"Uyuşturucu bağımlılığıyla topyekun mücadele gerekiyor"

Uyuşturucu kullanım yaşının 12'ye kadar düştüğü Adana'da bu sorun Uyuşturucu ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda masaya yatırıldı. Vali Mustafa Büyük'ün başkanlığında ilgili kurum temsilcilerinin katıldığı toplantıda, şiddet olgusunun madde bağımlılığıyla ilişkisine dikkat çekildi.

Valilikte düzenlenen toplantıda konuşan Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şube Müdürü Dr. Saadet Önal, uyuşturucu kullanımının ülkelerin sınırlarını aşıp küresel bir problem haline gelerek, toplumların bugününü ve geleceğini tehdit ettiğini söyledi. 2015 yılı Dünya Uyuşturucu Raporu'na göre; 2013'te dünyada 15-64 yaş arası nüfusta 246 milyon kişinin; yani her 20 kişiden birinin uyuşturucu kullandığını belirten Önal, 187 bin kişinin de uyuşturucuya bağlı nedenlerden öldüğünün tahmin edildiğini kaydetti. Türkiye'de ise 2011 yılında yapılan 15-64 yaş arası Madde Kullanımı Araştırması'na göre 1 milyon 350 bin kişinin uyuşturucu kullandığını anlatan Önal, "Uyuşturucu sorununun çok boyutlu olması, mücadelenin ilgili kurumlar arasında etkili bir koordinasyon çerçevesinde yürütülmesini zorunlu kılmaktadır." dedi.

Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin gittikçe hızlandığı günümüzde cep telefonları, bilgisayarlar ve internet teknolojilerinin yaşamda vazgeçilmez bir yer işgal ettiğinin altını çizen Dr. Saadet Önal, bununla birlikte teknolojinin sorunlu kullanımının kişilerin özel; en çok da eğitim ve meslek hayatını olumsuz etkilediğini vurguladı.

'UMRE YOLUNDA BAĞIMLILIKLARDAN KURTULMA PROJESİ'

Yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Önal, şöyle devam etti: "İl Müftülüğü, İl Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile birlikte 'Umre Yolunda Bağımlılıklardan Kurtulma' projesi hazırlamıştır. Projenin amacı madde bağımlılığı tedavisi gören kişilere umre ziyareti düzenlenmesi vesilesiyle tedaviye manevi katkı sunmak ve çevre değişikliğine yardımcı olmaktır. Valilik Makamına sunulan yazılarında proje ile ilgili olarak Uyuşturucu İle Mücadele İl Koordinasyon Kurulunda tavsiye kararı alınmıştır. Proje finans yönünden onay beklemektedir. Ayrıca umreye götürülecek tedavi görmüş 20 gencin uygun kriterlere göre belirlenmesi çalışmaları Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesine bağlı AMATEM birimi tarafından yürütülmektedir."

Vali Mustafa Büyük, kurulun rapor ve değerlendirmelerinin bu konuda toplamda bir hassasiyet oluşturduğunu ifade etti. Emniyet ve adliyenin yanında diğer kurumlarında uyuşturucuyla mücadele sürecine dahil edildiğine işaret eden Büyük, şunları söyledi: "Mesele şimdiye kadar sadece adli bir vak'a olarak değerlendiriyordu. Şimdi görüyoruz ki işin sosyal boyutu tüm kurumların üzerilerine düşen görevler olduğunu ortaya koyuyor. Bizim yaşımızdaki insanlar 'teknoloji özürlüsüyüz' diye şikayet eder. Ama çocuklarda, tam aksine; başlangıçta takdir ettiğimiz, biraz da teşvik ettiğimiz olayın bir müddet sonra teknolojik bağımlılığa dönüştüğünü görmek ve onların yaşadıkları olumsuzlukları izlemek, bu işin gerçekten çok önemli; vahim bir boyuta doğru gittiğini de gösteriyor. Bu anlamda kurumların yapacağı çalışmaları önemsiyorum. Dinamik bir yapı gerekliliği ortaya çıkıyor. Sorunun en önemli kısmı topyekün toplumsal bir problem olduğunu görmek ve hep birlikte bununla mücadele etmektir. Su iş sadece bir kurumun çok başarılı çalışması ile bitmiyor. Uyuşturucu tacirlerini, kullananların hepsini cezaevine koymakta bu meseleyi çözülmez, Topyekün mücadele bunun için önemlidir."

Kurulun periyodik toplantılarına başkanlık eden Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Ertaş ise öncelikli hedeflerinin uyuşturucu hususunda kurumları harekete geçirmek olduğunu açıkladı. Çalışmalara üniversite, Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kurumları dahil ettiğini ve okullardaki rehber öğretmenlerin bu alanda eğitildiğini bildiren Ertaş, özellikle öğrencilerin ve velilerin 'teknoloji bağımlığı' noktasında bilgilendirildiğini hatırlattı.

Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Ahmet Erdoğan ise yaptıkları saha araştırmalarında uyuşturucu kullanan veya bundan etkilenen çok geniş bir kesimin olduğunu gördüklerini aktardı. Erdoğan, Adana'da uyuşturucu bağımlılarının tedavilerinin yanı sıra bir meslek edinmelerini sağlayacak 'Rehabilitasyon Köyü' projesi üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

Adana Umut Yolu Madde Bağımlıları Önleme ve Mücadele Derneği Başkanı İsa Ayanoğlu da 2013 yılından buyana 127 kişinin tedavisini yaptıklarına işaret etti. Madde bağımlılığıyla mücadele konusunda yapılacak projelerin desteklenmesi amacıyla bir fon oluşturulmasını isteyen Ayanoğlu, sivil toplum kuruluşlarının sadece kendi bütçeleriyle yaptıkları projelerle faaliyet alanlarının kısıtlandığını belirtti.

Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel ise uyuşturucuya teknoloji bağımlılığının da dahil edildiğini söyledi. Teknoloji bağımlılığının içinde de 'uyuşturma işinin' olduğunu hatırlatan Tükel, "Orada boşa geçirilen saatler, başka düşüncelerin olmaması, bedensel uyuşmalar, hayattan kopuş; sonuç olarak her türlü teknoloji uyuşturucu kapsamında alınabilir. Üniversite olarak bunun için bir sempozyumun düzenlenmesine hazırız." diye konuştu.

Bu arada Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmail Kılıç da yıl boyunca 80 okulda öğrenci ve veliyi bilgilendireceklerini duyurdu. Kılıç, aile içi şiddetin uyuşturucu, sigara, teknoloji, alkol gibi bağımlılıkları ihtiva eden hususların yer aldığını gördüklerine değindi.Cihan CİHAN
25 Şubat 2016 15:49
DİĞER HABERLER