Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında oy verme işlemi bugün başlıyor.
Seçmenler kapılarda 7 Haziran akşamına kadar oy kullanabilecek. Ancak Irak'tan gelen vatandaşlar kapıda oy kullanamayacak. Zira, Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Türkiye’nin en büyük sınır kapılarından biri olan Habur’a sandık koymadı. Irak’ta çalışan Doğu ve Güneydoğu’dan 100 binlerce kişi oy kullanamayacak. İşçilerin yanı sıra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminde inşaat yapan binlerce işveren de 7 Haziran seçimleri için siyasi tercihi yapamayacak. Duruma tepki gösteren HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, YSK’nın geçen yıl yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Habur Sınır Kapısı’na sandık koyduğunu ancak bu yıl koymamasının ‘ayrımcılık’ olduğunu söyledi. Kaplan, “Habur’daki sandıklardan daha önce çıkan sonuçları beğenmedikleri için böyle bir karar almış olabilirler. YSK buna alet olmamalı” diye tepki gösterdi.
YSK, 7 Haziran seçimleri için Sarp, Kapıkule, Pazarkule, Ipsala, Hamzabeyli, Dılıcu ve Dereköy karayolu gümrük kapılarına sandık koyarak oy kullanılmasına karar verdi. Ancak Türkiye’nin en büyük sınır kapılarından biri olan Habur’a sandık konulmadı. HDP duruma tepki göstererek YKS’ya başvurdu. YSK ise Irak’ta çalışan işçilerin geçici işçiler olduğunu belirtti. Duruma tepki gösteren HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandığın kurulduğu Habur’a bu sefer ‘geçici işçi’ gerekçesinin sunulduğu belirterek, “ Her halde Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandıktan çıkan sonucu beğenmemişler. Oradan çıkan sonuçlar iktidarı memnun etmemişe benziyor ki bu yıl Habur’a sandık kurulmamış” dedi.
“OYLAR HDP’YE KAYDIĞI İÇİN BÖYLE BİR KARAR ALINMIŞ OLABİLİR”
Habur’un dünyanın en büyük kara sınır ticaret kapısı olduğunu anlatan Kaplan, “Maaselef en çok işçinin çalıştığı Irak’ta binlerce şantiye var. Orada İzmirli de Edirneli de var nasıl gelip oy kullanacak? Böyle bir haksızlık var. Nasıl bir çözüm bulacaklar bilmiyorum. Oyların HDP’ye kaymasından dolayı böyle bir uygulamaya gidilmiş olabilir.” ifadelerini kullandı. Türkiye’den çok fazla kişinin Irak’ta çalıştığı ve onlar için gümrüklerde oy verme işleminin olmayışının diğer taraftan 54’e yakın yerde sandık kurulmuş olmasının açık bir ayrımcılık olduğunu gösterdiğini belirten Kaplan, “Bu doğru bir karar değil. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Habur’da oy kullanıldı. Şimdi kullanılmıyor. Her halde Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandıktan çıkan sonucu beğenmemişler.” diye konuştu. YSK’nın buna alet olmaması gerektiğini belirten Kaplan, “YSK bu konuda yeni karar almalıdır. Bugün Perşembe yarın itibariyle oy verme işlemi başlıyor. Geç kalmış sayılmaz. YSK bir karar almalı ve oy kullanılmalıdır.” dedi.