Vali Orhan Düzgün, çiftçilerin ve hayvancılık ile uğraşan vatandaşların gelirlerini artırabilmek adına farklı üretim tarzlarına yönelmesi ve verimliliğin artırılması gerektiğini kaydetti.
Felahiye Spor Salonu'nda düzenlenen 'Felahiye Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı'na Vali Düzgün'ün yanı sıra kaymakamlar, belediye başkanları, Tarım Kredi Kooperatifi Kayseri Bölge Müdürü Fatih Özdemir, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Bayar Özsoy, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Duran Safrantı, ilgili kurum ve ziraat odaları temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Çalıştayda, Felahiye'de tarım ve hayvancılık konusunda hazırlanmış projeler ve bu projelere verilecek hibe, destek ve kredilerin ilçe ekonomisine sağlayacağı katkılar ele alındı.
Vali Düzgün, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, geçimini tarım ve hayvancılık ile kazanan Felahiye'de çalıştay düzenlenmesinin önemine değinerek, çalıştayın hazırlanmasında emeği geçen ve destek olanlara teşekkür etti. Vali Düzgün, son açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kayseri'nin nüfusunun arttığını ancak Kayseri'nin ilçeleri arasında Felahiye'nin en çok göç veren ilçe olduğuna dikkat çekerek, Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı'nın nüfusun yerelde barınabilmesi ve halkın en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın gelişebilmesi adına önemli olduğunu ifade etti. Artan dünya nüfusu ve gelişen turizm sektörüne bağlı olarak gıda, tarım ve hayvancılık konusundaki kaliteli ve organik ürünlere olan ihtiyacın da her geçen gün arttığını belirten Vali Düzgün, çiftçilerin ve hayvancılık ile uğraşan vatandaşların gelirlerini artırabilmek adına farklı üretim tarzlarına yönelmesi ve verimliliğin artırılması gerektiğini kaydetti.
Vali Düzgün, bu anlamda önemli desteklerin verildiğini ve ciddi yatırımların gerçekleştirildiğinin altını çizerek, şu bilgileri verdi: "Geleneksel tarım üretim yöntemlerinin dışında farklı ürünlere yönelmek, farklı üretim tarzlarını denemek suretiyle çiftçilerimizin gelirlerini birkaç kat arttırabildiklerini biliyoruz. Öncelikle sulanamayan arazilerin sulanabilir araziye dönüştürülmesi ile çitçilerimizin kazandıklarını üçe beşe katlayabildiklerini gördüm. Bu konu ilgili başta DSİ ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olmak üzere kurum ve kuruluşlarımızca Kayseri'nin sulanabilir arazi imkânlarını artırmak, çiftçilerimizin gelirini, ürün miktarını arttırmak amacıyla da son yıllarda önemli yatırımlar yapıldı. DSİ Bölge Müdürlüğümüz tarafından son 12 yılda yaklaşık 1,5 milyar liralık bir harcama yapılarak Kayseri'nin sulanabilir arazi oranı yüzde 17'den yaklaşık yüzde 35'e çıkarıldı ve inşallah devam eden ve planlanan yatırımlarla sulanabilir arazi oranı yüzde 58'e çıkacak. Bu da çiftçilerimizin geleneksel tarım ürünleri dışında daha çok gelir getiren ürünlere yönelmelerini sağlayacak. Belki bugüne kadar hiç üretmedikleri ürünlere yönelmeleri söz konusu olabilecektir. Bu konuda başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar çiftçilerimizi, köylülerimizi geleneksel tarım ürünlerinin dışında, daha fazla gelir getiren farklı ürünlere yönelmeleri için önemli projeler geliştiriyorlar, destekler veriyorlar. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün dışında ORAN Kalkınma Ajansımız, Ziraat Odalarımızın bilgilendirmeleri diğer tarım kredi kuruluşlarımızın destek ve teşvikleri ile de farklı ürünlerdeki bu çalışmaların bölgemizin kalkınmasına ve nüfusun buralarda daha fazla kalmasına imkân sağlayacağını düşünüyorum. Çünkü Felahiye gibi yerlerde yeteri kadar gelir elde edemeyen vatandaşlarımız büyük şehirlere göç ediyorlar ama oralarda daha fazla gider ve daha düşük bir gelir onları bekliyor. Bu da onların sıkıntı yaşamalarına sebep oluyor. Onun için vatandaşlarımızı mümkün olduğu kadar doğduğu topraklarda tutabilmek, oralardaki iş imkânlarını, gelir imkânlarını artırmaya çalışmak son derece önemli. İnşallah bu çalıştayda ortaya atılacak fikirlerle, çıkacak olan projelerle, devletimizin kurumları ile sağlamış olduğu teşviklerle tarım ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlanacaktır."
Vali Düzgün, tıbbi ve aromatik bitkilere gerek ülke çapında gerekse dünya çapında talebin arttığını hatırlatarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ORAN Kalkınma Ajansı tarafından bu alanda da yeni bir proje uygulamasına geçileceğini duyurdu.
Felahiye Kaymakamı Yavuz Aksoy, Felahiye'nin tarım ve hayvancılığa müsait bir ilçe olduğunu, Felahiyelileri bilinçlendirmek amacıyla bu çalıştayı hazırladıklarını belirterek, çalıştayın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
CİHAN