mayıs 2015 11:59
DİĞER HABERLER