ABD Başkanı Trump'tan faiz oranlarının düşürülmesi çağrısı

Trump, sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yaptı.
ABD'de faiz oranlarının yüzde 1 veya daha düşük seviyede olması gerektiğini belirten Trump, ülkenin "açık ara dünyanın en iyi kredisine" sahip olduğunu savundu.
Trump, ülkenin yeni yatırımlarla hızla büyüdüğüne işaret ederek, şunları kaydetti:
"Ticaret açığı verdiğimiz her ülkeyle, ki bunların çoğu, ticareti durdursaydık yılda en az 1,5 trilyon dolar kazanırdık. 'Açık' kelimesi, 'zarar' için kullanılan süslü bir ifadeden başka bir şey değil. Dünyadaki neredeyse her ülkeyi biz taşıyoruz ve bu artık böyle devam edemez."
ABD Başkanı Trump, "ABD için faiz oranlarını düşürün, hızlıca" ifadesini kullandı.
Fed, eylül toplantısında 2023'ten bu yana ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini 25 baz puan artırmış ve yüzde 3,75-4 aralığına yükseltmişti.
Trump’tan Fed yönetimine suçlama: Faizleri siyasi nedenlerle yükseltiyorlar
Gazetecilere konuşan Trump, Warsh’a destek verirken Fed yönetimine tepki gösterdi.
“Kevin Warsh iyi bir adam, ancak ne kadar iyi bir iş yaparsa yapsın, düşmanca bir yönetim kuruluyla karşı karşıya” diyen Trump, faiz kararlarının siyasi amaçlarla alındığını iddia etti.
Trump şöyle devam etti:
“Trump’ın olabildiğince kötü performans göstermesi için faiz oranlarını yükseltiyorlar. Bunu sadece siyasi nedenlerle yapıyorlar ve bu da Trump’a karşı yapılmış bir faiz artışı.”
ABD Merkez Bankası (Fed), 16 Eylül 2026’daki son toplantısında politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 3,75–4,00 aralığına yükseltti. Bu, Fed’in Temmuz 2023’ten bu yana yaptığı ilk faiz artışı oldu. Karar oybirliğiyle alındı.
AB’YE KANADA UYARISI: TİCARETİ DURDURABİLİRİM
Trump, aynı açıklamasında Avrupa Birliği’ni (AB) Kanada konusunda da tehdit etti. Trump, AB’nin Kanada’yı birliğin ilk “ortak üyesi” yapma önerisini hayata geçirmesi halinde Avrupa ile ticari ilişkileri hedef alabileceğini söyledi.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından açıklanan planın sorulması üzerine Trump, “Bence bu gülünç” dedi.
Trump, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eğer bunu yaparlarsa, bunu düşmanca bir hareket olarak görürsem çok ciddi gümrük vergileri uygulayacağım veya Avrupa ile ticareti durduracağım.”
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

Şanlıurfa Osmanbey Kampüsü'nde KPSS Skandalı: ÖSYM...

Borsa İstanbul'da Satış Dalgası: KAP’a Devre Kesic...

Sınırı Aşan Doğa Afeti: Nepal ve Çin’de En Az 6 Bi...

İran Bağlantısı Suçlaması Sonrası BDDK Devrede: Go...

Fenerbahçe’de Flaş Karar: Aziz Yıldırım Sezon Sonu...







