Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ)'nin uzun süredir çalışmalarını yürüttüğü Van'da teknolojik gelişmelerin önünü açacak ve geliştirecek Tekno-Kent projesinin hayata geçmesi için Vali Münir Karaloğlu'nun makamında kuruluş protokolü imzalandı.
Dosyanın bakanlıkta onaylanmasının ardından YYÜ Kampusu içinde kurulacak Tekno-Kent'in inşaatına başlanacak.
Van Valiliği'nde ilin teknolojik olarak çağ atlamasına önayak olacak YYÜ bünyesinde kurulacak Tekno-Kent için imzalar atıldı. Vali Münir Karaloğlu'nun makamında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kuruluş Protokolü Vali Münir Karaloğlu, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu ile İŞ-GEM Başkanı Mahmut Gedik tarafından imzalanırken Rektör Yardımcısı Peyami Battal'da imza töreninde hazır bulundu.
İmza töreninde konuşan Vali Karaloğlu, 3 ay önce üniversiteyle Tekno Park AŞ'yi kurmak üzere bir toplantı yaptıklarını ifade ederek şöyle konuştu:
"Bu anonim şirket şu anda biz imzaları attıktan sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na gönderilecek. Bakanlıktan geldikten sonra şirket kurulacak. Kurulacak şirkette yüzde 60'ı YYÜ'nün, yüzde 5'i İl Özel İdaresi'nin, yüzde 5'i belediyemizin, yüzde 20'si Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın, yüzde 5'i Van Organize Sanayi Bölgesi'nin, yüzde 5'i de İş Geliştirme Merkezi'nin hissesi olacak. Ama şunu söylüyoruz, bu şirket kurulduktan sonra Van'ın içinden veya dışından bu şirkete ortak olmak isteyen müteşebbislerin ve yatırımcıların olmalarını da arzu ediyoruz. Hem üniversitenin payından, üniversiteye yüzde 51 pay kalacak şekilde onlara pay devredebileceğiz. Hem bizim payımızdan hem ticaret odamızın üyeleri arasından gelip şahsi ortaklık kurmak isteyenlerde ticaret ve sanayi odasının payından veya İşgem'in payından daha sonra işadamlarımıza da buradan hisse verebileceğiz."
Türkiye'nin şu anda 22 üniversitesinin teknoloji parkı olduğunu hatırlatan Karaloğlu, başlatacakları proje ile birlikte Doğu Anadolu Bölgesi'nde bir teknoloji geliştirme parkının kuruluyor olmasının önemli olduğunu vurguladı. Van Valisi, "Üniversitemiz artık o noktaya geldi. Üniversitemizin teknolojik parkı geliştirecek bölümlerin açılışına da bundan sonra hız vermesi lazım. Nedir bunlar. Elektriktir, elektroniktir, bilişim teknolojileridir, bilgisayar gibi bölümlerin de açılmasına da üniversitemizin artık biraz daha hız vermesi lazım. Üniversite Van'da artık rüştünü ispat edecek konuma geldi. Bu teknoloji parkı ile de kentteki gelişmenin, yatırımların da önünü açacağına inanıyoruz. Ben emeği geçen başta rektörümüz olmak üzere bütün arkadaşları da kutluyorum. Bu bir kolektif çalışma olacak. Sadece üniversitenin çalışması olmayacak. Kentin kamu kurumuyla özel sektörüyle, sivil toplum örgütüyle bir kolektif çalışması olacak. Başarı ancak öyle gelir. Yoksa bunu sadece üniversiteye bırakırsak bir sonuç alamayız. Sadece ticaret odamıza bırakırsak gene bir sonuç alamayız. Bir kolektif çalışma ürünü olursa sonuç alabiliriz. Bugün ilk imzaları atıyoruz. Van için Van halkı için hayırlı uğurlu olsun. Van'daki iş yapan işadamlarımız için, Van'ın dışından gelip buraya ortak olmak isteyenlere de burası açık. Sadece Vanlı olması da şart değil. Onun da duyurusunu yaparak ilk imzaları atıyoruz." diye konuştu.
İmzalar atıldıktan kısa bir konuşma yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan ise üniversiteye yeni bölümlerin açılacağı müjdesini vererek, Vali Karaloğlu'nun YYÜ'ye ve Tekno-Kent projesine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.