Türkiye’nin en büyük uyuşturucu operasyonunda tutuklanan Emin Arslan’la ilgili iddianame çarpıcı detaylarla dolu.
106 sayfalık iddianamede Arslan’ın, örgüt lideri Habib Kanat’ı 721 kez aradığı ve “Kardeş” diye hitap ettiği belirlendi...
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen ve Türkiye’nin en büyük uyuşturucu operasyonu olarak bilinen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı. İddianamede örgüt lideri Habip Kanat’ın, Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan, Emniyet Müdürleri Murat Nemrutlu ve Mustafa Aral tarafından korunup kollandığı ve uyuşturucu hap piyasasında tekel haline getirildiği değerlendiriliyor. İşte Hüseyin Baybaşin ve Hanefi Avcı’nın da tanık olarak yer aldığı İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından hazırlanan 106 sayfalık iddianameden öne çıkan başlıklar:
Arslan’ın telefon trafiği
İddianamede Habib Kanat’ın telefon dökümlerinin değerlendirmesinin yapıldığı bölümde, Emin Arslan’ın makam telefonu ve oğlunun cep telefonu da olmak üzere birçok farklı numaradan Habib Kanat’ı 2001 -2009 yılları arasında toplam
Eroin tacirinin ‘Emin Amca’sı
Şüphelilerden Yakup Budak’ın Emin Arslan’dan “Emin amcam” diye bahsettiği ifade edilen iddianamede, Emin Arslan’ın Hüseyin Rıza Işık’la görüştüğü de belirtiliyor. Habib Kanat’ın örgüt yöneticileri Hüseyin Rıza Işık ve Şevket Hidayet ile telefonla görüşmediği, görüşmelerini şüpheli Yakup Budak ve oğlu aracılığıyla yaptığı, zincirleme bir seyir takip edildiği, tarafların kesinlikle zincirlerin halkalarını atlayarak temasa geçmedikleri anlatıldı.
Muhbir olarak kaydı yok
Emİn Arslan’ın ifadesinde polis muhbiri olduğunu söylediği Habib Kanat’ın Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı ile yapılan yazışmada muhbir kaydının bulunmadığı, bilgisinden faydalanılmadığı, muhbir olarak kayıt altına alınmadan bazı şahıslar hakkında bilgi verdiği belirtildi.
En kalifiye üreticiyle çalışıyor
Habib Kanat’ın Şevket Hidayet ile birlikte Türkiye’nin en büyük uyuşturucu hap ticareti organizasyonunun liderliğini yaptığına dikkat çekilen iddianamede, Kanat’ın 20 yıldır bu piyasada faaliyet yürüttüğü belirtildi. Amfetaminin Türkiye’deki en kalifiye üreticilerinden biri olarak kabul edilen “Doktor, Hoca” lakaplı Hüseyin Rıza Işık’la birlikte uyuşturucu ürettiği anlatıldı.
Kod adı: Patron, Ağa
Emniyet Müdürü Murat Nemutlu’nun Habib Kanat’la bir görüşmesinde Emin Arslan’dan “patron, ağa” gibi kodlar kullandığı da iddianamede yer aldı. İddianamede Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan ve emniyet müdürleri Murat Nemutlu ve Mustafa Aral’ın örgüt lideri Habib Kanat’ı görev yaptıkları birimin nüfuzundan da istifade ederek kolladıkları, bu şahıs hakkında bir takibat ve soruşturma yapılmasını engelledikleri, şahıs hakkında yapılan ihbarları, iddiaları ve düzenlenen raporları değerlendirmeye almadıkları belirtildi.
Emniyet’le ‘tekel’ oldu
İddianamede, narkotik birimlerinde muhbir-eleman olarak kullanılan şahısların ekseriyetinin uyuşturucu kullanan veya satan şahıslar olduğunun herkesin malumu olduğu, ancak şüpheli emniyet görevlilerinin Kanat’ın bu yönünü hiç araştırıp sorgulamadıklarının altı çizildi. İddianamede Kanat’ın adeta emniyet tarafından uyuşturucu hap piyasasında tek belirleyici tekel konumuna gelmesinin sağlandığı kaydedildi.
Arslan’a 215 bin lira
Kanat’a emniyetteki tüm kadro değişikliklerinin bildirildiğinin anlatıldığı iddianamede, Emin Arslan’ın oğlu Serbülent Arslan aracılığıyla Habib Kanat’tan toplam 215 bin TL maddi menfaat temin ettiği öne sürüldü.
‘Tedbirli ol’ uyarısı
Yapılan telefon görüşmelerinde Emin Arslan, Hüseyin Rıza Işık ve Habib Kanat’ın 21 Ocak 2008 tarihinde Bahçeşehir’de kahvaltı yaptıklarına yer verildi. Habib Kanat ile Murat Nemutlu ve Habib Kanat ile Emin Arslan arasında geçen telefon görüşmelerinde Nisan ayından itibaren Murat Nemutlu, Emin Arslan ve Mustafa Aral’a Habib Kanat’a yönelik emniyetin bir çalışması olduğuna dair duyumların geldiği, gerek Emin Arslan’ın telefon görüşmelerinde gerekse Murat Nemutlu’nun İstanbul’da yaptıkları buluşmada bu konuları Kanat’a anlattıkları ve kendisinden tedbirli olmasını istediklerine yer verildi.
Müdür, ‘kardeş’ diyor
Emin Arslan’ın Habib Kanat’a samimi bir şekilde ’kardeş’ diye hitap ettiği, telefon görüşmelerinde Arslan’ın, Kanat’a şüphelendiği ve huylandığı herhangi bir durum olursa kendisine haber vermesini istediği şeklinde konuştukları yer aldı. Yine telefon görüşmelerinde Emin Arslan’ın Habib Kanat ile ilgili olarak kendisine ulaşan bazı iddia ve suçlamalara ilişkin Kanat’ı bilgilendirdiği ve kendisine yapacakları ile ilgili tavsiyelerde bulunduğu herhangi bir sorun ile karşılaştığı taktirde daha önce kendisini yönlendirdiği emniyet görevlilerine haber vermesini istediğine iddianamede yer verildi.
Liderle Etiler’de yemek
Yapılan fiziki takiplerde Habib Kanat, emniyet müdürleri Murat Nemutlu ve Mustafa Aral’ın Etiler’de bir restoranda yemek yedikleri, yine başka bir fiziki takipte Habib Kanat’ın 6 Temmuz 2009 tarihinde oğlu ve şoförü ile birlikte Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ön kapısından giriş yaptıkları, kısa bir süre sonra Kanat’ın oğlu ve şoförünün emniyetten ayrıldığı ancak Habib Kanat’ın 4.5 saat sonra emniyet müdürleri Mustafa Aral ve Murat Nemutlu ile birlikte Emniyet Genel Müdürlüğünün ön kapısından çıkarak bir ticari taksi ile ayrıldıkları ve Eskişehir yolunda bulunan bir restoranda Kanat’ın oğlu ile bir araya gelip yemek yedikleri, Kanat’ın oğlu Mustafa Aral’a yüzüğe benzer bir mücevher verdiğine yer verildi.
Arslan’a 11 yıl hapis isteniyor
İddianamede, Habib Kanat’ın “uyuşturucu madde ticareti yapmak, örgüt yöneticisi olmak, kara para aklamak” suçlarından 31 yıl, CHP Grup Başkan vekili Hakkı Süha Okay’ın kardeşi Mustafa Fehmi Okay için “uyuşturucu ticareti yapmak ve örgüt üyeliği” suçlarından 22.5 yıl, Emniyet Müdür Yardımcısı Emin Arslan, Emniyet Müdürleri Mustafa Aral ile Murat Nemutlu için “uyuşturucu suçunun işlenmesini kolaylaştırmak ve örgüte yardım etmek” iddiasıyla 11 yıl, Yüksek Kimya Mühendisi Hüseyin Rıza Işık’ın “uyuşturucu ticareti yapmak, örgüt yöneticiliği ve kara para aklamak” suçlarından 38.5 yıla kadar hapis cezası istendi.
‘Malvarlığını suçtan edindi’
TÜM malvarlığına el konulan Habip Kanat ile ilgili BDDK raporunda şunlar yer aldı.Kanat ailesinin hesaplarında 2000-2009 arasında hesaplardaki nakit tutarın toplamı 150.158.479 TL olduğu saptandı. Raporda, “Kanat ailesi fertlerinin hesaplarına yüklü tutarda kira bedelinin gelmesinin ailenin çok sayıda gayrımenküle sahip olduğu anlaşılmıştır” denildi. Savcı iddianamede konuyla ilgili şu çarpıcı değerlendirmeyi yaptı: “Tüm gelirlerin suç geliri olma vasfı vardır.”
Operasyon ihbarla başladı
İstanbul polisinin, bir ihbar üzerine 14 Eylül’de gerçekleştirdiği bir operasyonda 30 ton uyuşturucu ele geçirildi. Polis, Kanat’ın Pendik ve Tuzla’da 3 imalathanesi ve bir deposunun olduğunu belirledi. Bu 4 adrese baskın yapan polis, uyuşturucu hammaddesi olan 3 ton amfetamin ile 30 ton kimyasal maddeyi ele geçirdi. Operasyonun ardından çetenin baronu Kanat ve Emin Arslan’ın da aralarında bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı, 14 kişi tutuklandı.
Emniyet’le sıkı ilişkiler
SAVCI iddianamenin değerlendirme bölümünde şu ifadelere yer verdi: “Kanat, Şevket Hidayet’le birlikte Türkiye’nin en büyük uyuşturucu hap organizasyonunun lideri. 20 yıla yakın bir süre bu piyasada faaliyet yürütmesi Kilisli olması hasebiyle kolay edindiği dostluklar, sayısız suç ihbarında bulunulmasına rağmen bir türlü yakalanamaması, emniyet birimleri içerisindeki ilişkileri sayesinde olmuştur. Bununla birlikte piyasada faaliyet yürüten şahıslara yönelik yapığı ihbarlarla bu şahıslara operasyon yapılmasını sağlayarak rakiplerini sindirdiği anlaşılmıştır.”
Uyuşturucu taciriyle kahvaltı
Uyuşturucu çetesi üyeleri ve Arslan’ın biraraya geldiği fotoğraflarla da tespit edildi. 23 Aralık 2008’de Kanat’la Murat Nemutlu arasında geçen görüşme, Kanat’ın Hüseyin Rıza ile Arslan’ı buluşturduğu “Pazar günü mecbur olduk, o öbür vatandaşı da götürdüm yanına, sabah gittik, bir kahvaltı ettik” şeklindeki telefon görüşmesinden de anlaşıldığı iddianamede yer aldı.VATAN