EMO:"Ankara Osmanlı Pazarı'nda 253 işyerinin küle döndüğü yangının sebebi elektrik kontağı değil denetimsizlik."
Ankara Keçiören'deki Osmanlı Pazarı'nda 20 Aralık günü çıkan yangında 253 iş yeri tamamen yanarak küle dönmüş, itfaiye tarafından yapılan ilk açıklamada yangının elektrik kontağından çıkmış olabileceği bilgisine yer verilmişti. Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi'nin olay yerine gönderdiği heyet, dikkat çeken tespitlerde bulundu. Elektrik Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada yangının elektrik kontağından değil, denetimsizlikten kaynaklandığı tespitine yer verildi.
"AÇIKÇA BİR İHMAL"
Açıklamada, "Esnaf ile yapılan görüşmelerde yangının pazarın birden fazla yerinden başladığı ifade edilmiştir. Bu tespit de yangının elektrik kontağından çıktığı savını çürütmektedir. Bu kadar kötü bir elektrik tesisatının Keçiören Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından kontrol edilmemiş olması da, açıkça bir ihmali gözler önüne sermektedir." denildi.
"KAÇAK AKIM YOK"
EMO, açıklamasında dükkanların bağımsız değil, birbirine ek yapılan elektrik tesisatı ile beslendiğinin görüldüğüne dikkat çekti. Açıklamada "Dükkanlardaki elektrik tablosunda da kaçak akım rölesi görülmemiştir. Olay yerinde yaptığımız incelemelerde harabeye dönen bir alan olmasına karşın kameraların sağlam olduğu gözlemlenmiştir. Bilirkişiler tarafından mevcut kamera sistemi ve kayıtlarının ayrıntılı bir şekilde incelenmesi, olayın aydınlatılması açısından önemli bir noktadır." tespitine yer verildi.
ENERJİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI
EMO, Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği‘nin yetersizliğine de vurgu yaptı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na çağrıda bulundu. Açıklamada "Pazar yerleri gibi çok sayıda insanın hizmet verdiği/aldığı, yaşamsal öneme sahip olan özellikli yapılara ait özel tesisat kuralları uygulanması gerekirken, bu yapılardaki tesislerin yetersiz yönetmeliklere göre yapılması ölümlere ve yangınlara davetiye çıkarmaktadır. Bugüne kadar yaşanmış olaylardan ve yönetmeliğin bu haliyle kalması durumunda yaşanması olası facialardan tek tek kişi ya da kurumlar değil, gerekli standartların yaşama geçirilmesini sağlamayan yetkililer de sorumludur. Bu kapsamda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘nın söz konusu faciaları önleyebilecek şekilde TSE ve uluslararası EN standartlarına uygun olarak hazırlanmış olan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği`ni bir an önce gündemine alıp hızla yürürlüğe koyması gerekmektedir." denildi.