'Erken seçimi, koalisyon için baskı aracı olarak kullanmayı doğru bulmuyoruz'

25. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin ardından Parlamento'ya giren milletvekilleri mazbatalarını aldıktan sonra kayıt işlemleri için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelmeye devam ediyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya da kayıt işlemlerini tamamladı.

Burada gazetecilerin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatıyla ilgili sorusunu cevaplayan Karakaya, Demirel'in Türk siyasi tarihindeki yeri ve hizmetlerinin önemli olduğunu söyledi. Bürokrat olduğu dönemde Demirel'in elinden ödül alma şansını yakaladığını, doktora diplomasını da Demirel'in kendisine verdiğini anlatan Karakaya, Türk milletine başsağlığı diledi. Koalisyon tartışmalarıyla ilgili bir soruya ise Karakaya, MHP olarak sadece seçim sonucunu değil, bu sonuca nasıl gelindiğinin de değerlendirilmesinden yana olduklarıni ifade etti. 7 Haziran seçimlerine hakça bir rekabet ortamında gidilmediğini belirten Karakaya, "Sonuçta bir milli irade tecelli etmiştir. Buna saygı duymak gerektiğini ifade ediyoruz." diye konuştu.

Çözüm Süreci'nin bir barış ve kardeşlik projesi olarak kamuoyuna sunulduğunu hatırlatan Karakaya, şöyle devam etti: "Bugün gelinen noktaya baktığımızda 'açılım' diyen, 'barış projesini' yürüten tarafların TBMM'de önemli sayılacak bir rakamla temsil edildiğini görüyoruz. Ve öncelikle dedik ki, Adalet ve Kalkınma Partisi ile HDP'nin bir araya gelerek bir koalisyon oluşturabileceğini ifade ettik. Olmaması halinde yine açılıma destek veren 'özgürlükleri genişletelim' diyen CHP ile de bir araya gelerek daha geniş kapsamda, hem anlaşma zemini daha geniş, uzlaşma düzeyi daha yüksek olacak bir koalisyon hükümetinin kurulabileceğini. Bunların mümkün olmaması, MHP'nin şartlarının, söylemlerinin ortada olduğunu ve MHP ile Adalet ve Kalkınma Partisi arasında bir koalisyonunun olabileceğini söyledik. Ama dediğim gibi bu alternatifler denendikten sonra.."

Türkiye'nin şu anda önündeki en büyük sorunun Doğu ve Güneydoğu illerinde yaşanan sıkıntılar olduğunu, bu bölgelerde devletin otoritesini kaybettiğini dile getiren Karakaya, "Artık bunu istismar konusu olmaktan çıkarıp, 'barış, çözüm olacak' diyorlar ama bu barışın nasıl olacağını söylemiyorlar. Şimdi buyursunlar, bir araya gelip barış ve çözümün nasıl olacağını Türk milletinin gözü önünde söylesinler. Çözüm önerilerini, projelerini hükümet protokolü haline getirsinler diyoruz. Ama bunu yapmıyorlarsa artık bu açılım konusunu da fazla istismar konusu yapmaktan çıkarsınlar, MHP'nin bu konudaki yaklaşımı bellidir. MHP bu noktada Türkiye'yi koalisyonsuz bırakmayacak diyoruz. Çünkü Türkiye'nin çok ciddi sorunları var." şeklinde konuştu.

"Türkiye'yi koalisyonsuz bırakmayacak" açıklamasının hatırlatılması ve seçim akşamından bugüne bir geri adım olup olmadığının sorulması üzerine ise Karakaya, en başından bu yana birinci alternatifin AK Parti-HDP, ikinci alternatifin ise AK Parti- CHP-HDP olduğunu söylediklerini vurguladı. Erken seçim konusunda ise Karakaya, "Seçim konusunda da MHP olarak şunu söyledik, biz MHP olarak erken seçim istemiyoruz ama erken seçimden de kaçmıyoruz. Bu ayrıntıya dikkat etmek lazım. Erken seçimin siyasi partilerin üzerinde, koalisyon yapmaya yönelik bir baskı aracı olarak kullanılmasını da doğru bulmuyoruz." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun koalisyonu yüzde 60 oy alan muhalefet tarafından kurulması yönündeki sözleriyle ilgili de Karakaya, "Biz o yaklaşımın çok doğru olmadığını, biraz önce söylediğimiz alternatiflerin doğru olduğunu düşünüyoruz. Buradaki koalisyonu bir araya getiren şartların muhalefet ya da iktidar biçiminde olmadığını ifade etmek lazım. Burada asıl olan uzlaşma ile alakalı bir durumdur." diye konuştu.

MHP olarak bir azınlık hükümetinin üzerinde durmadıklarını anlatan Karakaya, "CHP ile MHP'nin bir araya gelerek koalisyon yapması azınlık hükümeti anlamına gelir. Oysa milletin verdiği mesaja bakacak olursak, mesaj, bir azınlık hükümeti değil. Mesajda çok rahatlıkla Türkiye'de sorunlara da çözüm olabilecek bir hükümet formülünün çıkabileceğini görüyoruz. Burada Adalet ve Kalkınma Partisi'nin HDP'nin ve CHP'nin bu sorumluluklardan kaçmaması gerekiyor. Bugüne kadar açılım safsatasıyla milleti istismar ettiler. Hadi buyurun, hodri meydan, bir hükümet programı açıklayın, bu açılım konusunda ne yapacaksanız onu da Türk milleti ile paylaşın. Eğer bunu yapmıyorsanız bu konu artık istismar konusu olmaktan çıksın. MHP'nin bu konuya bakış açısı belli. MHP'nin konuyla ilgili söyledikleri, şartları, seçim beyannamesi ortada. Bu şartları kabul ediliyorsa bir koalisyonda yer alabiliriz. Ama bu koalisyon bir azınlık hükümeti olmamalı." şeklinde konuştu. CİHAN
17 Haziran 2015 17:29
DİĞER HABERLER