TÜRKTOB Başkanı Gençer: Yetmiş beşten fazla ülkeye tohum ihraç ediyoruz

ANTALYA (CİHAN)- Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye'nin 75'ten fazla ülkeye tohum ihraç ederek yaklaşık 150 milyon dolarlık gelir elde ettiğini söyledi.

TÜRKTOB ve Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) tarafından Trakya Üniversitesi ile Sabancı Üniversitesi'nin katkılarıyla düzenlenen 'Bitki Islahı ve Tohumculuk Sektöründe Ar-Ge: Mevcut Durum ve Gelecekteki Yönü' çalıştayı Antalya'nın Kundu turizm bölgesinde buluna Venezia Palace Hotel'de başladı. Üç gün devam edecek çalıştayda çeşitli ülkelerinden akademisyen ve sektör temsilcilerinin bir araya gelerek bitki ıslahında son teknolojileri tartışacak. Çalıştayın açılışında konuşan TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, tohumculuk sektörüyle ilgili vatandaşların yanlış bilgiye sahip olduklarını söyledi. Türkiye'nin tohumda dışa bağımlı bir ülke olmadığının altını çizen Gençer, tohumculuk sektörünün 75'ten azla ülkeye yılda yaklaşık 150 milyon dolarlık ihracat yaptığını ifade etti. Türkiye'de tohum üretimi noktasında önemli gelişmelerin kaydedildiğini anlatan Gençer, tarla bitkileri grubunda yüzde 100'e yakın yerli tohumların kullanıldığını söyledi. Gençer, bunun yanında sebze grubunda da yüzde 50'ye yakın yerli tohum çeşidinin kullanıldığını ifade etti. Türkiye'de toplam tohum ihtiyacının 1,6 milyon ton olduğunu belirten Gençer, 2014 verilerine göre yıllık 775 bin tonluk sertifikalı tohum üretimi yapıldığını ifade etti. Gençer, dünya standartlarında tohumluklar üretilerek diğer ülkelere pazarlandığını söyledi.

"İSRAİL'DEN SADECE 600 KİLOGRAM TOHUM ALIYORUZ"

TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, toplumda ithal tohum denince ilk akla İsrail'in geldiğini ancak bunun doğru olmadığını söyledi. Türkiye sanki İsrail'e bağımlıymış gibi bir algının söz konusu olduğunu belirten Gençer, söz konusu ülkeden sadece bir miktar domates tohumu alındığını, başka bir alımın söz konusu olmadığını belirtti. Gençer, Türkiye'nin yılda 23,5 ton domates tohumu kullandığını, bunun içinde İsrail'den sadece 600 kilogram alındığını söyledi.

BİSAB Başkanı Doç. Dr. Yalçın Kaya da çalıştay hakkında bilgi verdi. Kaya, çalıştayın 3 gün süreceğini çeşitli ülkelerinden akademisyen ve sektör temsilcilerinin bir araya gelerek bitki ıslahında son teknolojilerin tartışılacağını söyledi. CİHAN
23 Şubat 2015 13:26
DİĞER HABERLER