'Dengemi kaybediyorum, düşeceğim' hissi yaşayanlar, hekime görünmeli

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Caner Kesimli, insanın kendisinin ya da etrafındaki eşyaların hareket ettiğini sanması olarak tanımlanan vertigo yani baş dönmesinin pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceğini söyledi. Özellikle 'Dengemi kaybediyorum, düşeceğim' hissi yaşayan insanların hemen bir hekime görünmesi gerektiğini belirten Kesimli, "DinamikPosturografi sistemiyle hem teşhis, hem de tedavi gerçekleştirebiliyor. Dengeyi sağlayan sistemlerden hangisinin arızalandığı tespit edildikten sonra problemli olan sistemlerin güçlendirilmesi için yapılması gereken egzersizler de cihazın üzerinde yapılabiliyor." dedi.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Caner Kesimli, vücudun denge sistemlerinden yanlış uyaranlar gelmesi veya doğru uyaranların yanlış algılanmasıyla ortaya çıkan dengesizlik hali olan vertigo ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Baş dönmesinin pek çok nedeninin olabileceğini ama en sık karşılaşılan nedenin iç kulak hastalıkları olduğunu belirten Kesimli, "Selim Pozisyonel Vertigo iç kulakta dengeyi sağlayan kristal parçacıklarının kopup yarım daire kanalına kaçması nedeniyle oluşuyor. Yatakta hareket ederken hastalık kendini baş dönmesiyle gösteriyor. Hastalığın teşhis ve tedavisinde başa değişik pozisyonlar verilerek yapılan manevralar kullanılıyor. Bu sayede 2-3 dakikalık bir süre içinde hastalığı teşhis ve tedavi etmek mümkün oluyor." diye konuştu.

Meniere Hastalığı'nın ise iç kulak sıvısının miktarının artması ile oluştuğunu kaydeden Kesimli, "Kişide baş dönmesi, çınlama, kulakta basınç hissi ve işitme kaybı görülebiliyor. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de aşırı tuz tüketimi, stres ve hormonal bozukluklar baş dönmesi ataklarını tetikliyor. Tedavide öncelikle damar genişletici ve idrar söktürücü ilaçlardan faydalanılıyor." diye konuştu.

ÖNCE KULAK BURUN BOĞAZ MUAYENESİ YAPILIR

Denge probleminin, hasta için çok rahatsız edici ve endişe verici olmasına rağmen teşhisinin en güç rahatsızlıklardan biri olduğunu ifade eden Kesimli, şöyle konuştu: "Gelişmiş ülkelerde insanların yüzde 90'ı bu rahatsızlıktan en az bir kez etkilenmekte ve rahatsızlık, hekime gitmek zorunda bırakacak kadar sık görülmektedir. Baş dönmesi/dengesizlik şikayetiyle başvuran hastada öncelikle komple bir kulak burun boğaz muayenesi yapılır. Ayırıcı tanıda işitme testi, videonistagmografi, VEMP ve dinamik posturografi gibi testler kullanılır. Buna göre baş dönmesi ve denge kaybının sebebi tespit edilir ve ona göre bir tedavi şekli belirlenir. Türkiye'de az sayıda hastanede olan Dinamik Posturografi sistemiyle hem teşhis hem de tedavi gerçekleştiriliyor. Dengeyi sağlayan sistemlerden hangisinin arızalandığını tespit ediliyor ve teşhis konuluyor. Böylece denge problemini yaratan sebep ortaya çıkıyor. Teşhisten sonra problemli olan sistemlerin güçlendirilmesi için yapılması gereken egzersizler de cihazın üzerinde yapılıyor."

Op. Dr. Caner Kesimli, Denge Problemi altında yatan nedenleri şu şekilde sıraladı:
İç kulak hastalıkları
Nörolojik problemler
Şeker hastalığı
Vitamin eksiklikleri
Görme Bozuklukları
Ortopedik problemler
CİHAN
26 Aralık 2015 11:39
DİĞER HABERLER