"Yağışlar, denize bereket getirdi"

"Yağışlar, denize bereket getirdi" -Çanakkalede, yasak nedeniyle avlanamayan gırgır ve trol balıkçıları, yağışların devam etmesi halinde bu yıl denizden bol balık bekliyor -Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başka
ÇANAKKALE (A.A) - Fikriye Susam Uyar - Çanakkalede, av yasağının sona ermesini bekleyen gırgır ve trol avcıları, yağışların devam etmesi halinde yasak bitince denizden bu yıl bol balık çıkarmayı umuyor.
     Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Hasan Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gırgır ve trol tekneleri için 15 Nisanda başlayan av yasağının, 1 Eylülde sona ereceğini söyledi.
     Ruhsatlı 17 dalyana sahip ilde, ağ ve olta teknelerinin çok miktarda bulunduğu bilgisini veren Uysal, komşu illerdeki balık halleri kapalı olduğu için Çanakkalede yoğunluk yaşandığını belirtti.
     Uysal, kış mevsimine göre yaz aylarında balığın daha fazla olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
     "Çanakkalede bu sene balık sıkıntısı çekeceğimizi sanmıyorum, balık olacak. Aşırı yağmurlar sanki denize bir bereket getirdi. İnşallah böyle devam eder. Özellikle 12 metrenin altında kalabalık bir balıkçılık filomuz var. Dolayısıyla balık popülasyonu iyi. Dalyanlar da iyi gidiyor. Balık fiyatlarında da çok büyük yükselme olmadı. Gırgır ve trolle avcılığın serbest olduğu dönem ile şimdi arasında balık fiyatlarında pek fark yok. Bizim bölgede istavrit, sardalye bol. Pullu balık iyi gözüküyor. Hala lüfer var ve göç ediyor. Mevsim balığı itibarıyla şu anda kıtlık yok. Özellikle dalyanlarda iyi avcılık oluyor."
    
     -"Balık popülasyonunda sıkıntı yok"-
    
     Balık popülasyonunda sıkıntı yaşanmamasında, alınan önlemlerin etkili olduğuna işaret eden Uysal, avcı av tekniğini geliştirdikçe, avın da avcıya karşı kaçacak yollar bulduğunu anlattı.
     Sardalye, hamsi türü balıkların sayılarının arttığını ancak bazı türlerde azalma kaydedildiğini vurgulayan Uysal, şöyle konuştu:
     "Avcılığın yanı sıra yunus popülasyonunun ciddi oranda artması, deniz kirliliği de balıkçılığın azalmasında etkin. Bütün suçu da balıkçıya, aşırı avcılığa yüklememek lazım. Balıkçı da çok suçsuz değil. Onun dışında evsel atıklar, deniz kirliliği, ekolojik dengenin bozulması, balığı da bir canlı olarak etkiliyor. Göç yolunu değiştiriyor, farklı yerde yumurtluyor ama bu sene sanki aşırı yağmurdan denizlere bir bereket geldi."
    
     Yayıncı: Sedat Gök
19 Mayıs 2013 12:20
DİĞER HABERLER