ABD'nin New York kentinde düzenlenecek 31. Türk Günü Yürüyüşü ve Festivali öncesinde, Times Meydanındaki Mariott Marquis Otelinde Türk Günü Balosu düzenlendi.
Türk toplumunun büyük ilgi gösterdiği ve Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Ali Çınar liderliğinde organize edilen baloya, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, New York Başkonsolosu Levent Bilgen, KKTC'nin New York Temsilcisi Büyükelçi Hilmi Akil, milletvekilleri, valiler ve ABD Kongre üyeleri de katıldı.
TADF Başkanı Çınar, balonun açılış konuşmasında, TADF olarak Türkiye dışında yapılan en büyük kültür festivali ve yürüyüşünü düzenlemekten gurur duyduklarını belirterek ''ABD'de Türk varlığının en güçlü sesi olarak kabul edilen ve 1981 yılında Ermeni terör örgütü ASALA'yı protesto etmek için başlatılan, daha sonra festivale dönüştürülen Türk Günü Yürüyüşü yine büyük bir katılımla gerçekleşecektir'' dedi.
New York Başkonsolosu Bilgen de konuşmasında, Türk Günü Yürüyüşü'nün, ABD'de her geçen yıl büyümekte ve varlığını hissettirmekte olan Türk toplumunun, bir yandan kimliğini korumak ve geliştirmek, bir yandan da Amerikan toplum yapısıyla bütünleşmek için gösterdiği çabanın ve sergilediği başarının en güzel örneklerinden birini teşkil ettiğini söyledi.
Washington Büyükelçiliği geçici Maslahatgüzarı 1. Müsteşar Timur Söylemez, NATO zirvesi için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü karşılamak üzere Chicago'da bulunan Washington Büyükelçisi Namık Tan'ı temsilen baloya katıldığını, aslında Büyükelçi Tan'ın baloya ve yürüyüşe katılmayı çok istediğini belirtti. Söylemez, ABD'deki Türk toplumuna her zaman olduğu gibi ''katılım, özgüven ve dayanışma'' mesajı verdiklerini söyledi.
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Apakan, TADF'yı, hem Türk Günü Balosunu hem de yürüyüşü tertiplemeleri dolayısıyla kutladığını belirterek ''19 Mayıs bizim için çok anlamlı bir gün, biz de hep birlikte anlamlı bir yürüyüşü gerçekleştireceğiz. Bu Amerika'daki Türk toplumunun geldiği aşamayı gösteren görkemli bir yürüyüş olacak'' dedi.
TADF Başkanı Çınar, Büyükelçi Apakan'a, New York Başkonsolosu Bilgen'e, Washington Büyükelçisi Namık Tan'a verilmek üzere 1. Müsteşar Timur Söylemez'e ve THY'nın New York Müdürü İhsan Baytan'a, Türk toplumuna ve TADF'ye verdikleri desteklerden dolayı plaket takdim etti.
-Başbakan Yardımcısı Bozdağ-
Türk Günü Yürüyüşü ve Festivaline katılmak için Türkiye'den gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, gecede yaptığı konuşmanın başında, ABD'deki Türk toplumuna ''Türkiye'den 75 milyon insanın gönül dolusu selamını ve saygısını'' getirdiğini söyledi.
Yurt dışında 155 ülkede 6,5 milyon Türk vatandaşının yaşadığını kaydeden Bozdağ, Türkiye'nin her vatandaşına büyük değer verdiğini vurguladı.
''ABD'de yaşayan vatandaşlarımızı, Türkiye ile ABD arasında ilişkiler bakımından büyük bir köprü ve fırsat olarak görüyoruz'' diyen Bozdağ, ABD'deki Türk toplumunun, hem Türkiye'ye hem de ABD'ye büyük katkılarda bulunduğunu söyledi.
Türkiye'nin 2008 yılında Yunus Emre Vakfı'nı kurduğunu hatırlatan Bozdağ, bu vakfın kuruluş gayesinin yurt dışında Türkiye ve Türk kültürünü öğretmek ve tanıtmak olduğunu söyledi.
Bozdağ, ''Bir Türk Kültür Merkezimiz yoktu, bu boşluğu gidermek, hem vatandaşlarımıza hem de Türkçe'yi öğrenmek isteyen yabancı insanlara Türkçe öğretmek ve Türk kültürünü tanıtmak maksadıyla Yunus Emre Vakfı'nı kurduk, şu anda dünyada 26 ülkede Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerini faaliyete geçirmiş durumdayız'' dedi.
Bozdağ, Türk toplumuna hitaben şunları söyledi:
''Önümüzdeki zaman içerisinde ABD'de de Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'ni hayata geçireceğiz, böylelikle Türk kültürünü öğrenmek isteyenlere, Türkçe'yi öğrenmek isteyenlere Amerika'da da yeni bir kapıyı oluşturmuş olacağız. Vakıf bünyesinde güçlü bir de kütüphane olacak, bu kütüphaneyle beraber Türk kültürüne dair eserleri bulma imkanınız olacak.''
-Yurt dışında oy kullanma müjdesi-
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yeni onaylanan yasayla birlikte artık yurt dışında yaşayan vatandaşların da konsolosluklarda oy kullanabilecekleri müjdesini veren Bozdağ, ''En son 12 Haziran 2011 seçimlerinde 129 bin civarında vatandaşımız oy kullanabilmişti, oysa yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın yaklaşık 3 milyon civarında oyu var. Sorun vardı, çıkardığımız bu yasayla beraber bundan sonra Amerika'da, New York'ta yaşayan vatandaşlarımız başkonsoloslukta kurulacak seçim sandığında, tıpkı Türkiye'de kendi mahallesinde kurulan seçim sandığında oy kullanıyormuş gibi gidip oyunu kullanabilecek'' dedi.
-''İlk sandık 2014'de kurulacak''-
Bozdağ, ''İlk sandık 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi münasebetiyle kurulacak, burada yaşayan vatandaşlarımız hem 2014'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde hem 2015'deki milletvekili seçiminde Türkiye'nin yönetimine dair sözünü sandıkta söyleme imkanı bulacaktır. Halk oylamalarında da yurt dışındaki vatandaşlarımız oy kullanma imkanı elde etmişlerdir'' dedi.
Sözlerinin sonunda 31. Türk Günü Yürüyüşü'nün Türkiye'den de dikkatle izleneceğini belirten Bozdağ, ''Burada sizin görkeminiz, kalabalığınız Türkiye'deki herkesi ayrı bir şekilde gururlandırıyor'' diye konuştu.
-ABD Kongre üyeleri-
Geceye ABD Kongre üyeleri de katıldılar. New York milletvekili Ed Towns gecede yaptığı konuşmada, 19 Mayıs 2012'yi New York'ta hem 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı hem de Türk Günü Yürüyüşü olarak ilan ettiklerini gösteren belgeyi takdim etti. Yakında emekli olacağını belirten Towns, ''Emekli olsam da Türkler'le dostluğum her zaman devam edecek'' dedi.
Kongre'nin eski üyelerinden Michael McMahon, konuşmasına Türkçe ''Merhaba, nasılsın?'' deyince salondan alkış aldı. McMahon, Türkiye ve ABD arasında güçlü bir dostluk olduğunu, bu dostluğun ABD toplumu içinde de geçerli olduğunu belirtti.
New York milletvekili Yvette Clark da konuşmasında, Türk ve Amerikan toplumu ve iki ülke arasındaki dostluktan ve iyi ilişkilerden söz etti.
-Mesajlar-
Baloya, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yazılı mesaj, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da video mesaj gönderdi.
Cumhurbaşkanı Gül mesajında, ABD'deki vatandaşların düzenlediği en önemli faaliyetlerden biri olan Türk Günü Yürüyüşü'nün Türk toplumunun sesini güçlü şekilde duyurduğunu belirterek yürüyüşün diğer ülkelerdeki vatandaşlar için de örnek teşkil ettiğini belirtti.
Başbakan Erdoğan mesajında, Türk Günü Yürüyüşü'nün ABD'deki Türk toplumunun güçlü mevcudiyetinin göstergesi haline geldiğini ifade etti. Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin de iyi bir noktada bulunduğunu, bu ilişkilerin ''Model Ortaklık'' kavramına yakışır şekilde her alanda daha da geliştirilmesi için çalıştıklarını belirten Erdoğan, Türk toplumuna hitaben, ''Sizlere düşen görev, Türkiye'yi ve Türk kültürünü en iyi biçimde tanıtarak ABD kamuoyunda olabilecek yanlış anlamaları gidermek ve Türkiye karşıtı lobilerle mücadele etmektir'' dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu da mesajında, ''ABD'deki Türk toplumu tarafından düzenlenen en önemli etkinliklerden biri olan ve artık gelenekselleşen Türk Günü Yürüyüşü, aynı zamanda ülkemizin geleceğe, daha iyi bir çağın daha etkin bir aktörü olmaya doğru yürüyüşünün de sembolüdür'' dedi. Türk toplumuna seslenen Davutoğlu, ''Sizlerin dayanışma içinde hareket ederek ABD toplumunun vazgeçilmez bir parçası olmanız, hem ABD'deki hak ve çıkarlarınızın korunmasına hem de Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacaktır'' dedi.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış da yayımlanan video mesajında, New York'ta 17 yıl yaşadığını ve TADF Başkanlığı yaptığını hatırlatarak Türk vatandaşlarının yurt dışındaki başarılarıyla Türk milletinin göğsünü kabarttığını belirtti. Bağış, Türk toplumuna seslenerek, ''Burada sizlere düşen görev, ülkenizi en iyi şekilde temsil etmeye devam etmektir, sizlerin katkıları Türkiye'ye ve Türkiye'nin AB sürecine de çok faydalı olacaktır. Sizlerin bizi ABD Kongresi ve eyalet kongrelerinde temsil etmenizi ve bu ülkedeki Türk lobicilik faaliyetlerinin güçlenmesini yürekten arzu ediyoruz'' dedi.
-Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Mehmet Okur'la sohbet etti-
Baloda NBA'de forma giyen ilk Türk basketbolcusu olan Mehmet Okur'a da plaket verildi. Türk Günü Balosuna katılmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Mehmet Okur, daha sonra Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın masasına gitti ve ikili bir süre sohbet etti. Okur, Başbakan Yardımcısı Bozdağ'ı, Türk Günü Yürüyüşüne katılmasından dolayı tebrik ederken, Bozdağ da Okur'a ''Aramızda bir boy fark var'' diyerek espri yaptı.
Bozdağ, ''Mehmet Okur Türkiye'nin gururudur, NBA'de bizi gururla temsil ediyor, sadece Türkiye'de değil, bütün Orta Asya, Ortadoğu ve İslam dünyası tarafından da dikkatle izleniyor ve alkışlanıyor, kendisine Türkiye'ye katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz'' dedi.
Baloda Türk vatandaşları ve yabancı konuklar, modacı Mehmet Köymen'nin defilesini, ardından ''Red Hawk'' Kızılderili grubunun yerli danslarını ve Ankara Belediyesi Halk Dansları Grubunu ilgiyle izlediler.
Programda Anadolu Ajansı'nın fotomuhabirlerinin çektiği fotoğrafların da klip şeklinde sunulması büyük beğeni topladı.
Programda daha sonra ses sanatçıları Eşref İnceoğlu, Burak Kut, Ege ve Demet Sağıroğlu sahne aldılar ve sevilen parçalarıyla izleyenleri coşturdular. Kırmızı beyaz renklerle süslenen salonda dinleyiciler Türk bayraklarını ellerinde sallayarak coşkuyla tempo tuttular.