Ürgüpteki balon kazası

Ürgüpteki balon kazası -Kaza nedeniyle bugün havalanan balon sayısı düne oranla yüzde 20 düştü -Yaralıların Nevşehir ve Kayseride hastanelerdeki tedavileri sürüyor -Dünyada sıcak hava balonculuğu alanında en fazla ticari
NEVŞEHİR (A.A) - Nevşehirin Ürgüp ilçesinde dün meydana gelen balon kazası nedeniyle bugün havalanan balon sayısı yüzde 20 düştü.
     AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 3 Brezilyalı turistin öldüğü, 22 kişinin yaralandığı kazanın ardından Göremeden bu sabah 90a yakın balon havalandı.
     Düne oranla balon sayısında yüzde 20 düşüş yaşanırken, kazaya karışan firmanın balonları da bugün uçuş yaptı.
     Öte yandan, yaralı turistlerden 19unun tedavisi Nevşehirde, 3 turistin tedavisi ise Kayserideki Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Özel Acıbadem hastanelerinin yoğun bakım servislerinde devam ediyor.
    
     -Kapadokyada yılda 700 bin turist balona biniyor-
    
     Dünyada sıcak hava balonculuğu alanında en fazla ticari uçuşun yapıldığı Kapadokya bölgesinde 21 firmanın 170 tescilli sıcak hava balonu bulunuyor.
     Kapadokya bölgesinde günde yaklaşık 2 bin, yılda ise ortalama 700 bin turist balon turlarını tercih ediyor.
    
     -Pilot eğitimleri-
    
     Balon pilotu yetiştirmek için açılan eğitim kurslarının ilk aşamasında adaylara haberleşme, telsiz, meteoroloji derslerinin olduğu 12 farklı konuda eğitim veriliyor ve 25 saat uçuş gerçekleştiriyor.
     Hava şartlarına bağlı olarak 3-4 ay devam eden kurslar sonunda adaylara, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı sınavları geçmeleri halinde "Balon Hususi Pilot Lisansı" (PPL) veriliyor.
     Pilot adayları yolcusuz 60 saat uçuş tecrübesi edindikten sonra 50 saatte de teorik eğitim alıyor. Bu eğitimleri de başarıyla tamamlayan pilotlar Balon Ticari Pilot Lisansı (CPL) almaya hak kazanıyorlar.
     Bu lisansı alan pilotlar ilk aşamada 12 kişilik ve altındaki balonlarda ticari uçuş yapma hakkı kazanıyor ve aylık 3 bin 500 lira maaşla işe başlıyor. Pilotların daha büyük sepetli balonlarda uçuş yapabilmeleri için 100 saatlik uçuş tecrübesi aranıyor.
     Ayrıca Sivil Havacılık yönetmeliğine göre pilotlar her 2 yılda bir lisans yenileme sınavlarına giriyorlar.
    
     Muhabir: Murat Asil / Orhan Canbulatel
     Yayıncı: Ersin Altınsoy
21 Mayıs 2013 10:10
DİĞER HABERLER