Yazın araç lastiklerine dikkat!

Yazın araç lastiklerine dikkat! -Isınan lastiğin hava basıncı yükseleceğinden, basıncın lastik soğukken ölçülmesi gerekiyor -Doç. Dr. Kalyoncu: "Lastiklerin her 10 bin kilometrede bir rotasyonu yaptırılmalıdır. Radyal lastiklerd
KONYA (A.A) - Yazın sıcak havalarda ısınan lastiğin hava basıncı yükseleceğinden, basıncın lastik soğukken ölçülmesi gerektiği belirtildi.
     TMMOB Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Mete Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada, lastiğin ısınma sonucu yükselen hava basıncını azaltmak için, kesinlikle havayı boşaltma yoluna gidilmemesi gerektiğini ifade etti.
     Lastiklerin öneminin göz ardı edilemeyecek kadar büyük olduğunu ve sürüş güvenliği açısından lastiklerin hayati önem taşıdığını bildiren Kalyoncu, buna rağmen pek çok kişinin lastiklere gereken titizliği göstermediğini vurguladı.
     Kalyoncu, sürücülere şu uyarılarda bulundu:
     "Lastiğin ömrünü uzatmak için uygun servis koşullarında kullanılması ve kullanım kurallarına uyulması gerekmektedir.
     Araçların rot-balans ayarı her 10 bin kilometrede bir, lastiklerin de her 10 bin kilometrede bir rotasyonu yaptırılmalıdır. Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
    
     -Lastiği parlatmak için petrol ürünleri kullanmayın-
    
     Lastikler mümkünse her kullanımdan önce gözle kontrol edilmelidir. Lastiği parlatmak için petrol ürünleri içeren deterjan veya cilalar kullanılmamalıdır.
     Yoldaki çukurlara ve tümseklere dikkat edilmeli, kaldırıma park etmekten kaçınılmalıdır.
     Sıcak havada ve ağır yükle yüksek sürat yapılmamalıdır. Çünkü havanın sıcak olması ağır yük ve yüksek süratten dolayı fazla ısınan lastiğin soğumasını zorlaştırır."
    
     -Lastik ve jant ebadı birbirine uygun olmalı-
    
     Araç üreticilerinin onayladığı ebattaki lastik ve jantların kullanılmasını tavsiye eden Kalyoncu, lastik ve jant ebadının birbirine uygun olmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
     Üretildiği tarih üzerinden 5 yıl geçen dış ve iç lastiklerin dikkatle kontrol edilip kullanılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Kalyoncu, üzerinde çatlaklar oluşan lastiğin kullanılmaması konusunda uyardı.
     Her dış lastik değişiminde jant supabının veya iç lastiğin de değiştirilmesinin şart olduğunu aktaran Kalyoncu, iki haftayı aşan park etmelerde, lastik havasının 7.5 PSI artırılması ve otomobilin takoza alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Ayşe Şensoy
     Yayıncı: Murat Aslan
24 Mayıs 2013 12:00
DİĞER HABERLER