Bugün yapılacak olağanüstü genel kurul toplantısıyla yeni bir CEO aranmaya başlandı.
Yapı Kredi’nin ortağı İtalyan bankası UniCredit bugün yapılacak olağanüstü genel kurul toplantısı ile yeni bir CEO arayışını başlatırken, yeni yönetici bankanın geniş çaplı yeniden yapılanmaya gitmesine yol açabilir. Kaynakların verdiği bilgiye göre yeni CEO’nun kim olacağı UniCredit’in başka bir banka ile birleşme veya uluslararası faaliyetlerini satma ya da milyarlarca euroluk bedelli sermaye artırma ihtimalleri hakkında sinyal verecek.
Mevcut CEO Federico Ghizzoni, düşen hisse fiyatı, alt sınıra yakın sermaye düzeyi ve düşük kârlılık nedeniyle hissedarların giderek artan tepkileriyle karşı karşıya kalıyor. Konuya yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre yönetim sorunları ve Ghizzoni’nin yerini alacak yöneticinin ele alınacağı UniCredit olağanüstü genel kurul toplantısı bugün TSİ 1700 başlayacak.
Bankanın başında 2010 yılından bu yana olan Ghizzoni’nin bugün istifasını sunması ancak farklı iki kaynağın verdiği bilgiye göre yeni yönetici bulunana kadar görevde kalması bekleniyor.
Bankanın CEO adayları arasında daha önce Societe Generale’de çalışmış Unicredit yöneticisi Jean-Pierre Mustier, UBS’in yatırım bankacılığı birimi başkanı Andrea Orcel, Mediobanca CEO’su Alberto Nagel ve Merrill Lynch İtalya’nın başında bulunan Marco Morelli yer alıyor.
Kaynaklar yeni yönetici seçimin büyük ölçüde hissedarların başka bir banka ile birleşmeyi ne kadar elzem gördükleri ile bağlantılı olduğunu ve Orcel ile Nagel’in birleşme niyeti hakkında ipucu vereceğini belirtiyorlar.
Başka bir banka ile birleşmenin alternatifi olarak kaynakların verdiği bilgiye göre diğer ülkelerdeki faaliyetleri azaltmak veya bedelli sermaye artırımına gitmek görülüyor.
Yeni CEO’nun kim olacağına 9 Haziran’da yapılacak bir sonraki genel kurul toplantısında karar verilebileceği, ancak bu tarihten önce de bir açıklama yapılabileceği belirtiliyor.
Küresel olarak sistemik öneme sahip tek İtalyan bankası olan UniCredit’in hissedarları banka sermaye artırımına gideceği endişelerini ortadan kaldıramadığı için aylardır yakınıyorlar.
Bankanın çekirdek sermaye yeterlilik rasyosu Mart sonunda yüzde 10.5’in altına inerek Avrupa Merkez Bankası’nın bu yıl için yüzde 10 olarak belirlediği ve gelecek yıl yüzde 11’e yükselteceği sınırın hemen üzerinde yer alıyor. Uzmanlar bankanın 5 ile 10 milyar euro arasında ek sermayeye ihtiyaç duyduğunu düşünüyorlar.
Bankacılar yeni CEO’nun bankayı yeniden yapılandırması ve büyük ihtimalle 17 ülkeye yayılan uluslararası operasyonları daraltması gerekeceğini belirtiyorlar.
Daha önceleri İtalyan ekonomisindeki zayıflıkları telafi eden uluslararası operasyonlar bazıları tarafından artan maliyetler ve Rusya, Ukrayna, Türkiye gibi oynak ekonomilere bankayı maruz bıraktığı için yük olarak görülüyor.
Geçen hafta bir kaynak UniCredit’in Türkiye’de Yapı Kredi, Polonya’da Bank Pekao ve internet üzerinden aracılık hizmetleri veren Fineco’yu satabileceğini belirtmişti.
Bir analist raporuna göre üçünün satışı UniCredit’e net 8.2 milyar euro kazandırabilir ancak bankayı şu anda kârının yüzde 44’ünü sağlayan bu birimlerden yoksun bırakabilir.