Manisa'da bir ihbarı değerlendiren zabıta ve polis ekipleri, ahırda hayvan yemiyle ekmek yapan bir işletmeye operasyon düzenledi. Sağlıksız şarlarda üretilmiş çok sayıda ekmeğe el koyuldu.
Yunusemre Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile polislerden oluşan yaklaşık 20 kişilik ekip, bir ihbar üzerine söz konusu yere operasyon düzenledi. Barbaros Mahallesi, Dolgun Kümeevleri mevkisinde, etrafındaki çitlerden atlanarak girilen ahırda suçüstü yapıldı. "Salihli ekmeği" adı altında, sağlıksız ortamda ekmek imal edilen bölüme giren ekip, gördükleri karşısında şaşkına döndü. Bir anda karşılarında ekibi gören işletme çalışanları, neye uğradıklarını şaşırırken sadece ekmek parası için çalıştıklarını söyledi. Belediye Zabıta Müdürü Cengiz Şişmanlar'ın, "Ruhsatınız nerede?" sorusuna bir işçi, "Eskiden ruhsat mı vardı." cevabı verdi. Çalışan iki kişi, daha sonra zabıtalar tarafından hamur masasından uzaklaştırıldı.
Müdür Şişmanlar, sağlıksız ortamda ekmeklerin üretildiği bölümü inceledikten sonra depoya girdi. Burada küflenmiş ekmekler tespit eden Şişmanlar, ayrıca renklendirme için beyaz una karıştırılan hayvan yemini görünce şaşkınlığını gizleyemedi. Cengiz Şişmanlar, kalitesiz un olarak tabir edilen beyaz unun içerisine, ekmeği renklendirmek amacıyla hayvan yemi katılarak halkın sağlığıyla oynandığını söyledi. Bu şartlarda üretilen ekmeği vatandaşa yedirtmeyeceklerini dile getirerek, "Burada ekmeği renklendirmek için kullanılan hayvan yemi de bulunuyor. Bu hayvan yemlerini hamura karıştırıp ev ekmeği rengini almasını sağlıyorlar yönünde şikayet de almıştık. Halkımıza buradan bir kez daha sesleniyoruz, menşei belli olmayan, üzerinde nerede üretildiği yazmayan ekmekleri almasınlar." dedi.
Zabıta Müdürü Şişmanlar, kaçak fırında günlük 12 bin ekmek üretildiğini, işletme sahibine kanuni işlem yapıldığını belirterek, "İmal edilen 182 adet altılı ekmeğe el koyduk. Fırını, ocağı ve binayı tamamen mühürledik. Tekrar buraya gelip açma gibi şansları yok. Eğer açarlarsa savcılığa suç duyurusunda bulanacağız. Bu şartlarda baskını yapmış olmasaydık, bu ekmekler satılacaktı. Burada günlük olarak 12 bin adet ekmek üretiliyor. Bu ekmekler pazarlarlarda, marketlerde ve bakkallarda satılıyor. Bu ekmekler sağlıksız ortamda depolanıyor, sağlıksız bir şekilde poşetleniyor. Nerede üretildiği belli olmayan, üzerinde nerede imal edildiği yazılmayan ekmekleri halkımızın almasını istemiyoruz." diye konuştu.
Haşerelerin sardığı fırından bozma işletmenin hemen yanında bulunan koyunlar da dikkat çekerken çalışanların, ekmek üretilen bölümde giysilerinin ortalığa saçılmış şekilde görülmesi de ekipleri şaşırttı. Kaçak fırının işletmecisi Y.A. hakkında da cezai işlem uygulandı. Sağlıksız ortamda üretilen ekmekler ve hamurlara el koyulduktan sonra imalathane ve ekmeklerin saklandığı bölüm mühürlendi. CİHAN