Belediye elektrik ihtiyacını güneşten karşılayarak fazlasını satacak

Belediye elektrik ihtiyacını güneşten karşılayarak fazlasını satacak
Kayseri Talas Belediyesi, yıllık elektrik tüketiminin üçte ikisini güneş enerjisinden üreteceği projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. 18 ay sonra elektrik üretimine geçecek olan güneş enerjisi santrali ile belediyenin yıllık elektrik tüketimi olan 400 bin liralık tasarruf sağlayacak. Fazla üretim olan 200 bin lirayı da belediyeye gelir olarak kayıt edecek.

Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) destekli 2 projelerini ihaleye çıkartacaklarını ve 18 ay gibi kısa sürede tamamlayarak hizmete sunacaklarını açıkladı. Projeler hakkında bilgi veren Palancıoğlu, ilçedeki tarihi mekanları turizme kazandırdıklarını belirtti. Palancıoğlu, şu bilgileri verdi: "İki tane projemiz Kalkınma Ajansı'ndan onay gördü ve tanıtımını yapıyoruz. Birinci projemiz tarihi eserler açısından önemlidir. Çamlıbel kafe olarak bilinen yer belediyemize aittir. Arkasındaki mülkte bize aittir. Onun arkasında da eski belediye binası vardır. Bu binayı restore edildiğinde Talas önemli bir mekanı kazandırmış olacak. Burasını hizmet alanında kullanacağız ve aşağı kısmı nikap salonu olacak. Burada üst düzey yöneticiler ağırlanacak. Belediye için çok önemlidir. Çamlıbel kafe yıkılıyor. Buradaki bütün peyzajı değiştirip 5 bin metrekarelik alan Talas meydana olacak. Orası şık bir meydan olacaktır. Bu projenin bütçesi yaklaşık 400 bin lira. Büyük bir kısmı 295 bin lirası kalkınma ajansından sağlanacak."

BELEDİYENİN 600 BİN LİRALIK ELEKTRİK GİRDİSİ OLACAK

Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, belediye olarak örnek bir projeye imza atacaklarını kaydederek, belediyenin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla güneş enerjisi santrali kurduklarını ifade etti. Palancıoğlu, proje ile ilgili şu bilgileri verdi: "İzmir'de bir belediye tarafından uygulandı. Bizde kalkınma ajansıyla bunu yapmayı planlıyoruz. 400 bin lira yıllık elektrik enerjisi tüketimimiz var. Tahminimiz 600 bin liralık elektrik girdimiz olacak. 400 bin lirayı kendimiz kullanacağız. Gerisini satarak belediyeye kazanç sağlayacağız."

İlk etapta 500 megavatlık bir santral kurduklarını aktaran Palancıoğlu, "Sonrasında yine 500 megavatlık daha santral kurulacak ve 1 megavata ulaşacak. Şuan kalkınma ajansından 700 bin lira deste alıyoruz. Yarısı belediyemiz karşılayacak. Yarım megavatlık projesi bir milyon 800 bin liraya mal olacak. Arsa kendimize ait. Süleymanlı mahallemizde yapıyoruz. İkisinin de ihalesini yaparak iki projemizi 18 ayda tamamlamak istiyoruz." dedi.

Palancıoğlu, devletin muazzam destekleri olduğunu anlatarak, "Bu destekler sadece kamuya değil özel sektöre de veriyor. İş bulamıyorum aş bulamıyorum diyenlerin bu desteklerden haberi yoktur. Birçok destek alınabilecek kaynaklar var. Kalkınma ajansından bütçe alıyoruz." diye konuştu.

BİNA ÜZERLERİNE KURULMASI İHTİYACI KARŞILAMIYOR

'Bina üzerlerine güneş enerjisi santralleri kurulmasıyla' ilgili bir soruya da yanıt veren Palancıoğlu, "Rüzgar gülünün yatırımı biraz fazla. O nedenle güneş enerjisini tercih ettik. Talas ilçesinde 15 katlı binaların bulunduğu bölgede çatı katlarına güneş enerjisi santrali kurmak ve elektrik enerjisini karşılamak şuan için mümkün değil. Yeterli olmuyor. Yurtdışında küçük rüzgar gülü santralleri var. Bunlar iki katlı binanın ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyor. Bu binalar çok büyük olduğu içinde kurulması zor. Müsait olan alanlara güneş enerjisi santralleri kurulursa belki uygun olabilir." ifadelerini kullandı.

TALAS'TA MÜZİKLİ KAFELER KALDIRILIYOR

Başkan Mustafa Palancıoğlu, müzikli kafelerle ilgili halktan çok sayıda şikayetler geldiğini anlatarak, şu bilgileri verdi: "Talas ilçesindeki müzikli kafelerin sayısının fazlalığı konusunda seçim öncesinde çalışmamız vardı. Ancak bunu yetiştirmek zor oldu. Seçim sayısı fazla olunca birçok çalışmayı erteledik. Şuanda Talas'ta çok kafe var ve müzikli olanların sayısı da fazla. Halkın şikayetleri de var. Bununla ilgili bütün kafe sahipleriyle bir araya geleceğiz. Yine sesli müzik yapılabilecek alanları belirlenmesi adına çalışma var ve orasıyla ilgili izin verilecek. İşgaliye ile ilgili de çalışmalarımız var. Yaptırım olarak ta ücret alacağız. Herkes bir şeyler yapıyor. 20 bin lira kira verenler var. Ön tarafa belli bir alanda çıkıntı olmuş ve onlarda kira vermeyi kabul ediyorlar."

CİHAN
09 Kasım 2015 12:50
DİĞER HABERLER