Rusya'nın dün akşam Mars'ın uydusu Phobos'a gönderdiği Rus aracının Dünya'ya düşme riski bulunuyor.
Rusya'nın dün akşam Mars'ın en büyük uydusu Phobos'a gönderdiği, ancak Dünya'nın yörüngesinde takılıp kalan uzay aracındaki sorun halledilemezse, Rus aracının Dünya'ya düşme riski bulunuyor.
Rus ajanslarına göre uzmanlar, mühendislerin, aracın bataryaları tamamen tükenmeden yeni yazılımı yükleyip sorunu çözememeleri durumunda, Phobos-Grunt (Rusça Phobos-Yer) adlı aracın 5 ila 30 gün içinde Dünya'ya düşme riski bulunduğu uyarısı yaptı.
28,7 milyon avroya sigortalanan uzay aracının fırlatılmasından önce Rus yetkililerin, aracın komuta sistemindeki cihazlarla ilgili risk konusunda uyarıldığı belirtiliyor.
Kazakistan'daki Baykonur uzay üssünden Mars'a gitmek üzere dün gece fırlatılan Rus uzay aracı Dünya'nın yörüngesinden ayrılamamıştı.
Rus uzay ajansı Roskosmos Başkanı Vladimir Popovkin, bu sorunu çözmek için üç günleri bulunduğunu belirterek, "Motor çalışmadı. Uzay aracı güneş sisteminin yıldızlarına doğru yönlenemedi, ancak bataryaların hala çalışması sayesinde bu sorunu çözebilmek için üç günümüz bulunuyor" demişti.
Uzmanların, uzay aracının bataryaları tamamen boşalmadan yeni bir uçuş programı yüklemek için üç günleri bulunduğunun altını çizen Popovkin, "Bunun bir başarısızlık olduğunu söylemeyeceğim. Bu beklenmedik bir durum, ama aşılabilir" diye konuşmuştu.
Rusya, Mars'ın uydularından biri olan Phobos'dan numune alıp üç yıl içinde Dünya'ya getirecek uzay aracını dün gece fırlatmıştı.
Rus uzay ajansı Roskosmos internet sitesi, Phobos-Grunt (Rusça Phoso-Yer) uzay aracını taşıyan Zenit füzesinin Kazakistan'daki Baykonur uzay üssünden dün TSİ 22.16'da yapılan fırlatma işlemini canlı yayınlamıştı.
Uzmanlar, Rusya'nın Mars'ın en büyük uydusu Phobos'a gönderdiği uzay aracıyla, uzun bir süredir Batılılara bıraktığı Kızıl Gezegen'in keşfine yeniden başlayarak gezegenler arası seyahatlerde başarı kazanmak istediğini belirtiyorlar.
Mars'a 6 bin kilometre mesafede yörüngede bulunan Phobos'un kökenini ve Mars'ın atmosferini inceleyecek Phobos-Grunt, bunun için, numune toplamaya yarayacak bir bilimsel alet ve Dünya'ya dönüşü için modülün bulunduğu bir sondayı da beraberinde götürüyor.
Rus uzay aracı bunun yanı sıra Mars'ın yörüngesine Çin'e ait Yinghuo-1 uydusunu yerleştirecek.
Rusya için son derece önemli olan bu program, Kasım 1996'da fırlatılan Mars 96 uzay aracının başarısız olmasından bu yana ilk gezegenler arası seyahat olacak.
Rusya, son başarılı gezegenler arası uzay programını, 1986'da Venüs'ü ve Halley kuyruklu yıldızını keşif için gönderdiği Vega uzay araçlarıyla yapmıştı.
AA