"Yumuşama"nın mucidi Kissinger'dan, ABD ve Rusya'ya "stratejik konsept" önerisi

ABD ve Rusya arasındaki Soğuk Savaş döneminin en gerilimli zamanlarında "yumuşama" terimini üreten dönemin ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'dan, iki ülke ilişkileri için yeni bir tanım önerisi geldi. Uluslararası ilişkilerin deneyimli ismi ABD ve Rusya ilişkileri için, "çekişme noktalarının yönetilebileceği" yeni bir "stratejik konsept" geliştirilmesi çağrısında bulundu.

1973-1977 yılları arasında ABD'nin dışişleri bakanı olarak görev yapmış ve uluslararası ilişkiler dünyasının kült isimlerinden Henry Kissinger, geçtiğimiz günlerde Rusya'yı ziyaret etti. Kissinger, önceki gün Moskova'da kendisini "eski dost" diye niteleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Çarşamba günü gerçekleşen görüşme için Kremlin'den yapılan açıklamada "Bu görüşme Putin ve Kissinger arasındaki uzun geçmişe dayalı dostane diyaloğun devamı niteliğinde. İkili sıklıkla görüşüyor. Putin, gündemdeki zorlu sorunları ve küresel meseleleri ele alma fırsatını buldukları bu görüşmelere önem veriyor." ifadeleri kullanıldı. Rus medyası, Kissinger'ın Putin'e "Cumhuriyetçilerin selamını getirmiş olabileceği" yorumlarını yaptı.

Rus medyasında yer alan haberlere göre, bugüne kadar Putin ile en az 10 kez yüz yüze görüşme gerçekleştiren Kissinger, Rusya ziyaretinin ardından National Interest dergisi için, Rusya-ABD ilişkilerine yönelik yeni bir öneri getirdiği makale kaleme aldı.

Nobel ödüllü düşünür olmasının yanı sıra Soğuk Savaş döneminde ABD'nin dışişleri bakanlığı görevini yapmış deneyimli bir siyasetçi olan Henry Kissinger, makalesinde Rusya ve ABD arasındaki ilişkilerinin "Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana muhtemelen en kötü dönemini geçirdiği" yorumunu yaptı. Kissinger, "Karşılıklı güven her iki tarafta da yok olmuş. İşbirliğinin yerini meydan okuma almış." ifadelerini kullandı.

ABD VE RUSYA YENİ BİR SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNE GİRDİ YORUMLARI YAPILIYOR

Kissenger makalesinde "Hem Amerikan hem Rus birçok yorumcu, ABD ve Rusya'nın yeni bir uluslararası düzen içinde işbirliği yaparak çalışma ihtimalini reddediyor. Onların görüşüne göre ABD ve Rusya, yeni bir Soğuk Savaş dönemine girdi." vurgusunda bulundu.

ABD ve Rusya arasında "yumuşama" politikasının mimarı olan efsane politikacı, iki ülke arasında karşılıklı diyaloğun çatışmayı genişletmek yerine ortak geleceğe odaklanması gerektiğinin altını çizdi.

ORTAYA ÇIKAN VAKUMLA HİÇBİR ÜLKE TEK BAŞINA BAŞ EDEMEZ

Deneyimli isim, bugünkü tehlikenin "her iki ülkede askeri bir karşılaşmaya dönmekten çok, her iki ülkede kerameti kendinden menkul bir kehanet güçlendirilmesi" olduğunu aktardı. Kissenger, "Her iki ülkenin uzun vadeli çıkarları, modern türbülans ve akışları, artan global ve çok kutuplu yeni bir dengeye dönüştüren bir dünya çağrısı yapıyor." diye kaydetti.

Bugün tehditlerin gücün yığılmasından değil de sıklıkla devlet gücünün dağılmasından ve "yönetilemeyen toprakların sayısının artmasından" kaynaklandığını yazan Kissinger, "Bu yayılan güç vakumu ile hiçbir ülke, ne kadar güçlü olursa olsun ve ulusal temele dayalı olursa olsun, baş edemez. Bunun için ABD ve Rusya arasında ve diğer büyük güçler arasında sürdürülebilir bir işbirliğine ihtiyaç var." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN
05 Şubat 2016 18:31
DİĞER HABERLER