Türk demokrasi tarihinde derin izler bırakan Yassıada'nın demokrasi müzesi olması yeniden gündemde.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, ilk adımı atarak demokrasi müzesi yapmak için halen askerlerin denetiminde olan adayı istedi.
Cihan muhabiri Sertaç Dalgalıdere'nin 2 yıl önce görüntüleyip gündeme getirdiği Yassıada ile ilgili haberde; Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, acı anılarla dolu adayı sosyal yaşama kazandırmak için bazı projelerinin olduğunu söylemişti. Günay, "Müze mi olabilir? Bir kültür merkezi ya da kongre merkezi mi olabilir? Bu konuda bir ön çalışmamız var." açıklamasında bulunmuştu. Eski Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden de, bir döneme tanıklık eden ve Demokrat Partililerin yargılandığı Yassıada'daki spor salonunun "Demokrasi Müzesi" yapılabileceği görüşünü dile getirmişti. Genç Siviller isimli grup da, haberden 1 hafta sonra adaya 'demokrasi' çıkarması yapmıştı.
21 Mayıs 2008 tarihinde Cihan'ın gündeme getirdiği Yassıada ile ilgili haber şu şekilde abonelere servis edilmişti: "27 Mayıs 1960 darbesinden sonra iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti (DP) yöneticilerinin yargılandığı Yassıada'daki kapalı spor salonu, aradan geçen yıllar içerisinde harabeye döndü. Türk demokrasi tarihine derin izler bırakan Yassıada'daki spor salonu ve kagir yapılar, bir bir terk edildiği için adada bugün sessizlik hakim. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, acı anılarla dolu adayı sosyal yaşama kazandırmak için projelerinin olduğunu açıkladı. Günay, gelecek 14 Mayıs'larda Yassıada'yı güzel duygularla anılabilecek bir mekan haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden ise, bir döneme tanıklık eden ve bugün duvarlarında aşk yazıları bulunan Yassıada'daki spor salonunun "Demokrasi Müzesi" yapılabileceği görüşünde.
27 Mayıs darbesinde sonra tüm dünyanın gözlerini çevirdiği Yassıada duruşmalarına mekan olan spor salonunun duvarları çivi, taş ve kurşun kalemle kazılmış isimlerle tahrip edilmiş. Bugün martı seslerine teslim olan ıssız adada insan yaşamazken, adaya gelenleri kıyısında bulunan balık üretme çiftliği karşılıyor. Yargılamalar bittikten sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilen Yassıada; 1978'e kadar subay eğitim için kullanılmış. 1993 yılında ise İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Enstitüsü'ne devredilmişti. Fakat şehre uzaklığı ihtiyaçların karşılanmasını zorlaştırdığı için Su Ürünleri Enstitüsü 1995 yılında adayı terk edince, mülkiyeti Hazine'ye ait olan adadaki lojman, yemekhane ve sosyal tesisler, bakımsızlıktan artık kullanılamaz hale geldi. Camları kırılan, duvarları dökülen binalar, adaya gelip gidenlerin tahribatıyla neredeyse tanınmayacak durumda."
GENÇ SİVİLLER ADAYA 'DEMOKRASİ ÇIKARMASI' YAPMIŞTI
Haberin yayınlanması üzerine konu siyaset ve medya dünyasında tartışılmış, haber kanalları adada canlı yayın yaparak adanın içler acısı halini kamuoyuna göstermişti. Haberi takip eden 27 Mayıs 2008'de Genç Siviller, Yassıada'ya 'demokrasi' çıkarması yapmıştı. Celal Bayar'ın torunları Emine Gürsoy Naskali ve Bilge Gürsoy, idam edilen Fatin Rüştü Zorlu'nun torunu Fatin Rüştü Yener, Yassıada'da yargılanan Demokrat Parti milletvekili Abdülmelik Fırat'ın oğlu Mahmut Fevzi Fırat, eski Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, eski Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu ve İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya eyleme katılmış ve idam kararlarının verildiği salonda duygulu anlar yaşanmıştı.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI 12 OCAK'TA ADAYI İSTEDİ
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dün yaptığı açıklamada Yassıada'ya gelecek nesillere ibret olacak bir 'demokrasi müzesi' kurmayı planladıklarını söyledi. Yassıada'nın devri için Milli Savunma Bakanlığı'ndan gelecek yazıyı beklediklerini ifade eden Günay, Yassıada ile ilgili ikinci projelerinin de; buranın turizm potansiyelinin en güzel şekilde değerlendirilmesi olduğunu belirtti. Günay, "Yassıada, hukuk dışı uygulamaların, yargının siyasallaşmasının kötü bir örneğidir. Yakın tarihimizin acı sayfalarından biridir. 27 Mayıs, 1908 İkinci Meşrutiyet'ten beri askeri darbelerin hortladığı tarihtir. Geçmişimizle yüzleşmeyi çok doğru buluyorum." dedi.
Öte yandan, Yassıada'nın demokrasi müzesi olmasıyla ilgili ilk adımın 10 ay önce atıldığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Maliye Bakanlığı'na 12 Ocak tarihinde başvurarak 'Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik' hükümleri çerçevesinde turizm amaçlı değerlendirilmek üzere adanın tasarruf hakkının devrini istediği öğrenildi.