'Yüksek puan, yüksek moralle olur'

FEM Yayın Merkezi Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, sınavlarda daha yüksek puan almanın temel şartının yüksek moral olduğunu söyledi. Ardıç, yüksel moralin yanı sıra öğrencilerin Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) stratejisine hazır olması gerektiğini dile getirdi.

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) yaklaşırken, öğrenciler de iyi bir puan almak için çalışmalarını hızlandırdı. Öğrencilere tavsiyelerde bulunan FEM Yayın Merkezi Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, "Sınav anına kadar kalan sürede tüm adaylar için, bilgileri hatırlama ve uygulama, sınav kaygısına hâkim olma, zamanı verimli kullanma ve doğru kodlama gibi sınav stratejileri başarılarında önemli rol oynayacaktır. Sınavın içeriğini tanıyan ve LYS'lere yönelik temel stratejileri bilen adaylar üniversite sınavında önemli avantaj sağlayacaklar." dedi.

YGS'nin tek başına belirleyici kriter olmadığını hatırlatan Ardıç, etkin bir LYS stratejisi için şu tavsiyelerde bulundu: "Soru kökünün çok dikkatli okunması gerekir.Yanlışların çoğu, soruyu iyi okuyamamak dolayısıyla anlayamamaktan kaynaklanmaktadır. Genelde olumlu soru cümlelerine alışkın olan öğrenci, olumsuz soru kökünü olumlu gibi okuyabilir ve çözebileceği bir soruyu yanlış yanıtlayabilir. Bu nedenle acele etmeden, önce soruyu iyi anlamaya çalışılmalıdır.

Zaman zaman dikkatinizin dağıldığını hissettiğinizde, soru çözümüne bir süre ara verebilirsiniz. Bu durumda gözlerinizi kapatın ve derin bir nefes alın. 10 - 15 saniyelik bir dinlenme egzersizi, dikkatinizi toplamanıza yardımcı olacaktır.

Özellikle uzun sorular, ilk bakışta zor gözükebilir. Ancak uzun sorular iyi açıklanmış sorulardır ve iyi okunduğunda sanıldığı gibi zor olmadığı görülür.

Soruların şıklarında sizden en doğruyu bulmanız istenir. Bu nedenle ilk doğru gördüğünüz seçeneği işaretleyip diğerlerini bırakılmamalıdır. Verilen tüm seçenekler okunmalıdır. Ancak seçenekleri elerken çok dikkatli davranmanız gerekir. Sorunun yanıtı olmadığından kesin emin olduğunuz seçenekleri eleme yoluyla bu şekilde soruya yaklaşabilirsiniz. Aksi halde kazanç yerine kayıp söz konusu olabilir.

Tavsiye olunan sınav öncesi 1-2 gün kala yoğun bilişsel çalışmayı bırakılması daha çok rahatlamaya yönelik faaliyetlerde bulunulmasıdır."
CİHAN
09 Haziran 2015 15:26
DİĞER HABERLER