Aliyev: Herhangi bir saygısızlık belirtisi kararlı duruşumuzla karşılanacak

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, VII. Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada uluslararası mesajlarına devam etti. Aliyev, “bağımsız ülkelere nasıl yaşamaları gerektiğinin söylenmesini” eleştirerek Azerbaycan’a yönelik saygısızlık ve üstünlük taslayan tutumlara karşı durmaya devam edeceklerini söyledi.
Aliyev’in açıklamasının ilgili bölümü şöyle:
“Çifte standartlar, birisi size nasıl yaşamanız gerektiğini öğretmeye çalıştığında da kendini gösterir. Böyle bir adım atmadan önce, kişi aynaya bakmalı ve kendine sormalıdır: Birine ders verme, onu eğitme, bağımsız bir ülkeye nasıl yaşayacağını, ne yapacağını ve ne yapmayacağını açıklama konusunda ahlaki hakkınız var mı? Biz bunu asla yapmayız.
Kendi işimize, kendi sorumluluklarımıza odaklanırız. Diğer ülkelerde olanlar o ülkelerin insanlarının meselesidir. Bizim işimiz değil. Kendimize karşı da aynı tutumu bekler ve elde ederiz. Bize karşı herhangi bir saygısızlık belirtisi, haksız bir üstünlük duygusunun herhangi bir tezahürü, birinin bize bir şey dikte edebileceğine dair haksız bir fikir, direnişimizle karşılandı ve kararlı duruşumuzla karşılanmaya devam edecektir.”
Aliyev ayrıca “Ancak, size daha kapsamlı bir tablo sunmak için şunu da belirtmek isterim ki, Azerbaycan’ın son 35 yıldaki başarıları Azerbaycan halkının çabaları sayesinde mümkün olmuştur. Herhangi bir uluslararası yardım almadık. Yıkım, işgal ve yaygın yoksulluktan ilerlemeye, kalkınmaya ve başarıya ulaştık” diye de ekledi.
NE OLMUŞTU?
Azerbaycan’da okullardaki kıyafet düzenlemesi üzerinden başlayan tartışma, Türkiye ile Azerbaycan arasında siyasi gerilime yol açmış, süreç Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanı Oktay Saral’ın istifasıyla sonuçlanmıştı.
Başörtülü öğrencilerin eğitim hakkına ilişkin düzenlemeyi eleştirerek Bakü yönetimine uygulamadan geri dönme çağrısı yapan Saral, gerilimin ardından 26 Ekim’de 2016’dan bu yana sürdürdüğü başdanışmanlık görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.
Azerbaycan şimdi benzer bir gelimi İran ile yaşıyor. İranlı yetkililerin Azerbaycan’da başörtüsü nedeniyle eğitimlerine devam etmekte güçlük yaşadığı belirtilen kız öğrencileri İran üniversitelerinde okumaya davet etmesi Azerbaycan’da tepki gördü.
Azerbaycan Eğitim ve Bilim Bakanlığı açıklamayı ülkenin iç işlerine ve eğitim politikasına müdahale girişimi olarak nitelendirerek İranlı yetkililere kendi ülkelerindeki sorunlara odaklanmaları çağrısında bulundu.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

HÜSEYİN ODABAŞI

ARİF ASALIOĞLU
ESRA BÜYÜKCOMBAK


'Sarıgül ailesinin kara para aklama soruşturmasınd...

Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nusr...

Şamil Tayyar'dan yıllar sonra gelen Rusya itirafı:...

Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan'dan sert sorul...

Şamil Tayyar'dan yıllar sonra gelen Rusya itirafı:...






