Yemen'de sağlık hizmetleri durma noktasına geldi

Yemen'de sağlık hizmetleri durma noktasına geldi
BM İnsani İşler Koordinasyonu Merkezi (OCHA), Yemen'deki vatandaşların yaklaşık yüzde 58'inin temel sağlık hizmeti alamadığını açıkladı. Ülke genelinde 15,2 milyon civarında vatandaşın acil yardıma ihtiyacı olduğu bildirildi.

OCHA Yemen hakkında yayınladığı son rapora göre, Yemen'de yakıt ve kaynak sıkıntısının devam etmesi ve oluşan güvensizlik nedeniyle sağlık sisteminin çökmek üzere olduğuna dikkat çekildi. Raporda, temiz su bulmadaki sıkıntı ve sağlık sistemlerinde meydana gelen aksaklıkların bulaşıcı hastalıkların yayılmasını tetikleyebileceği uyarısı yapıldı. Ayrıca çatışmaların başlamasından beri sağlık sistemine yönelik geliştirmenin yapılamadığı vurgulandı.

Vatandaşların da sağlık hizmetlerine erişiminin önemli ölçüde azaldığı belirtilen raporda, operasyonların başlamasından bu yana 11'i Taiz'de 1'i de Sa'ada'da olmak üzere toplam 12 sağlık kuruluşunun hasar gördüğü ifade edildi. Şiddetli çatışmaların yaşandığı Taiz'e ise tıbbi yardımın ulaştırılamadığı ve şehir halkının sağlık durumuna ilişkin kaygıların bulunduğu dile getirildi. Yemen'in güneyindeki Aden şehrinde de sekiz sağlık kuruluşunun zarar gördüğü ve çalışamaz hale geldiği belirtildi.

Yemen için dün 'saatli bir bomba' nitelemesi yapan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon Cenevre'de yaptığı açıklamada ise ülkede koşulların kötüleşmeye devam ettiğini söylediğini kaydetti. Ban Ki-moon, "Tüm taraflar, bulaşıcı hastalıkları önlemek ve temel sağlık malzemesi yardımının teslimini kolaylaştırmak için elinden geleni yapmalı." dedi.

BM Genel Sekreteri Ban, Yemen'deki durumun hala belirsizliğini koruduğu, bütün tarafların savaşı sona erdirmek, barış ve uzlaşı sürecini başlatma sorumluluğu olduğunu belirtti.

Öte yandan, geçen koalisyon güçleri 5 günlük ateşkes ilan edildiğini duyurmuş, bu süreçte un ve tıbbi yardım malzemesi taşıyan 7 geminin Yemen limanlarına ulaştığı açıklanmıştı. Petrol ürünleri taşıyan 18 TIR'ın da el-Vedi'ah sınır kapısından girmişti. Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) Yemen'e 14 şehirde dağıtılmak üzere 74 ton tıbbi yardım malzemesi göndermişti. Ayrıca DSÖ, 13 hastane, 2 diyaliz merkezi, 2 aşı merkezi, oksijen fabrikası ve birçok ambulansa 281 bin 800 litreden fazla akaryakıt temin etmişti.

UNİCEF tarafından ise Aden şehrinde 775 çocuğa yardım malzemesi ve 840 bin kişiye içme suyu sağlanmıştı.

Yemen'de koalisyon güçlerinin öncülüğünü yaptığı Suudi Arabistan, 26 Mart'ta başlatılan 'Kararlılık Fırtınası' operasyonunun 21 Nisan'da sona erdiği açıklamış ve Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığını duyurmuştu. 17 Mayıs'ta sona eren 5 günlük ateşkesin ardından ise hava operasyonları tekrar başlamıştı. CİHAN
16 Haziran 2015 17:23
DİĞER HABERLER