Yerli turist Kültepe'yi, yabancılar ise Soğanlı'yı ziyaret etti

Kayseri'ye 2015 yılının ilk 6 aylık döneminde gelen yerli ve yabancı turist sayıları açıklandı. Buna göre, yerli turist sayısı 110 bin 592, yabancı turist sayısı ise 9 bin 926 oldu. Şehre gelen yerli turistler daha çok Kayseri'nin tarihine ışık tutan Kültepe Kaniş kuram bölgesini gezdi. Yabancı turistler ise kaya olma kiliselerin yoğunlukta bulunduğu Yeşilhisar ilçesine bağlı Soğanlı ören bölgesini ziyaret etti.

Kayseri İl Kültür ve Turizm müdürlüğü, 2015 yılının ilk 6 aylık dönemine ilişkin yerli ve yabancı turist sayıları ve ziyaret ettikleri mekanlarla ilgili istatistik bilgileri açıkladı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, şehre gelen turist sayısı 6 aylık dönemde 119 bin 926 oldu. Yerli turist sayısı 110 bin 592, yabancı turist sayısı 9 bin 926 oldu. Bu rakam ise işletme belgeli olan konaklama tesislerine giriş yapan turistlerin oluşturduğu sayı. Havaalanından giriş yapan yerli turist sayısı 32 bin 34 kişi olurken, yabancı turist sayısı 13 bin 471 olarak gerçekleşti. Turistlerden arkeoloji müzesini 8 bin 857 yerli, 316 yabancı turist ziyarette bulundu. Restorasyon çalışması nedeniyle etnoğrafya müzesi ve şubat ayından itibaren Atatürk Evi Müzesi ziyaret almıyor. Kayseri'nin ticaretle ilgili tarihine gösteren belgelerin çıktığı 4 bin yıllık yerleşim merkezi olan Kültepe Kaniş Kuram ören yeri ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Ören yerini bin 896 yerli, 667 yabancı turist ziyaret etti. Yeşilhisar ilçesine bağlı ve kaya oyma kiliselerin çoğunlukta olduğu Soğanlı ören yerini ise 3 bin 801 yerli, 9 bin 208 yabancı turist gezdi. Kayseri hava limanından faydalanan yabancı turistlerin sayısının fazlalığı ise Kapadokya bölgesine giden turistlerin bu havalimanının kullanmasından kaynaklanıyor.

YABANCILARIN İLGİ ODAĞI SOĞANLI VADİSİ

Jeolojik devirlerde aktif birer volkan olan Erciyes, Hasandağ ve Güllüdağın püskürükleri ile oluşan Kapodokya bölgesinde, lav ve tüflerin sertlikleriyle şekillenen plato ve vadiler, akarsu, göl ve yağışların tüf tabakasını aşındırmasıyla bugünkü halini almış. Kayseri'nin Yeşilhisar ilçe sınırları içindeki Soğanlı Vadisi de yer sarsıntıları sırasında çökmelere uğramış, derinleşip vadi ve platoları meydana getirmiş. Roma döneminden itibaren devamlı yerleşme görülen vadide yamaçları Romalılar mezarlık, Bizanslılar kilise olarak kullanmış. Soğanlı köyünün kuzeye uzanan vadisi'nde en etkileyici yerlerin başında Kubbeli Kilise geliyor. Dev bir peri bacasının çok ustalıkla işlenmesi sonucu kubbeler oluşturulmuş. Kilisenin dışı mimari eseri, içi ise kayalar oyularak yapılmış şaşırtıcı tünel, merdivenler, dehliz ve koridorlarla içinden çıkılması güç bir labirenti andırıyor. Kilise, sesin nereden geldiğini belli etmeyen akustik bir yapıya sahip. 14. asırda son şeklini alan 2 katlı Kubbeli Kilise'nin iç kısımları diğer kiliselerde olduğu gibi fresklerle süslenmiş.

Bölgede 850 yılında 200 civarında bulunan kilise ve manastırdan günümüze 50 kadarı ulaşabilmiş.
CİHAN
19 Temmuz 2015 10:53
DİĞER HABERLER