Özgür Ayaydın - Diyarbakır'da 2 yıl önce yapımına başlanan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ilk Organize Hayvancılık Bölgesi'nde (OHB) faaliyet gösterecek 103 işletmeye arsa tahsisi çalışmaları tamamlandı.
Diyarbakır'da hayvancılığın planlı ve verimli bir şekilde yapılmasının sağlanması için kent merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Övündüler köyünde 1070 dekar alanda 3 yıl önce yapımına başlanan ve yaklaşık 15 milyon liraya mal olan organize hayvancılık bölgesinde faaliyete gelecek ay başlanılacak. 82'si besi, 21'i süt olmak üzere toplam 103 işletmeyle sosyal mekanların yer alacağı organize hayvancılık bölgesi ilk etapta 500 kişiye istihdam alanı sağlayacak. Organize hayvancılık bölgesi, Diyarbakır ve bölge ekonomisinin gelişiminde çok önemli bir yeri olan tarım ve hayvancılığın mevcut kapasitesinin artırılmasına büyük katkı sunacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü M. Ali Koçkaya, organize hayvancılık bölgesinin Türkiye'de yeni uygulandığını belirterek, ''Ülkemizde faaliyette bulunan henüz organize hayvancılık bölgesi yok. Bu nedenle Diyarbakır'daki bölgenin başarısı çok önemli. Başarılı olması durumunda Türkiye'ye örnek olacak. Biz kurum olarak teknik destek veriyoruz'' dedi.
Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Fahrettin Akyıl da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin en önemli geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu hatırlatarak, bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle son 30 yılda hayvancılıkta büyük gerileme olduğunu söyledi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin 1985 yılına kadar Ortadoğu'ya canlı hayvan ihraç eden yöre olduğunu bildiren Akyıl, hayvancılığın gerilmesinin ardından artık bölgeye komşu ülkelerden kaçak yolla canlı hayvan ve et getirildiğini kaydetti.
Akyıl, hayvancılığın geliştirilmesi için yaklaşık 6 yıl önce DTB, Gıda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında imzalanan protokol uyarınca organize hayvancılık bölgesinin yapımına 2 yıl önce başlandığını vurgulayarak, bu bölge sayesinde tarımsal üretim yapan işletmelerin belli bir disiplin içerisinde bir araya toplanacağını dile getirdi.
Organize hayvancılık bölgesinde besi ve süt sığırcılığı yapılacağını, bu sayede hijyenik şartlarda et ve süt üretiminin gerçekleştirileceğini ifade eden Akyıl, buradaki üretimin uluslararası standartlara uygun şekilde olacağını bildirdi.
-10 BİNİ AŞKIN HAYVAN BULUNACAK-
Başkan Akyıl, içerisinde ahır, bilgi işlem merkezi, kontrol ve dezenfeksiyon ünitesi, hayvan kliniği, park alanları, kesim ünitesi ve yem üretim tesisleri ile idari tesislerin yer alacağı organize hayvancılık bölgesinde, yıllık 9 bin 200 ton süt ile 2 bin 500 ton et üretileceğini söyledi.
Yöre ekonomisine yıllık 40 milyon liranın üzerinde katkı yapacak bölgede 10 bini aşkın hayvanın bulunacağını bildiren Akyıl, şöyle dedi:
''Et besiciliğindeki ahırlar 50, 100 ve 200, süt işletmeciliğindeki ahırlar ise 50, 100 ve 250 hayvan kapasiteli olacak. Buranın faaliyete geçmesiyle birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde planlı ve verimli bir şekilde hijyenik et ve süt üretimi olacak. Bu bölge sayesinde yörede hayvancılık yeniden canlanacak. Türkiye'de yapımına başlanan ilk organize hayvancılık bölgesi olduğu için diğer kentlere de örnek bir alan olacak. Canlı hayvan potansiyeli bir çatı altında toplanacağı ve modern bir besiciliğin yapılacağı bölge ilk etapta 500 kişiye iş imkanı sağlayacak. Biz organize hayvancılık bölgesinin kanalizasyon, içme suyu, yol ve elektrik başta olmak üzere altyapı çalışmalarını tamamlayarak, firmalara tahsisini gerçekleştirdik. Artık yer tahsisi yapılanlar işletme binalarını kuracaklar. İşletmelerle aynı dönemde bizde idare binasını yapacağız. Bir kaç ay sonra da organize hayvancılık bölgesindeki işletmelerde et ve süt üretimine başlayacaklar.''
(ÖZ-EK-TNÇ)16.09.2011 11:22:10