Vicdansız av tüfeğiyle vurmuş

Vicdansız av tüfeğiyle vurmuş
İstanbul Bebek sahilinde dün karaya vuran ‘afalina’ türü yunusun av tüfeğiyle vurularak öldürüldüğü tespit edildi.

İstanbul Bebek sahilinde dün karaya vuran ‘afalina’ türü yunusun av tüfeğiyle vurularak öldürüldüğü tespit edildi. Genç ve dişi yunusun cansız bedeninde altı adet saçma deliği ve bir adet saçma bulan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), yunusu öldürenler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Diken.com.tr'nin haberine göre, Bebek Semt Girişimi, Kaptan Bekir Gedik ve Sahil Güvenlik’ten gelen ihbar üzerine bölgeye gelen uzmanların yaptığı incelemede, ‘nesli tehlikede’ olarak tanımlanan afalina (Tursiops truncatus) türü yunusun en az tek el ateşle yan tarafından vurularak öldürüldüğü tespitine yer verildi.

İnceleme sırasında 168 cm boyundaki dişi yunusun vücudundan ‘dokuzlu’ denilen bir adet saçma çıkartıldı. Kaburganın arasından kemikleri kırarak geçen saçmalar yüzünden akciğerleri parçalanan ve iç kanamaya bağlı olarak yaşamını yitiren yunusun vücudunda ayrıca altı adet, kenarları düzgün saçma deliği bulundu.

Avcılık yapan voli balıkçı tekneleri soruşturmaya dahil edilsin



tudav.org’da yer alan açıklamada, İstanbul Valiliği ve Sahil Güvenlik Komutanlığı başta olmak üzere diğer yetkili kurumlardan faillerin bulunmasını ve gereken araştırmaların titizlikle yürütülmesini talep edildi.

TÜDAV Başkan Yardımcısı M. Arda Tonay, özellikle son 48 saat içinde İstanbul Boğazı’nın kuzey ağzında avcılık yapan voli balıkçı teknelerinin soruşturmaya dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

Balıkçı teknelerinde silah bulundurmak yasaklansın

Türkiye denizlerinde yaşayan yunusların, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve uluslararası sözleşmelerle 1983 yılından bu yana koruma altında olduğunu vurgulayan Tonay, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nunda ise, afalina gibi nesli tükenen hayvanları koruma prosedürlerine aykırı davrananlara para cezası öngörüldüğünü ifade etti.

Antalya’da 30 Nisan 2013’te öldürülen Akdeniz foku ve 26 Aralık 2014’te Çanakkale’de ateşli silahla vurulan tırtak türü yunusun faillerinin halen tespit edilmediğine dikkat çeken Tonay, bakanlık ve valiliklere bu tür olaylarda sağlıklı bilgi verecek kişiler için ortaya bir ödül konmasını önerdi.

Tonay ayrıca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan tüm balıkçı teknelerinde her türlü yivli/yivsiz, ruhsatlı/ruhsatsız silah/tüfek bulundurulmasının yasaklanması talebinde bulundu.

Her yıl üç bin yunus ölüyor

tudav.org’da yer alan verilere göre, sadece 1970 ile 1983 yılları arasında Türkiye’de 25 bin 678 ton yunus avlandı. Özellikle dip uzatma ağları ile yapılan avcılık nedeniyle Karadeniz’de her yıl yaklaşık üç bin mutur ve afalina türü yunus ölüyor. 2003-2012 yılları arasında sadece Batı Karadeniz’de ölü ve canlı olarak karaya vuran yunusların sayısı ise 647.


28 Mayıs 2015 09:05
DİĞER HABERLER