2002 yılında 16 günde, 2007'de 38 günde ve 2011'de de 24 günde hükümet kurulmuştu.
Genel seçimin üzerinden tam bir ay geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümeti kurma görevini hâlâ kimseye vermedi. Meclis Başkanı'nın seçilmesi ve Meclis Başkanlık Divanı’nın oluşmasının beklendiği ifade edildi. Ancak geride kalan 13 yılda AKP hükümetleri kurulurken ne Meclis Başkanı ne de divanın kurulması beklendi. 2002 yılında 16 günde, 2007'de 38 günde ve 2011'de de 24 günde hükümet kuruldu.
AYNI GÜN MECLİS BAŞKANI SEÇİLDİ
AKP’nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 seçiminin ardından 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 14 Kasım’da dönemin AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Erdoğan'ın milletvekili olmaması nedeniyle 16 Kasım 2002’de AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül’ü hükümeti kurmakla görevlendirdi.
19 Kasım'da 58. Hükümet, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylandı. İlk AKP hükümeti göreve başladı. Bülent Arınç da aynı gün 19 Kasım’da TBMM Başkanı seçildi. Erdoğan’ın Siirt’ten milletvekili seçilmesiyle 12 Mart 2003’te Gül istifa etti. Erdoğan, 59. Hükümeti 14 Mart’ta kurdu.
SEZER GÖREVLENDİRMEYİ YAPTI
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin krize dönüştüğü 2007’deki 22 Temmuz Genel Seçimi’nin ardından Cumhurbaşkanı Sezer, Erdoğan’ı 6 Ağustos’ta hükümeti kurmakla görevlendirdi.
Görevi Sezer’den alan Erdoğan, hükümeti kurmak için Gül’ün seçilmesini bekledi. 60. Hükümet’in onayını da 11. Cumhurbaşkanı Gül 29 Ağustos’ta verdi. 9 Ağustos 2007’de de TBMM Başkanlığı’na Köksal Toptan seçildi.
ERDOĞAN BEKLEMEMİŞTİ
6 Ağustos 2007’de görevi Sezer’den alan Erdoğan, o dönem basın mensuplarının “45 günlük süreyi sonuna kadar bekleyecek misiniz” sorusuna şu cevabı verdi:
“Arkadaşlar bir takvim kullanılacak dendiği anda bu illa 45 günün sonuna kadar diye olmaz. Bakın bizim bu arada Meclis Başkanlığı seçimimiz var, Meclis Başkanlık Divanı’nın oluşması var, cumhurbaşkanlığı var, hükümeti kurma durumu var. Hepsi de şu anda iç içe geçmiş. Buradaki önceliği arkadaşlarımızla değerlendireceğiz. Ona göre de adımımızı atacağız.”
24 GÜN SONRA HÜKÜMET KURULDU
12 Haziran 2011'de yapılan genel seçimde ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hükümeti kurma görevini 30 Haziran’da Erdoğan’a verdi. 61. Hükümet 6 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Gül’ün onayıyla kuruldu. Bu dönemde Meclis Başkanlığı’na da 4 Temmuz 2011'de yapılan başkanlık seçiminin üçüncü turunda Cemil Çiçek seçildi.
YILMAZ EÇ-KAPA YAPTI, MECLİS GERİLDİ
TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Meclis Başkanı seçildikten sonra ilk defa Genel Kurul'da Başkanlık Divanı'ndaki yerine oturarak Meclis açtı.
Başkanlık Divanı'nın teşekkül etmemesi nedeniyle çalışmalara başlanamayacağını belirterek, Lübnan Tezkeresi'ni görüşmek için bugün saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapatan Yılmaz'a CHP milletvekili tepki gösterdi.
‘ÇİFTLİĞE ÇEVİRDİNİZ’
"Allah belanızı versin, Meclis'i çalıştırmıyorsunuz" diye bağıran Mahmut Tanal, boş olan AKP sıralarını gazetecilere göstererek, "İşte görün, sıraları bomboş" dedi. Musa Çam da, "Bir aydır Meclis'i çalıştırmıyorlar. Meclis'i çiftliğe çevirdiler" diye tepki gösterdi.
EVREN, GÖREVİ 14 GÜNDE VERMİŞTİ
12 Eylül darbesinin ardından ilk genel seçimler 6 Kasım 1983’te yapıldı. Milli Güvenlik Konseyi'nin izin verdiği 3 partinin katıldığı seçimlerde Turgut Özal liderliğinde kurulan Anavatan Partisi, 400 kişiden oluşan TBMM’de 211 milletvekili çıkartarak tek başına iktidar oldu. Cumhurbaşkanı Kenan Evren 20 Kasım’da Turgut Özal’a hükümeti kurma görevini verdi.
24 Kasım 1983’te toplanan TBMM'de Başkanlık Divanı'nın oluşmasıyla MGK'nın görevi sona erdi. 13 Aralık'ta Özal başbakanlığında ANAP hükümeti kuruldu. 4 Aralık 1983'te yapılan seçimlerde Meclis Başkanlığı’na Necmettin Karaduman seçildi.
3 Kasım 2002 genel seçimlerinden 6 gün sonra 9 Kasım’da YSK seçim sonuçlarını açıkladı. 7 gün sonra ise hükümet kurma görevi verildi. Üç gün sonra da hükümet kuruldu. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde ise YSK 30 Temmuz’da sonuçları açıkladı. 6 gün sonra hükümet kurma görevi AKP’ye verildi.
12 Haziran 2011 seçimlerinde de YSK 18 Haziran’da sonuçları açıkladı. Sonuçların açıklanmasından 8 gün sonra 30 Haziran’da hükümet kurma görevi verildi. 6 Temmuz’da da hükümet kuruldu. 7 Haziran 2015 seçimlerinde ise YSK 18 Haziran’da sonuçları açıkladı. Ancak aradan 19 gün geçmesine rağmen hükümet kurma görevi hala verilmiş değil.
TEPKİLER...
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: Cumhurbaşkanı görevini yapmıyor. Çalışmalar AKP’nin oldu bittiye getireceği bir sürece yayılmak istenmekte. Bu teamüllere uygun değil.
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu: Bu durum Türkiye’de daha önce hiç yaşanmadı. Herhalde Sayın Cumhurbaşkanı hükümet kurulsun istemiyor. İsteseydi görevlendirmeyi yapardı.
AKP eski Milletvekili Erdal Kalkan: Cumhurbaşkanının seçim sonuçlarını algılayamadığı anlaşılıyor. Yeni bir çözüm arayacağı yerde bunalımı artırmak istiyor.
Bugün