Zileye Zela Savaş Müzesi yapılacak

Zileye Zela Savaş Müzesi yapılacak -Zile Belediyesi, Roma İmparatoru Julius Sezarın Basforos Kralı 2. Pharnakeye karşı zafer kazanarak, dünyaca ünlü Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim) sözünü söylediği Zela Savaşın
TOKAT (A.A) - Ekber Türkoğlu - Zile Belediyesi, Roma İmparatoru Julius Sezarın Basforos Kralı 2. Pharnakeye karşı zafer kazanarak, dünyaca ünlü Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim) sözünü söylediği Zela Savaşının anlatıldığı bir müze oluşturmayı planlıyor.
     Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurmayı planladıkları Zela Savaş Müzesinin kendileri için önemli olduğunu söyledi. Zela Savaşının askeri okullarda ders olarak okutulduğunu belirten Vidinel, Zile Kalesinin alt tarafı, Zela Savaşının yapıldığı yerler. Öğrenciler buraya gelerek savaş alanını geziyorlar diye konuştu.
     Müze için bir alanı belirlediklerini ifade eden Vidinel, şunları kaydetti:
     Biz belirlediğimiz bu alanda adeta Zela Savaşını canlandıracağız. Savaşta kullanılan malzemeler de bu müzede olacak. İnsanlarımız bu müzeyi gezdiklerinde Zela Savaşını yaşamış olacaklar. Bu müzemiz İstanbul Panorama Müzesine benzeyecek. Sezar binlerce kilometre yol kat ederek Zileye geliyor. Burada yaptığı savaşı kazanan Roma İmparatoru Sezar, Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim sözünü söylemiş.
     Zela Savaş Müzesini 3 yılda bitirmeyi planladıklarını belirten Vidinel, Önümüzdeki günlerde bu müzemizin yapım çalışmalarına başlayacağız dedi.
     Zileye ait birçok eserin çevre illerdeki müzelerde sergilendiğini söyleyen Vidinel, Zile Kalesinin sağında bulunan alanı da müzeye çevireceğiz. Bu eserleri burada sergileyeceğiz. Zilemizden güvenlik sebebiyle giden ve Anadolu Medeniyetler Müzesinde sergilenen Peygamber Efendimizin Hırka-i Şerifini Zilemize getirerek burada sergilemek istiyoruz diye konuştu.
     Zilenin kültür ve tarih kenti olduğunu ifade eden Vidinel, Zile Kalesine seyir dürbünü yerleştirdiklerini belirterek, 5 bin yıllık geçmişe sahip ilçeyi insanlarımız 1 saat içerisinde izlesin istedik ifadelerini kullandı.
     Seyir dürbünü kurduktan sonra olumlu tepkiler aldıklarını belirten Vidinel, şunları kaydetti:
     Dürbünle insanlarımız yorulmadan tarihi yerleri görme imkanı buldular. Vatandaşlarımız seyir dürbünü ile Zilemizdeki Roma kültürünü, Osmanlı eserlerini ve 5 bin yıllık tarihi, bir Roma kalesinden izleme imkanına sahip oldular. Seyir dürbünü çok yoğun şekilde rağbet görüyor. Çevre iller ve ilçelerinden yoğun şekilde ilçemize gelerek bu dürbünden vatandaşlarımız tarihe yolculuk yapıyorlar. Bu durum bizleri fazlasıyla mutlu ediyor. Zile Belediyesi olarak turizme katkı sağlayabiliyorsak ne mutlu bizlere.
     Vidinel, ilçede korunması gereken 3 bin 600 ev olduğunu belirterek, bunların bir kısmının restorasyonuna başladıklarını sözlerine ekledi.
    
     -Sezar ve Zile-
    
     Tarihi kaynaklarda, Roma İmparatoru Julius Sezarın Pontus asıllı Basforos Kralı 2. Pharnake ile Zile Altıağaç mevkisinde çok kanlı bir savaş yaptığı belirtiliyor.
     İki tarafın da büyük kayıplar verdiği savaşı Roma İmparatoru Sezarın kazandığı, bunun üzerine dünyaca ünlü Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim) sözünü söyleyerek durumu Roma Senatosuna bildirdiği ifade ediliyor. Julius Sezar, Zilede kaleye taş bir kitabe yaptırarak dünyaca ünlü sözünü yazdırıyor.
     Antik çağlarda kurulmuş, höyük üzerinde inşa edilmiş, akropol özelliğine sahip bir Roma kalesi olan Zile Kalesinin kuzeydoğusunda kayalıklara oyulmuş, Roma dönemine ait küçük bir tiyatro da bulunuyor.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
01 Ekim 2012 11:58
DİĞER HABERLER