Elektrik faturası 3 katına çıkan emekli soluğu Tüketici Derneği'nde aldı

Bursa'da, elektrik faturası bir ayda 3 katına çıkan emekli, Tüketici Derneği'ni giderek şikayetçi oldu.

5 Aralık 2015 tarihinde 42 lira 70 kuruş elektrik faturası ödeyen emekli Mustafa Darendelioğlu, 15 Ocak 2016 tarihinde gelen fatura ile şok oldu. 40 gün sonra yapılan okumada bu kez 147 lira 50 kuruş fatura çıkartılan Darendelioğlu, tepki gösterdi.

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz ile basın toplantısı düzenleyen Darendelioğlu, aralık ayındaki faturada, perakende hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli, iletim sistemi kullanma bedeli, dağıtım bedeli ve enerji fonu altındaki toplam 7 liralık kesintinin, ocak ayında kaldırarak, sadece 'dağıtım bedeli' adı altında 40 lira 93 kuruşa yükseldiğini söyledi. Emekli maaşına yapılan 100 lira zammın 105 lira olarak elinden alındığını ifade eden Mustafa Darendelioğlu, yetkililerden çözüm istedi.

Bursa Tüketici Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz ise Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ve Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kararlarına göre dağıtım bedeli, iletim bedeli, perakende satış hizmeti, sayaç okuma ücreti gibi ücretlerin alınmasının hukuka aykırı olduğunu dile getirdi. Tüketici mahkemesinin de bu yönde kararı bulunduğunu hatırlatan Yılmaz, "Buna rağmen bu kalemlerin dağıtım bedeli adı altında tüketiciden gizli olarak tahsil edilmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Yüksek yargı kaçak elektrik ve diğer kalemler alınmasın diyor. EPDK alınsın diyor. Elektrik dağıtım şirketleri faturaya yansıtırız diyor. Tüketici ise vermem diyor. Ülkemizdeki tablo bu." dedi.

Mustafa Darendelioğlu'nun faturası ile ilgili elektrik dağıtım şirketinden açıklama beklediklerini kaydeden Yılmaz, "Tüketicilerimizin yüksek yargı kararları doğrultusunda hizmet aldığı elektrik dağıtım şirketlerine bir dilekçe ile başvurarak, dağıtım bedeli torbasına atılan kalemlerin hangileri olduğunu konusunda bilgilenme hakları olduğunu da hatırlatmak istiyoruz. Yine hizmet aldıkları elektrik dağıtım şirketlerine başvurarak, kaçak elektrik, dağıtım bedeli, iletim bedeli, perakende satış hizmeti ve sayaç okuma bedeli adı altında alınmış kalemlerin geriye doğru 10 yıllık bedellerinin kendilerine iadesini, iade edilemiyorsa dokümanını iadeli taahhütlü bir dilekçe ile talep etmelidirler. Taleplerine olumlu cevap alamayan tüketicilerimiz, zaman kaybetmeksizin hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurmalıdırlar." diye konuştu.
CİHAN
23 Ocak 2016 14:49
DİĞER HABERLER