ABD'de bir federal mahkeme, hükümetin, iPhone'ın içindeki bilgilere ulaşmak için telefonun şifresinin kırılması konusunda Apple'a baskı uygulamayacağına hükmetti. Teknoloji devi Apple ile Federal Soruşturma Bürosu (FBI) arasında 'mahremiyet' tartışmalarının yaşandığı bir dönemde bir federal mahkemenin bu yönde karar vermesi, şirket için büyük umut oldu.
FBI yetkilileri, New York'un Brooklyn şehrinde bir uyuşturucu davası ile ilgili iPhone'un içindeki bilgilere ulaşmak için Apple'a yaptığı müracaat sonuçsuz kalınca konu mahkemeye taşınmıştı. Hakim James Orenstein, iPhone'un kilidinin kırılarak bilgi paylaşımında bulunması konusunda Apple'a baskı uygulanamayacağı kararına hükmetti. Hakim, FBI'ın 1789 yılında kabul edilmiş ve en son 1911 yılında değişikliğe uğramış All Writs Act (AWC) (Federal yargıçlar gerekli gördükleri durumlarda kanunlara bağlı kalarak insanlar veya şirketlere yaptırımlarda bulunabiliyor) kanununa dayanarak yaptığı başvuruyu reddetti. AWC, ilk defa 1977 yılında bir suçlunun bulunması için telefon şirketine karşı kullanılmıştı.
California'da bir başka hâkim ise Apple'ın San Bernardino saldırganlarından birinin telefonunun şifresini kırması için FBI'a yardım etmesi gerektiğine hükmetmişti. Apple mahkeme kararına uymayacağını ve hukuki haklarını arayacağını açıklamıştı.
Brooklyn'de görülen dava ile California'daki olay birbirinden farklı. Ancak, FBI her iki davada da AWC kanunundan hareketle Apple'a kanuni olarak baskı uygulanmasını istiyor. Brooklyn'deki hakim Orenstein'in Apple lehine karar vermesi, şirkete büyük bir avantaj sağlamış oldu.
ADALET BAKANLIĞI: KARAR HAYAL KIRIKLIĞINA SEBEP OLDU
ABD Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada, Hakim Orenstein'in verdiği kararın hayal kırıklığına sebep olduğunu söyledi. Bakanlık yazılı açıklamada, Apple'ın daha önce benzer olaylar üzerine yapılan taleplere karşı olumlu cevap verdiğini, ancak konunun mahkemeye taşınması ile birlikte şirketin farklı davranmaya başladığını iddia etti. Telefonun içindeki bilgilerin kendileri için delil oluşturabilecek bilgilere sahip olabileceğini belirten bakanlık, bunun elde edilebilmesi için yargı sisteminden faydanlanaya devam edeceklerini kaydetti.
Apple yetkilileri ise, hakim kararını olumlu karşılayarak bunun bir sonraki aşamalar için ikna edici bir etkiye sahip olacağı görüşünde.
SAN BERNARDİNO SALDIRISI SONRA FBI, APPLE'DAN NE İSTİYOR?
Geçen yıl 14 kişinin ölümü ile sonuçlanan saldırıyı düzenleyen şahsın telefon bilgilerine ulaşmak isteyen FBI, Apple'dan Farook'un kullandığı iPhone 5C'nin şifresini kırmasını istemişti. Apple, FBI'ın talebine olumlu yanıt vermeyince, konu mahkemeye taşındı. California'da bir mahkeme yargıcı Apple'ın telefonun güvenlik kodunun kırılması için FBI'ya yardım etmesi kararını vermesinden sonra, şirket kararı yerine getirmeyeceğini duyurmuştu.
Apple ve FBI yetkililerinin 1 Mart'ta ABD Temsilciler Meclisi'nde şifre konusunda düzenlenecek oturuma katılacakları bildirildi.
Apple, FBI ve Adalet Bakanlığı'nın avukatları 22 Mart'ta duruşmada karşı karşıya gelecek.
Cihan CİHAN