Rusya ve Türkiye siyasi alanda stratejik ortaklığa doğru giden işbirliği çalışmalarını ekonomik alanda atılan adımlarla perçinliyor.
Bir aylık sürelere kadar ziyaretlerde vizeleri kaldırmaya hazırlanan iki ülke, Mersin Akkuyu Nükleer Santral, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ve diğer ortak yatırım projelerini uygulama aşamasına taşıdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ocak ayında gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinde Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le berlirledikleri 'Beş yılda 100 milyar dolarlık' ticaret hacmi hayal olmaktan çıkıyor. İki ülke iş adamlarını bünyesinde barındıran dev kuruluşlar Moskova'da bir araya geldi ve işbirliği anlaşması imzaladı.
İki ülke ticaret hacminin geliştirilmesi ve karşılıklı yatırım potansiyellerinin değerlendirilmesini hedefleyen anlaşmayı Rusya Sanayi ve Ticaret Odası (RSTO) ile Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) imzaladı. RSTO'nun Moskova merkezinde gerçekleşen törende RSTO Başkanı Yevgeni Primakov ve TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral anlaşmayı parafe etti. İki ülke ticaret ve ekonomik alanda işbirliğinin geliştirilmesini öngören anlaşma ile karşılıklı olarak iş toplantıları ve gezilerin düzenlenmesi, bölge tanıtım toplantılarının yapılması ve düzenli toplantılarla iki ülkede oluşan imkan ve fırsatların değerlendirilmesi öngörülüyor. İmza töreninde TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay, Rusya Temsilcisi Ali Tirnava, Rus-Türk İş Konseyi Başkanı Ahmet Palankoyev ve Türkiye Moskova Büyükelçiliği Ticaret Baş Müşaviri Atilla Kızılaraslan da hazır bulundu.
Rusya-Türkiye ilişkilerinin çok başarılı bir şekilde geliştiğini ifade eden Yevgeni Primakov, "2009'da kriz nedeni ile ticaret hacmi düşünce endişelendik. 2010'daki veriler ise ümit verici. Rusya'dan Türkiye'ye giden turist sayısında da hayli artış gözleniyor. Bizim verilerimize göre Türk yatırımcıların Rusya'daki rakamları 6 milyar doları aşmış durumda. Farklı alanlarda üretim yapan ve yüksek KDV ödeyen şirketler bunlar. Bunu çok olumlu karşılıyoruz." dedi.
Rusya Başbakanı Putin'le Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın Ocak ayında yaptıkları görüşmede ticaret hacmini 5 yıl içerisinde 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerine işaret eden Primakov, "Bizce bu hedef ulaşılabilir düzeyde. Tabii ki bir çok gelişme ve dünyanın krizden çıkması da bunda etkili. Biz Rusya'nın krizin en sert dönemini geride bıraktığını düşünüyoruz. Ve yavaş yavaş ilerleme sağlıyor. Bu açıdan TUSKON ile bugün anlaşma imzalamamız özel bir yere sahip." değerlendirmesinde bulundu.
TUSKON'un Türk sanayisini ve ticaretini temsil eden ve çok dinamik gelişen bir oluşum olduğunu vurgulayan Yevgeni Primakov, "Bizim TUSKON ile çok iyi ilişkilerimiz kuruldu. Ve bugün imzaladığımız anlaşma sıfırdan başlayacağımız anlamına gelmiyor. İlişkilerimiz zaten oldukça güzel düzeye ulaşmış durumda. Ancak bugünkü anlaşma ilerlememiz açısından çok ciddi katkı sağlayacağını umuyorum." şeklinde konuştu.
TİCARET HACMİ YÜZDE 43,7 ARTTI
Törende bir konuşma yapan Meral, Rus ve Türk dünyasına büyük katkı sağlayacak bir anlaşmanın imzalandığını, gelişen ekonomik ilişkilerde iki ülke liderlerinin katkılarının büyük olduğunun altını çizdi. Rusya'nın Türkiye ve TUSKON için öncelikli bir ülke olduğunu hatırlatan Meral, "İlişkilerin gelişmesi için TUSKON olarak büyük çaba harcıyoruz. Bunun sonuçlarını da görüyoruz. Ağustos ayında açıklanan ilk 7 aylık toplam ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43,7 artmış durumda." dedi.
Karşılıklı olarak bu olumlu havanın devam ettirilmesi durumunda yüksek hedeflere ulaşılabileceğini ifade eden TUSKON Başkanı, "Rusya'nın diğer 12 bölgesi ile de ilişkileri geliştirmek için iş adamlarımızı yönlendiriyoruz. Bunun için Primakov ve arkadaşlarının da desteğini bekliyoruz." ifadelerini kullandı. Medvedev'in mayıs ayında gerçekleşen ziyaretinde yapılan iş formuna binin üzerinde iş adamının katıldığını hatırlatan Meral, Rusya liderinin Türk iş adamlarına yepyeni ufuklar açtığına dikkat çekti. Primakov'un 'Rusyasız Dünya' kitabına atıfta bulunan Meral, İstanbul'da 300'den fazla iş adamı ile gerçekleşen programda 'Rusya'sız bir dünya olamacağının bir kez daha anlaşıldığını' vurguladı.
50 BİN TÜRK KOBİ'SİNE RUSYA KAPISI AÇILDI
Karadeniz havzasında kurulan köklü işbirliğinin önemine dikkat çeken Rızanur Meral, dünyada Asya-Pasifik'ten sonra en hızlı gelişen bölgenin Karadeniz olduğunu söyledi. Kasım ayının başında Trabzon'da düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi'nin ticari ayağını düzenleyecekleri bilgisini veren Meral, formun organizasyonunda RSTO'dan destek istedi.
TUSKON'un Türkiye'nin en büyük sivil ve gönüllü iş dünyası örgütü olduğunu ifade eden Meral şu şekilde konuştu: "TUSKON'a üye yedi federasyon ve 151 iş adamı derneği var. Üyelerimiz 15 bin iş adamının 50 binin üzerinde şirketi var. Üyelerimizin dış ülkelerdeki ilişkilerini geliştirmelerine ve ticaret köprüleri kurmalarına katkı sağlıyoruz. 120 civarında ülke ile karşılıklı iş birliği anlaşmamız var. Üyelerimizin teşebbüs yeteneklerinin Rusya'nın hızlı kalkınma hamlesine destekte bulunabileceğine inanıyoruz. İş adamlarımızı Rusya'da fabrika kurmak ve üretim yapmaya teşvik ediyoruz."
Cihan Haber Ajansı'na özel açıklamada bulunan Rızanur Meral, Rusya'sız bir dünyanın düşünülemeyeceğini yineleyerek, Rusya'nın bundan sonrası için de çok önemli olmaya devam edeceğini belirtti. Türk iş adamlarına Rusya pazarını kesinlikle tavsiye ettiklerini kaydeden Meral, "Rusya bizim en büyük komşumuz. Türk iş adamlarını Rusya'da yatırım ve üretim yapmaya davet ediyorum." çağrısında bulundu.