AFDİDER'in çalışmalarıyla 70 diyaliz hastası kurtuldu

AFYONKARAHİSAR (CİHAN)- Afyonkarahisar'da kentte böbrek nakli bekleyen 526 diyaliz hastası var. Afyonkarahisar Diyaliz Hastaları Derneği (AFDİDER) Başkanı Ahmet Akdağ, organ bağışının bu hastaların hayata tutunmaları için çok önemli olduğunu, her yıl 4 bin civarında hastanın organ bağışı listelerine eklendiğini ve 2 bin hastanın da bekleme listelerinde beklerken hayatını kaybettiğini belirtti. AFDİDER olarak diyaliz hastalarına ekonomik anlamda destek olunması amacıyla sosyal ve kültürel etkinlikler yaptıklarını belirten Akdağ, en son bir termal otelde 'Urfa Sıra Gecesi' programı düzenlediklerini kaydetti. Akdağ, etkinliğe başta siyasiler olmak üzere iş adamları ve hayırseverlerin destek vermesinin kendilerini mutlu ettiğini kaydetti.

"70 HASTA KURTULDU"

Türkiye'de organ bağışıyla birlikte derneğin faaliyetleri konusunda bilgiler veren Akdağ, organ bağışının Türkiye'de istenilen düzeyde olmadığı için birçok hayatın solduğunu anlattı. Akdağ, "İlimiz ve Türkiye genelinde organ bağışı konularında her türlü çalışmayı yapmak amacıyla kurulan bir derneğiz. Afyonkarahisar'da 526 diyaliz hastası var. Bugüne kadar 70 diyaliz hastası kardeşimiz nakil olmuş, şu anda 70 tane kurtulmuş nakilli hastamız bulunmaktadır. Maalesef dernek faaliyetlerine başladığımız günden bugüne diyaliz hastalarının sayısı çığ gibi büyümektedir. Geçen seneyle bu sene arasında yaklaşık yüzde 10'luk bir hastamızı kaybetmişiz ve yeni yeni hastalarla mücadeleye devam etmekteyiz." dedi.

Türkiye'de bu sorunların daha fazla olduğun ifade eden Akdağ, şu anda 68 bin kişinin diyaliz tedavisi gördüğünü, 28 bin kişinin de bekleme listelerinde her gün bir organ bulma ümidi içerisinde yaşadığını dile getirdi.

HER YIL 4 BİN HASTA LİSTELERE EKLENİYOR

Akdağ, her yıl 4 bin civarında hastanın bu listelere eklendiğini ve 2 bin hastanın da bekleme listelerinde beklerken kaybettiklerini belirten Akdağ, "Biz dernek olarak bekleme listelerinde bulunan ve organ nakli olan kardeşlerimizin organ nakli ve sonrasında masraflarını karşılıyoruz. 85 diyaliz hastamızı Akdeniz Üniversitesi'nde yapmış olduğumuz protokolle bekleme listelerine kaydettirdik. 11 tanesi bu şekilde hayat döndü. Diyaliz hastalarının hayata tutunmalarının yolu organ bağışından geçiyor. Ama maalasef Türkiye'de yeterli derecede organ bağışı olmadığı için hastalarımızı diyaliz makinalarında kaybetmek durumunda kalıyoruz. Bizim hastalarımız en azından diyaliz tedavisi gibi bir süreçte yaşamlarını sürdürüyor, ama karaciğer ve kalp hastaları gibi insanlar diyaliz hastaları kadar şanslı değildir." diye konuştu.
CİHAN
24 Şubat 2015 12:29
DİĞER HABERLER