Bosna-Hersek'te 14 yıldır ülke genelinde sürdürdüğü çalışmalarda savaşta katledilen 20 bin kurbanın cesedine ulaşmayı başaran Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu Başkanı Amor Maşoviç ve beraberindeki ekibe, uzun namlulu silahlarla ateş açıldı.
Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bosna-Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta katledilen ve cesetleri toplu mezarlara gömülen kurbanların bulunması için kurulan Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu Başkanlığını yürüten Amor Maşoviç ve ekibi, geçen hafta Drina Nehri'nin sularının oluşturduğu Peruçaç Gölü'nde toplu mezar arama çalışması başlattı.
Amor Maşoviç ve beraberindeki 7 kişiye, bugün akşam saatlerinde Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırlarında kalan Vişegrad kenti yakınlarındaki gölde bot üzerinde bulundukları sırada, uzun namlulu silahla ateş açıldı. Açılan ateş sonucu ölen ya da yaralanan olmadı. Mermilerden birinin, bota isabet ettiği kaydedildi.
Olayın ardından bölgeye çok sayıda polis ekibinin geldiği ve konuyla ilgili soruşturma başlattığı bildirildi.
Ülkenin en önemli isimlerinden birisi olarak gösterilen ve Bosna-Hersek'in merhum devlet başkanı Aliya İzzetbegoviç'in yakın çalışma arkadaşlarından biri olan Amor Maşoviç, olayla ilgili AA muhabirine telefonla bilgi verdi.
Maşoviç, yaptığı açıklamada, botla göl üzerinde hareket halindeyken saldırının meydana geldiğini söyledi.
Saldırıda şans eseri ölen ya da yaralananın olmadığını ifade eden Maşoviç, şöyle dedi:
''Kurşunlardan birisi botumuza isabet etti. Saldırıda suikast silahının kullanıldığını tahmin ediyoruz. Çünkü hiç kimse silah sesi duymadı, sadece merminin gelişini duyduk. Bu saldırının profesyonel kişilerce ve çalışmalarımızı engellemek isteyencelerce yapıldığından şüpheleniyoruz.''
Maşoviç, polis ekiplerinin halen olay yerinde olduğunu ve saldırı olayıyla ilgili çalışma başlattıklarını kaydetti.
Çalışmalarına yarın kaldıkları yerden devam edeceklerinin altını çizen Maşoviç, ''Bu bölgede başlattığımız çalışmalar, 7 gündür devam ediyor. Şu ana kadar 20 kurbanın cesedine ulaştık. Bu cesetlerin sahiplerinin, Vişegradlı Boşnaklar olduğuna inanıyoruz'' dedi.
-''DRİNA BALKANLAR'IN EN BÜYÜK TOPLU MEZARI'' DEMİŞTİ-
Amor Maşoviç, geçen hafta bu bölgede başlattıkları çalışmalarla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkedeki savaş yıllarında (1992-1995) öldürüldükten sonra cesetleri Drina nehrine atılan kurbanları bulmak için bu bölgedeki çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade etmişti.
''Drina, Balkanlar'ın en büyük toplu mezarıdır'' diyen Maşoviç, Çetnikler'in, Drina'yı hep ölüm çukuru olarak kullandıklarını, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı ile son savaşta öldürülen Boşnakların önemli kısmının cesetlerinin buraya atıldığını belirtmişti.
-BOSNA'DAKİ TOPLU MEZARLARI KAYITLARA GEÇİREN KİŞİ-
Bosna-Hersek'te 1992-1995 yılları arasındaki savaşta öldürülüp toplu mezarlara atılan Boşnakların cesetlerinin büyük bir kısmına, Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu Başkanı Amar Maşoviç ve ekibinin 14 yıldır sürdürdüğü çalışmalarla ulaşıldı.
Tüm mesaisini 14 yıldır toplu mezarları bulmak için harcayan Amor Maşoviç, Bosna-Hersek'te saygınlığı olan en önemli kişilerden birisi olarak gösteriliyor. Savaş sırasında Devlet Savaş Esirlerini Değiştirme Komisyonu Başkanlığı yapan Amor Maşoviç, 14 yıldır Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu Başkanlığını yürütüyor.
Amor Maşoviç ve ekibinin çalışmaları sonucu, bugüne kadar açılan binlerce toplu mezarda 20 bin kurbanın cesedine ulaşıldı. Bugüne kadar söz konusu cesetlerden 18 bininin kimlik tespiti yapıldı, asitle yakılan, yeri değiştirilen 2 bin kişinin kimliği ise henüz tespit edilemedi. Maşoviç ve ekibi, halen cesetlerine ulaşılamayan yaklaşık 10 bin savaş kurbanının öldürülüp atıldığı yerleri bulmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Maşoviç, Osmanlı'nın bölgeden çekilmesiyle birlikte tarihlerinde 11 kez büyük katliamlara ve soykırımlara maruz kalan Boşnakların yaşadığı son katliamın, ekibinin çalışmaları sonucu kayıt altına alındığını açıklamıştı.