'Veliler karneyle öğrencilere yüklenmemeli'

Ülkede 2015-2016 eğitim öğretim yılı 1. dönemi 22 Ocak Cuma günü, yaklaşık 18 milyon öğrencinin karne almasıyla sona erecek. Uzmanlar, karne döneminde velilere uyarılarda bulunarak, alınacak karneye farklı anlamlar yüklenmemesi, sadece öğrenciyi başarıya ulaştıracak bir araç olarak görülmesini ve karnenin aile huzurunun kaçmasına sebebiyet vermemesi gerektiğini kaydetti.

Siirt Özel Celal Değer İlkokulu ve Ortaokulu Rehberlik (PDR) Uzmanı ve Aile Danışmanı Davut Bayazıt, velilerin beklentisine uymayan karnenin ailelerin huzurunu kaçırabileceğine işaret ederek, karnedeki ders notlarının öğrencinin sadece ders bilgisini ve performansını gösterdiğini hatırlattı. Bayazıt, öğrencinin zayıf notları karşısında velilerin sabırlı davranması gerektiğini vurguladı.

Çocuğa kızmak, ceza vermek yerine, bunun nasıl telafi edileceği konusunda plan yapılması gereken davranışların sergilenmesi gerektiğini dile getiren Bayazıt, bunun için de tatilin iyi bir fırsat olduğunu kaydetti. Rehberlik Uzmanı Bayazıt, konuya ilişkin şu uyarılarda bulundu: "Her anne babanın beklentisi başarılı çocuklar yetiştirmek. Kırık not karşısında öfkesini kontrol edemeyerek şiddete yönelen anne baba örneklerine toplumda ne yazık ki rastlanıyor. Yaşanan sorun konuşarak telafi edilebilir. Telafisi mümkün olmayan, intihar, evden kaçma gibi örneklere rastlayabiliriz. Anne babaların çocuklarını başka çocuklarla kıyaslamadan, iyi not ve zayıf not demeden, her iki durumda da çocuklarını kucaklamaları gerekiyor." dedi.

"ÖĞRENCİYE VERİLEN ÖDÜLDE AŞIRIYA KAÇMAMAK"

Siirt Özel Celal Değer İlkokulu ve Ortaokulu Rehberlik (PDR) Uzmanı ve Aile Danışmanı Davut Bayazıt, karnesi iyi olan çocuğu ödüllendirirken, anne babaların aşırıya kaçmamalarını, çocuğun hediye için değil, geleceği için çalışması gerektiğinin vurgulanmasını, hediye alınacaksa da yaşına uygun, maddi değeri yüksek olmayan, başarısına ve gelişimine katkı sağlayacak hediyeler olması gerektiğini dile getirdi.
CIHAN CİHAN
20 Ocak 2016 15:59
DİĞER HABERLER