Yeni Libya için yapılması öngörülen görüşmelerin Kaddafi'siz olacağı konuşulmaya başlandı.
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Libya rejimiyle Muammer Kaddafi'nin gitmesi yönünde "temaslar" kurulduğunu, ama bunların gerçek anlamda müzakereler olmadığını söyledi.
Alain Juppe, France Info radyosuna yaptığı açıklamada, "Libya rejimi her yere temsilci gönderiyor, Türkiye'ye, New York'a, Paris'e. Temaslar var ama bunlar gerçek anlamda bir müzakere değil. Bize Kaddafi gitmeye hazır, görüşelim diyen temsilcilerle görüştük" dedi.
Libya'da ateşkes için gerekli koşulların henüz oluşmadığını söyleyen Juppe, askerlerin kışlalarına çekilmeleri, BM kontrolüne verilmesi ve Kaddafi'nin siyasi ve askeri iktidardan çekilmesi durumunda bombardımanın durdurulabileceğini kaydetti.
Libya Başbakanı Bağdadi El Mahmudi, Fransız Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada, iktidar ile isyancılar arasında, NATO ülkelerinin de müdahil olduğu müzakerelerden söz ederken, Muammer Kaddafi'nin bunlara müdahale etmeyeceğini belirtti.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Libya Özel Temsilcisi Abdelilah El Hatip, Libya'da siyasi çözüm bulunması için çabaların artırılmasını ve taraflar arasındaki dolaylı görüşmelerin doğrudan görüşmelere dönüşmesini istediklerini söyledi.
El Hatip, geçen hafta sonunda Trablus'a yaptığı ziyaretin ardından BM Güvenlik Konseyi'ne bilgi verdi. Gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya'da geçiş sürecinin idare edilebilmesi için, ülkedeki tüm siyasi grupları, bölgeleri ve kabileleri temsil eden kurumsal bir mekanizmanın oluşturulması konusunda tarafların uzlaşmaya varması gerektiğini belirten El Hatip, şöyle konuştu:
''Tarafları siyasi çözüm yönünde çalışmaya odaklanmaya çağırıyorum, dolaylı görüşmelerin doğrudan görüşmelere dönüşmesini istiyoruz. Çok sayıda Libyalı hayatını kaybetti. Libya'daki ihtilafın kalıcı şekilde sona ermesi için siyasi çözüm gerekli. Bu çözüm elbette bir ateşkesi içermeli, ancak aynı zamanda Libya halkının barışçıl ve demokratik bir gelecek yönündeki meşru isteklerini de yerine getirmeli. ''
El Hatip, Trablus'ta görüştüğü hükümet yetkililerinin ve muhalif liderlerin, onlara sunduğu bu görüşleri inceleme ve yanıt vermeye söz verdiklerini de belirterek ''Ancak ne yazık ki çözüm bulma noktasından epey uzaktayız'' diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN ÇABALARI
BM Libya Temsilcisi El Hatip açıklamasında, uluslararası toplumun Libya'da barışı desteklemeleri gereği kapsamında, Türkiye'nin Libya'daki krizi çözmeye yönelik çabalarından da söz etti. Türkiye ve Afrika Birliği'nin önemli girişimlerde bulunduğunu vurgulayan El Hatip, uluslararası toplumun çabalarında eşgüdüm sağlanmasının önemini geçen hafta Ankara'da düzenlenen Libya toplantısında da dile getirdiğini belirtti.
El Hatip, ''İstanbul'da yapılacak Libya Temas Grubu toplantısı, uluslararası toplumun çabalarının eşgüdümünü sağlamada bir fırsat sunacak'' diye konuştu.