Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin başkanlığındaki bir heyet tarafından hazırlanan dershanelerin ve etüt merkezlerinin kapatılmasına yönelik yasa taslağı tartışılmaya devam ediyor...
- Hazırlanan taslak en çok imam hatip liseleri, ticaret liseleri ve meslek liselerine vuracak.
- Bu liselerin, üniversiteye yerleşme oranları mevcut sistemde zaten yüzde 14-2 arasında.
- 28 Şubatta büyük darbe alan meslek liselerinin önü, dershanelerin kapatılmasıyla bir başka şekilde kesilmiş olacak.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel dershaneleri kapatma hazırlığı en büyük darbeyi imam hatip liseleri, ticaret liseleri ve meslek liselerine vuracak. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) 2013 yerleştirme sonuçları da bu gerçeği gözler önüne seriyor. Sonuçlar imam hatiplerin de içinde olduğu meslek liselilerin üniversiteye yerleşmede genel lise ve Anadolu liselerinin çok gerisinde kaldığını ortaya koyuyor.
İŞTE O KARA TABLO
Bu yıl 877 bin Genel Lise öğrencisinin 167 bini (Yüzde 19.1’i) dört yıllık ve daha fazla eğitim veren lisans programlarına yerleşti. 196 bin Anadolu Lisesi öğrencisinin 107 bini (Yüzde 54.9’u), 31 bin öğretmen lisesi öğrencisinin de 18 bin 660’ı (Yüzde 59.7’si) aynı şekilde lisans programlarına yerleşti. Fen Liseleri, Özel Fen Liseleri ve yabancı dil ağırlıklı özel liseler de lisans programlarına yerleşmede yüzde 50 ile yüzde 60 arasında başarı oranlarına ulaştı. Sosyal Bilimler Liseleri ise yüzde 79.8 gibi büyük bir başarıya imza attı.
RAKAMLAR TERSİNE DÖNDÜ
Ancak aynı parlak tablo İmam Hatip Liseleri, Endüstri Meslek Liseleri, Teknik Liseler ve Ticaret Liseleri’ne gelince tersine döndü. İmam Hatip Lisesi mezunu 116 bin 306 öğrenciden 16 bin 882’si (Yüzde 14.5’i) dört yıl ve daha fazla örgün lisans eğitimi veren bölümlere yerleşebildi. 117 bin 890 Ticaret Lisesi öğrencisinden 6 bin 833’ü (Yüzde 5.8’i), 72 bin 264 Teknik Lise öğrencisinden 11 bin 96’sı (yüzde 15.4’ü), 195 bin Endüstri Meslek Lisesi öğrencisinden ise sadece 4 bin 539’u (yüzde 2.3’ü) dört yıllık bir fakülteye yerleşebildi.
Benzer tablo 144 bin mezun veren Kız Meslek Liseleri, 43 bin mezun veren Sağlık Meslek Liseleri ile 13 bin mezun veren Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri’nde de yaşandı. Kız Meslek Liselilerin yüzde 7.1’i, Sağlık Meslek Liseliler’in yüzde 5.4’ü Otelcilik ve Turizm Meslek Liseli-ler’in ise 12.8’i lisans programlarına yerleşmeyi başardı.
109 BİN KONTENJAN BOŞ KALDI
ÖSYM’nin sitesinde de yer alan bilgilere göre 2013’te 1 milyon 924 bin aday üniversite sınavı için başvurdu. Bunlardan tercih yapma hakkı elde eden 1 milyon 800 bin öğrenciden sadece 1 milyon 112 bini tercih yaptı.
Bu öğrencilerden de 385 bini dört yıllık ve daha fazla örgün lisans eğitim veren fakültelere yerleşmeye hak kazandı. 268 bin öğrenci ön lisansa yani iki yıllık Meslek Yüksek Okulları’na, 205 bin öğrenci ise Açık Öğretim Fakültesi’ne (AÖF) yerleşti. Bu yerleştirme rakamlarına karşın 421 bin lisans kontenjanının 36 bini, 359 bin ön lisans kontenjanının da 73 bini boş kaldı.
ÇOK GERİDE KALDILAR
ÖSYM’nin verileri arasında en dikkat çekici ayrıntı ise yerleştirme sonuçlarının lise türlerine göre dağılımında ortaya çıktı.Çünkü bu tabloda İmam Hatip Liseleri, Endüstri Meslek Liseleri ve Ticaret Liseleri gibi okullar dört yıllık örgün lisans eğitimi veren fakültelerin bölümlerine yerleştirmede denkleri olan Genel Liseler, Anadolu Liseleri ve Öğretmen Liseleri gibi okulların çok gerisinde kaldı.
ŞANSI AZALACAK
ÖSYM’nin verileri önemli gerçeği bir kez daha hatırlattı. Çünkü Endüstri Meslek Liseleri, Ticaret Liseleri ve İmam Hatip Lisesi gibi meslek liselerinde yeterince matematik ve fen dersleri göremeyen öğrenciler dört yıllık bir fakülteye yerleşmek istediklerinde sınavlarda başarılı olamıyor. Meslek liseliler bu açıklarını dershaneye devam ederek kapatıyor. 28 Şubat sürecinde büyük darbe yiyen ancak yeni yeni toparlanmaya başlayan meslek liselerinin önü eğitimde fırsat eşitliğini sağlayan dershanelerin kapatılmasıyla bir başka şekilde daha kesilmiş olacak.
İmam Hatip liselilerin matematik ağırlıklı sınavlara göre öğrenci alan hukuk, siyasal, kamu yönetimi, iktisat ve işletme gibi bölümler ile fen ağırlıklı sınavlara göre öğrenci alan tıp, diş hekimliği ve eczacılık gibi bölümlere girme şansı daha da azalacak. Aynı durum iktisat ve işletme fakültelerinde okumak isteyen Ticaret Liseleri için de geçerli olacak.
12 BİN KONTENJANA 300 BİN TALEP
Eğitimcilerin ısrarla üstünde durdukları bir başka konu da sınavlar kalkmadan dershanelere olan ihtiyacın da ortadan kalkmayacağı. Bu sistem devam ettikçe öğrenciler rekabette bir adım daha öne geçebilmek için ek ders almaya ihtiyaç duyacak. 2012 yılına ait çarpıcı bir veri buna ışık tutuyor. Lisans Yerleştirme Sınavı’nda hukuk fakültelerini tercih edenlerin sayısı yaklaşık 300 bin iken bu fakültelere ancak 12 bin öğrenci yerleşebildi.
İHTİYACI GİDERMEYECEK
Bugün Gazetesi'nin haberine
göre, yine tıp fakültelerini tercih eden 240 bin öğrenciden de sadece 8 bini bu isteğine ulaşabildi.
Sınavların tamamen kaldırılması ve kontenjanların her öğrenciye yetecek kadar artırılması da dershanelere olan ihtiyacı ortadan kaldırmayacak. Daha kaliteli üniversitelerden mezun olan öğrenciler işe alımlarda diğerlerine göre daha çok tercih edildiği sürece d
aha kaliteli bir üniversiteye gitmek için öğrenciler özel derslere başvuracak. Ülkedeki tüm üniversiteleri
Bilkent, Koç, Sabancı, Boğaziçi ve ODTÜ seviyesine getirmedikçe (ki bu çok zordur) dershanelere olan ihtiyaç hiçbir zaman bitmeyecek.