CHP'li Bircan: Hangi ifadeler Cumhurbaşkanı'na hakaret kapsamındadır?

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, gazeteci ve vatandaşların sürekli olarak Cumhurbaşkanı'na hakaretten hakim- savcı önüne çıktığına işaret ederek, "Hangi ifadeler Cumhurbaşkanına hakaret kapsamındadır?" diye sordu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye bir soru önergesi veren Milletvekili Erdin Bircan, gazetecilerin ve yurttaşların kullandıkları hangi ifadelerin Cumhurbaşkanı'na hakaret kapsamında olduğunu TBMM gündemine taşıdı.

Türkiye'nin son yıllarda cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla açılan soruşturma, dava ve tutuklamaların sık yaşandığı bir ülke haline geldiğini vurgulayan Bircan, "Bu soruşturmalar düşünce özgürlüğünü sınırlamak ve insanlara baskı yapmanın bir aracı haline dönüşmüştür." dedi.

Soru önergesinin gerekçesinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Başkan Yardımcısı olan Işıl Karakaş'ın vermiş olduğu bir röportaja atıf yapan Bircan, şöyle konuştu: "Işıl Karakaş 'Cumhurbaşkanına hakaret yüzünden sürekli davalar açılıyor. Bu, Avrupa'da başka bir yerde yok. Yani hakaret etmek ceza kanununda düzenlenen bir suç değil. Eğer saygınlığınıza bir müdahale olduğunu düşünüyorsanız ancak tazminat davası açarsınız, başka bir dava açamazsınız. Türkiye'ye bakıldığı zaman ifade ve basın özgürlüğünün yeterli ölçüde korunmadığı, güvence altına alınmadığı, Avrupa standartlarında olmadığı bir ülke olarak göründüğünü düşünüyorum' diyerek yaşananları ortaya koymuştur."

Açılan davaların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ilkeleriyle de uyuşmadığını belirten Bircan, önergesinde şu sorulara cevap istedi:

"Daha önce görev yapmış Cumhurbaşkanlarından Kenan Evren, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül dönemlerinde cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle kaç soruşturma açılmıştır? Soruşturmaların kaçı Cumhuriyet savcılıkları tarafından reysen başlatılmış, kaçı ilgili kişinin şikâyeti üzerine başlamıştır? Açılan soruşturma varsa kaç tanesi mahkûmiyetle sonuçlanmıştır. Mahkûmiyet kararlarının kaçı ceza kaçı tazminat kararıdır? Kaç tutuklama kararı alınmıştır?
Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına başladığı günden önergenin yanıtlandığı tarihe kadar geçen sürede cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle kaç soruşturma açılmıştır? Soruşturmaların kaçı Cumhuriyet savcılıkları tarafından reysen başlatılmış, kaçı ilgili kişinin şikâyeti üzerine başlamıştır? Açılan soruşturma varsa kaç tanesi mahkûmiyetle sonuçlanmıştır? Mahkûmiyet kararlarının kaçı ceza kaçı tazminat kararıdır? Kaç tutuklama kararı alınmıştır? Kesinleşmiş mahkûmiyet kararları varsa Yargıtay tarafından hangi ifadeler "cumhurbaşkanına hakaret" kapsamınsa kabul edilmiştir?"

CUMHURBAŞKANI'NA HAKARET SORUŞTURMALARI 301. VAKALARINA DÖNDÜ

CHP'li Bircan, Cumhurbaşkanına hakaret soruşturmalarının önceki hükümetlerdeki 301 vakalarına döndüğünün altını çizerek, "Türk Ceza Kanununun 301'inci maddesi ile Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağıladıkları gerekçesiyle muhaliflere davalar açılırdı. Şimdi 301'in yerini cumhurbaşkanına hakaret davaları aldı. "Her geçen gün gazetecilere ve yurttaşlarımıza Cumhurbaşkanına hakaretten davalar açılmakta. Geçen hafta Uğur Mumcu'nun oğlu Cumhuriyet Yazarı Özgür Mumcu'ya yine Cumhurbaşkanına hakaretten 4 yıl 8 ay ceza istedi savcı. Soru önergemize doğru yanıt verirlerse hangi ifadeler yüzünden yurttaşlarımızın yargılandığını öğrenmiş olacağız." görüşünü paylaştı.
CİHAN
07 Şubat 2016 10:21
DİĞER HABERLER