Akademi dünyasına büyük şok: İlk 500 arasında Türkiye’den tek bir üniversite bile yok

Dünyanın en prestijli yükseköğretim değerlendirmelerinden biri kabul edilen Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2026 sonuçları açıklandı. Bu yıl da Türkiye’den hiçbir üniversite dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına giremedi.
Sıralamada Türkiye’nin en başarılı üniversitesi Hacettepe Üniversitesi olurken, üniversite 570’inci sırada yer aldı. Hacettepe’yi İstanbul Üniversitesi (629) ve Yıldız Teknik Üniversitesi (634) izledi. Ankara Üniversitesi ise 731-740 bandında, Gebze Teknik Üniversitesi ise 851-900 bandında kendine yer buldu.
Rapora göre Türkiye’den toplam 11 üniversite dünyanın en iyi 1000 üniversitesi arasına girmeyi başardı. Ancak ilk 500’de hiçbir Türk üniversitesinin yer almaması, yükseköğretimin uluslararası rekabet gücüne ilişkin tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.
ARWU sıralaması; Nobel ödüllü mezun ve akademisyen sayısı, yüksek etki değerine sahip bilim insanları, uluslararası bilimsel yayın performansı ve akademik araştırma çıktıları gibi ölçütler dikkate alınarak hazırlanıyor. Bu nedenle liste, üniversitelerin araştırma kapasitesi ve bilimsel üretkenliği açısından en önemli küresel göstergelerden biri olarak kabul ediliyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU













