'Üstünlerin hukukunun egemen olduğu bir düzende avukata ihtiyaç olmaz'

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, üstünlerin hukukunun egemen olduğu bir düzende avukata ihtiyaç olmayacağını söyledi.

Adliyeye güvenin kalmadığı bir düzende avukatın alın terinin değerinin kalamayacağına dikkat çeken Feyzioğlu, "Üstün olan kimse, o üstünü tanıyan iş takipçisi arar vatandaş. O itibarla bizler, 'Yargı bağımsızlığı, yargı tarafsızlığı istiyoruz. Yetmez. Keyfi yargıdan bıktık, gerekçeli ve adil yargılama istiyoruz. Hesap verebilen yargı, hesap veren mahkemeler istiyoruz' dediğimizde 'tamam da biraz meslek sorunlarıyla ilgilenen' diyenlere iki çift sözüm var: Bu meslek sorunumuz değilse, adliyenin otopark sorunu mu meslek sorunumuzdur? Tabi ki, adliyenin otopark sorunu da meslek sorunumuzdur. Ama avukatın alın terinin değeri olsun istiyorsak, onun dosyasına emeğiyle fark oluşturacağına toplumun inanması gerekir." dedi.

Adana, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Mersin, Kahramanmaraş'ta meslekte 40, 50 ve 60. yılını dolduran avukatlar için Baro Tesisleri'nde düzenlenen törene katılan Metin Feyzioğlu, TBB ve baroların Türkiye için bugün her zamankinden daha büyük önem arz ettiğini kaydetti. Duygusal bir kırılmanın eşiğine getirilen Türkiye'yi bir arada tutma mücadelesi verdiklerine işaret eden Feyzioğlu, "Devletiyle milletiyle bölünmez bütünlüğün sağlanması hamasetle olmaz, çalışmakla olur. Milleti bir ortak paydada buluşturmakla olur. İşte bu ortak payda; dün olduğu gibi bugün de hukukun üstünlüğüdür, adalettir, adaletli bir düzende aştır, iştir, ekmektir, refahtır. Bütün bunları sağlamanın yolu ise; 77 milyonu bir büyük 'biz' olarak aynı paydada buluşturmak, aynı çatının altında barındırmayı başarmaktır. İşte biz hukukçular bugün Türkiye'nin her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu bu ortak lisanın sahipleriyiz. Eşit vatandaşlığı sağlayacak, kanun önünde eşitliği sağlayacak ve bunu uygulamada, gerçek hayatta eşit muamelelerle sağlayacak olan lisanın, bilgi ve becerinin sahibiyiz." diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde avukatların omuzlarına hiç bu kadar ağır bir yük yüklenmediğini vurgulayan Feyzioğlu, şöyle devam etti: "Şu anda yürüttüğümüz 'hukuk devleti' mücadelesi, kanunumuzun, TBB ve barolara, 'insan haklarını, demokrasiyi korur, kollar, savunur' hükmünün de ötesinde meslektaşlarımızın aş, iş ve ay sonunu getirme mücadelesine dönüşmüştür artık. 87 bin kayıtlı avukatımız,10 bin kayıtlı stajyerimiz ve 5 yıl içinde saflarımıza katılacak 44 bin avukat var. Türkiye ekonomisinin 5 yıl içerisinde bugünkü hızla topu topu yüzde 6 büyüyeceğini hesaplarsak; bugünlerimiz iyi günlerimizdir. Bu sebeple 'Avukatlık Sınavı'nı getirmek, hukuk fakültelerinin kalitesini arttırmak, bir akreditasyon sistemini geliştirmek ve hayata geçirmek zorundayız. Sizden aldığımız güçle ucuz popülizm yapanlara inat, biz hukukun üstünlüğünü siyasetini yapmaya devam edeceğiz. Onlara inat, sınav getirmek için uğraşacağız. Onlara inat, hukuk fakültelerinin kalitesi artsın, her isteyen hukuk fakültesine giremesin, her isteyen hukuk fakültesi açamasın diye tarihin en büyük mücadelesini yürütmeye devam edeceğiz."

Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık'ın ev sahipliğinde gerçekleşen programda TBB Başkanı Feyzioğlu, meslektaşlarına plaketlerini takdim etti. CİHAN
30 Nisan 2015 18:31
DİĞER HABERLER