"Türkiye, Suriye'de yakın tarihin en büyük testlerinden biriyle karşı karşıya"
...
"Bazı hatalı politikalar Türkiye'yi, Suriye'de Amerika ile Rusya arasında sandviç gibi sıkıştırdı. Rusya, Ankara'nın muhalifleri destekleyerek yıkmaya çalıştığı Esed rejimine tam askeri ve siyasi destek veriyor. Esed muhaliflerine desteği ikinci plana atan ABD ise Türkiye'ye IŞİD'le mücadeleyi yoğunlaştırma baskısı yapıyor. Gerek ABD gerek Rusya'nın desteklediği Kürt oluşum PYD'nin kazanımlarını ulusal güvenlik tehdidi gören Ankara, sinirinden patlama noktasına geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Ey Amerika' çıkışı ve sınır ötesine top atışları o çaresizlik dolu öfkenin ürünleri.
Ankara, Washington'la temaslarında PYD ve askeri kolu YPG'nin PKK'yla bağlantılarına uzun zamandır dikkat çekiyordu. ABD'nin terör örgütü listesinde olan PKK'yla olduğu gibi, PYD ve YPG'den de uzak durması talep ediliyordu. Son olarak Türkiye'yi ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a PKK bağlantısını ispat amaçlı belgeler verildi. Ankara'nın baskılarının etkisiyle Cenevre'deki Suriye görüşmelerine PYD davet edilmedi. Ama Obama yönetimi, Suriye'de PYD'ye üst düzey bir heyet göndererek onları terörist görmediklerini en açık şekilde gösterdi.
ERDOĞAN'IN ÇIKIŞI ABD'NİN TUTUMUNU DEĞİŞTİRİR Mİ?
Peki Erdoğan'ın ABD'nin tutumunu sert şekilde eleştirmesi sonucu değiştirdi mi? Hayır. Yönetim sözcüleri özetle PYD-YPG'yle IŞİD'e karşı işbirliklerinin süreceğini, NATO müttefiki Türkiye ile de mutabık oldukları alanlarda çalışmaya devam etmek istediklerini belirtiyorlar. Yani Türkiye'ye ‘NATO ittifakının nimetlerinden hoşlanıyorsanız, PYD-YPG'yle iş pişirmemize ses çıkarmayın' mesajı veriliyor. Gülü seven, dikenine katlanır misali…
Erdoğan'ın ‘Siz bizimle beraber misiniz, yoksa bu terör örgütü PYD ve YPG'yle mi berabersiniz?' sözleriyle Amerika'ya bir tercih yapma çağrısında bulunması Washington'da en hafif ifadesiyle yadırgandı. Obama yönetimine yakınlığıyla bilinen düşünce kuruluşu Center For American Progress (CAP) uzmanı Michael Werz, “Özellikle yakın bir NATO müttefiki tarafından Beyaz Saray'a ‘Ya bizimlesiniz, ya da bize karşı' mesajının iletilmesi akıllıca değil.” diyor. Bunun Washington'da çoklarına Bush dönemini hatırlattığını ifade ediyor. Werz, ABD perspektifinden meselenin şöyle görüldüğünü kaydediyor: IŞİD ve Suriye rejimindense, laik bir Kürt bölgesine komşu olmak Türkiye'nin ulusal çıkarı için daha iyidir."
...