17 Ağustos’un yıktığı Yalova’da dün yaşanan iki deprem paniğe yol açtı. Yalovalıları sokağa döken 4.4’lük deprem, İstanbul’da da hissedildi. Uzmanlar, büyük Marmara depreminin tetiklenmeyeceği görüşünde.
Marmara Denizi’nin Yalova açıklarında dün saat 8.30’da 3.0 büyüklüğünde deprem yaşandı. 10 dakika sonra ise 6,8 km derinliğinde 4.4 büyüklüğünde yeni bir deprem oldu. Yalova ve İstanbul’da hissedilen depremde panik yaşandı. Yalovalılar sokağa döküldü. Depremin, geçen hafta Kandilli Rasathanesi’nden Prof. N.Meral Özel’in Kuzey Anadolu fay hattında kırılmalar yaşanacağını açıklamasından sonra olması dikkat çekti. Rasathane’nin dünkü açıklamasında, aynı fay hattında fay parçasının kırıldığı belirtildi. Uzmanlar, olayın büyük depremin öncüsü olmadığını belirtirken, Kandilli Rasathanesi vatandaşları uyardı: “Depreme hazırlıklı olun.”
Marmara, dün sabah erken saatlerde meydana gelen depremle sarsıldı. Yalova açıklarında yaşanan 4.4 büyüklüğündeki deprem, İstanbul ve çevre illerde paniğe yol açtı. Yalovalılar da sarsıntıyla birlikte sokağa döküldü. Depremin, geçen hafta Prof. Nurcan Meral Özel’in Kuzey Anadolu fay hattında küçük kırılmalar yaşanacağı açıklamasının ardından yaşanması dikkat çekti. Kandilli Rasathanesi de depremin söz konusu fay hattındaki bir fay parçasının kırılması sonucu meydana geldiğini açıkladı.
Alınan bilgilere göre deprem, saat 08.40’ta Yalova açıklarında Marmara Denizi’nin 6,8 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Depremi hisseden Yalovalılar sokaklara döküldü. Bir esnafın elektrik sigortalarının bulunduğu kutunun kapakları depremin şiddeti ile yerinden fırladı. Depremden korktuklarını anlatan vatandaşlar, “Depremi hissettik. Evlerimizden dışarı fırladık. Şu anda girmeye korkuyoruz.” diye konuştu.
KANDİLLİ: DEPREME HAZIRLIKLI OLUN
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi de açıklama yaparak, vatandaşların depreme karşı hazırlıklı ve bilinçli olması gerektiğini belirtti. Bölgede birkaç yılda bir bu tür orta şiddette depremler meydana geldiğini kaydeden Rasathane yetkilileri, şu uyarılarda bulundu: “Marmara Denizi ve çevresi I. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Dolayısı ile bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme karşı herzaman hazırlıklı ve bilinçli olması, depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş olması olası afetlere karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır.”
DEPREMLER FAYIN GERİLDİĞİNİ GÖSTERİYOR
İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, 4.4 büyüklüğündeki depremden önce bölgede 2.8 ve 3.0 büyüklüğünde depremler meydana geldiğini hatırlattı. Bu depremlerin herhangi bir fayı tetikleyecek öncü bir özellik taşımadığını kaydeden Gündoğdu, “Bu deprem, kırılacak bir fay üzerinde değil. Bunun öncü niteliği yok. Ardından artçı diyebileceğimiz bir deprem de olmadı. Kuzey Anadolu Fay hattındaki gerilmelere karşı bir işaret olarak değerlendirmek mümkün. 1999 depreminden sonra Marmara’nın tabiatı değişti. Çok sık deprem olmaya başladı. 4’ün altında çok sayıda depremler oldu. Bunlar hepsi bu fayın gerildiğini gösteren işaretler.” ifadelerini kullandı.
Fay aktif, tetiklemeye ihtiyacı yok
İTÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, 4.4 büyüklüğündeki depremin mevcut fay hatlarını tetiklemeyeceğini söyledi. Kuzey Anadolu fay hattının 17 Ağustos depreminde tetiklendiğini ifade eden Tüysüz, “Günün birinde Marmara depremi olacaktır. Herhangi bir yeni tetiklemeye ihtiyacı yok. Deprem olabilmesi için bu fayda her şey mevcuttur. 7.2 ve 7.3 büyüklüğünde bir depremin olması öngörülüyor.” dedi.
100 bin insan hayatını kaybeder
Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp de Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde 7 ve üzerinde bir deprem beklediklerini vurguladı. “1999 yılındaki depremler, Marmara’da yer alan öteki fay hatlarını tetikledi.” diyen Alp, Orta Marmara’da Büyükada’nın güneyinden geçen fay hattının kırılması durumunda 7.3 gibi bir depremin meydana geleceğini belirtti. Alp, olası bir İstanbul depreminde ise 100 bin vatandaşın hayatını kaybedebileceğini ve 300 bin yapının yıkılabileceğine dikkat çekti.
İstanbul depreminin öncüsü değil
İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan da söz konusu depremin beklenen İstanbul depreminin öncüsü olmadığını belirterek şöyle konuştu: “1999 depreminde fay, Yalova’dan Yassıada’ya dek kırılmıştır. Dolayısıyla bu küçük depremin Kuzey Marmara Kolu ile ilişkisi yoktur. 5.7’e varan gerilim boşalmalarının olması olağandır. Küçük depremlerin ancak jeofizik bilimciler için, gelecek depremin işleyişini anlamak bakımından önemi vardır.”