Üniversite oğlaklarına yoğun talep

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi'nde bilimsel olarak yetiştirilen erkek oğlaklar ihale ile satışa çıktı. Çiftçilerin yoğun talep gösterdiği oğlaklar, 3 katı fiyata satıldı.

Zootekni Bölümü Teknolojik ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi'nde (TETAM) bilimsel olarak yetiştirilen damızlık Saanen erkek oğlak, teke, koç ve erkek kuzuları açık artırmayla satışa sunuldu. TETAM'da gerçekleştirilen açık attırmada, damızlık henüz 5 aylık 33 Saanen erkek oğlak, 3 teke, 7 koç ve 21 erkek kuzunun satışına besiciler büyük ilgi gösterdi.

Üniversitenin bilimsel ve safkan damızlık Saanen keçilerinin ününü duyan 100'e yakın besici arasında açık arttırma ihalesinde kıyasıya rekabet yaşandı. Bazı oğlakların 3 katı fiyatına satıldığı görülürken bir oğlak bin 600 TL'ye satıldı. Tahirova ve Doğufriz ırkı 7 koç ve 21 erkek kuzu da 1000 TL'nin üzerinde fiyatlarla alıcı buldu.
Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Tölü, verimi yüksek damızlıkların yetiştiricileri kısa sürede kara geçireceğini belirterek, "Erkek hayvan kendisini çok çabuk amorti eder. Çünkü bir dişiden en fazla 2-3 yavru alabilirsiniz. Ama bir erkekten 150-200 tane yavru alabilirsiniz ve genetik özelliklerini taşır." dedi.

Keçilerin özelliğinin 35 yıllık kapalı bir sürüden gelmesi olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Tölü, satışa sunulan 64 keçi ve koyunun hepsinin anne ve baba kayıtlarının tutulduğunu ve nüfus cüzdanlarının bulunduğu ifade etti. Saanenlerin açık arttırmada zaman zaman 3 bin TL'ye kadar alıcı bulabildiğini kaydeden Tölü, şöyle konuştu: "Keçi satışlarımız, Haziran ayında damızlık erkek oğlak ve büyük teke şeklinde oluyor. Kasım ayında da dişi satışlarımız yapılıyor. Üç yıldır da özellikle süt koyunculuğu kapsamında damızlık koç satışı yapmaktayız. Irkımız Tahirova ve Doğufriz. Tahirova ırkında belli oranda Doğufriz kanı mevcut. Biz bu kanı biraz daha arttırıp tıpkı keçilerimizde olduğu gibi ileri kan derecesine sahip olmasını hedefliyoruz. Çünkü Türk Saanen ırkında yüzde 95 ve üzerinde Saanen kanı taşımakta. Bu bölgeye uyum sağlayan yaklaşık 35 yıllık elimizde bir sürü var ve yoğun bir şekilde 25 yıldır da damızlık satışlarımız oluyor. Aynı zamanda bilimsel çalışmalarımızı yapıyoruz. Süt koyunculuğunda da benzer şekilde aynı keçicilikte olduğu gibi yılda bir doğum yapabilen, yüksek süt ve döl verimine sahip, hızlı gelişebilen ve doğdukları yıl çiftleşmede kullanılan bir ırk elde etmeye çalışıyoruz."
CİHAN
30 Haziran 2015 14:14
DİĞER HABERLER