Okulların açıldı ve 15 gün geçmesine rağmen öğrencileri okula yerleştiremeyen MEB’e velilerden tepki yağıyor.
Bursa’da okulların açılmasının ardından 15 gün geçmesine rağmen öğrencileri okula yerleştiremeyen MEB’e velilerden tepki yağıyor.
Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan veliler, çocuklarına okul bulunmasını istedi. Gittikleri il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde bütün kapıların yüzlerine kapandığını ve hata azarlandıklarını ifade eden veliler, kendilerine açık öğretim lisesinin adres gösterildiğini söyledi.
"ÇOCUKLARIMIZ OKULA GİDEMEDİĞİ İÇİN AĞLIYOR"
Çocuklarının TEOG puanlarının yetmediği gerekçesiyle okula yerleştirilmediğinden yakınan veliler, ilçe milli eğitim binası önüne gelerek yetkililerden sorunlarının çözülmesini istedi.
Fatih Mahallesi'nde ikamet eden Kadir Yıldırım, çocuklarının okula gidemediği için ağladığını belirterek, “Çocuklar lise birinci sınıfa başlayacak ama maalesef hala yerleştirilemedi. Çocukların 250-300-350 puanları var ama hala açıkta olan çocuklar var. Çocuklar okula gidemediği için ağlıyor. Milli eğitim buna bir şey yapamıyor mu? Her semtte bir iki okul yapsın da bu çocuklar okulsuz kalmasın, mağdur olasın.” dedi.
BURSA’DA 2 BİN 700 ÖĞRENCİ AÇIKTA KALDI
Milli Eğitim Müdürlüklerinden kendilerine açık öğretim lisesinin tavsiye edildiğinden yakınan Kadir Yıldırım, “Bize söylenen kontenjan yok. Açık öğretim okuyacakmış, biz de açık öğretim istemiyoruz, niye gitsin çocuk okula gitmek varken, okulda okumak varken niye kalkıp açık öğretime giderek soytarı gibi dolaşsın. Bize milli eğitim, 'puanı tutmayan açık öğretime gitsin', diyor.” şeklinde tepki gösterdi. Kadir Yıldırım, Bursa’da 650’si Osmangazi ilçesi olmak üzere kent genelinde 2 bin 700 civarında açıkta kalan öğrenci bulunduğunu sözlerine ekledi.
"BİZİ OLAY ÇIKARMAKLA SUÇLUYORLAR"
Velilerden Rabia Eşrefoğlu ise okullar açılalı üç haftaya girilmesine rağmen oğlunun okula yerleşemediğinden yakınarak, şöyle konuştu: “Biz okula yerleşemedik, sistem bizi okula yerleştirmiyor. 15 gündür oyalanıyoruz biz. Sistem otomatikman kayıt olmayan çocuğu açık liseye kaydediyor diyor. Bayramdan önce başvurduk, kabul etmediler. 15 gün beklettiler bizi, bir daha tekrar başvurduk, bir haftadır bekliyoruz ama yine cevap yok. Eylül’ün 8’inden beri buradayım. Milli eğitime de gittim kapıdan beni savdılar, ‘açıkta öğrenci kalmayacak, herkes yerleşecek, geçen sene de böyle oldu, siz olay çıkarıyorsunuz siz, hiçbir şey olmayacak, herkes okuluna yerleşecek’ dendi ama hala kimse okula yerleşmedi.”
Oğlu Burak Eşrefoğlu ise 233 puanı olmasına rağmen yerleşemediğini belirterek, okulda okumak istediğini söyledi.
"OKUL YOKSA OĞLUMU DAĞA MI ÇIKARAYIM"
Gözyaşları içinde oğluna okul isteyen velilerden Gülşen Ünal, çocuklarının mağdur olduğunun altını çizerek, “Tamam da bu çocuklar sıfır puan alsa da var mı ortada kalma hakları. Milli Eğitim Bakanlığı bir açıklama yapmadan hiçbir yer almıyor. Buna bir çare, bir imkan. Bu çocuklara günah değil mi? Hani eğitim şart, eğitim şart, nerede bu eğitim, dağa mı çıkarayım şimdi ben bunu?” şeklinde tepki gösterdi.
"SORUN BECERİKSİZ İDAREDE"
Velilere destek veren Türk Eğitim Sen Bursa 1 Nolu şube başkanı Kazım Sarnık ise şunları söyledi: “Veliler burada gözyaşları içinde çocuklarını okutacağı bir okul arar duruma düşmüş. Türkiye’de okullar açılalı 2 hafta olmuş, üçüncü haftaya girildi. Bu kadar geçen sürede ‘zorunlu eğitimi 12 yıla çıkardık’ diyen milli eğitim hala çocuklarımıza okul bulamamış. Bursa’da şu anda bunun gibi gerçek sayı binlerce. Siz sadece zorunlu eğitimi 12 yıla çıkardık diye övünmeyeceksiniz. Bakın burada çocuk 9. sınıfa gidecek, okul arıyor ama okul yok.”
Mağdur velileri kimsenin muhatap dahi almadığının altını çizen Sarnık, “Şu anda içeride bu velileri dinleyen kimse yok. Çare üreten kimse yok. Sadece bakanlığa atıyorlar topu. İşte Bakanlık söyleyecek biz yapacağız. O zaman sormak lazım; burada siz ne yapıyorsunuz, sadece kadrolaşmadan başka bir şey beceremiyor musunuz?” şeklinde sordu.
"BURASI AFRİKA' ÜLKESİ Mİ"
Asıl sorunun beceriksizlik olduğunun altını çizen Kazım Sarnık, sözlerini şöyle tamamladı: “Buradaki asıl sıkıntı şu; beceriksiz bir idare. Ne kadar öğrenci mezun olacak belli. Bunlara okullarını göstermek zorunda. Bütün okulları siz puana dayalı okulları kapatıp Anadolu lisesine çevirmişsiniz, imam hatip lisesine çevirmişsiniz. İşte gidecek okul bulamaz hale gelmiş çocuklar. Biraz önce veli ne dedi; ‘benim çocuğum sıfır puan alsa da, hatta sınava girmese de bu çocuk okula gitmeyecek mi? Siz nasıl eğitim-öğretim hakkını engelliyorsunuz.' Dolayısıyla sorun kapasite eksikliğinden kaynaklanmıyor. Yönetimin beceriksizliğinden kaynaklanıyor. Şu anda Bursa genelinde 2 binden fazla öğrenci okul arar halde. Düşünebiliyor musunuz, burası Afrika ülkesi mi? Öğrenci okul arıyor okumak için.”
CHA