Rusya’da çığ faciası: 16 kişi hayatını kaybetti

Okuma Süresi 2 dkYayınlanma Pazar, Eylül 13 2026
Paylaş
X Post
Rusya’nın Kabardino-Balkar bölgesindeki Bezengi Vadisi’nde meydana gelen çığda ölü sayısı 16’ya çıktı. Kurtarma ekipleri, 16. dağcının cesedine ulaşırken, bir dağcıdan hâlâ haber alınamıyor. Bölgede olumsuz hava koşulları ve yeni çığ riski nedeniyle arama çalışmaları geçici olarak durduruldu.
Rusya’da çığ faciası: 16 kişi hayatını kaybetti

Samanyoluhaber.com - Moskova

Kabardino-Balkar Acil Durumlar Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Bezengi Vadisi’nde bulunan 16. dağcının cesedi helikopterle Nalçik’e nakledildi. Kayıp dağcıyı arama çalışmaları ise 13 Eylül’e ertelendi.


Yetkililer, arama-kurtarma operasyonunun durdurulma gerekçesini hava koşullarının bozulması ve yeni bir kar- buz kütlesi çökme riski olarak açıkladı. Ekiplerin, vadi içinde oldukça engebeli ve tehlikeli bir arazide çalıştığı, bu nedenle arama faaliyetlerinin güvenli koşullar sağlanana kadar askıya alındığı belirtildi.


Mijirgi Dağı’ndan Kopan Çığ

Olay, 6 Eylül’de Mijirgi Dağı’nın yamacından kopan kar ve buz kütlesinin dağcı grubunun üzerine düşmesiyle meydana geldi. Acil Durumlar Bakanlığı verilerine göre grupta toplam 33 dağcı bulunuyordu. Çığdan 16 kişi kurtarıldı; bunlardan 6’sı hastaneye kaldırıldı.


Arama-kurtarma çalışmalarına bir Mi-8 helikopteri de katılıyor. Ancak yetkililer, helikopter desteğinin bile bölgedeki riski tamamen ortadan kaldırmadığını vurguluyor. En büyük kısıtlamanın arazi yapısı ve yeni bir çığ olasılığı olduğu ifade ediliyor.