HESA ekonomi direktörü Taş: Türkiye ekonomisi, dolar bazında yüzde 2.9 küçüldü

Hukuk Etik Siyaset Araştırmaları (HESA) Ekonomi Araştırmaları Merkezi Direktörü Doç. Dr. Ramazan Taş, 2015 yılının 1. çeyreğinde TL bazında yüzde 2.3 büyüyen Türkiye ekonomisinin, dolar bazında yüzde 2.9 küçüldüğünün altını çizdi. Türkiye'nin gelir düzeyi açısından küme düştüğünü kaydeden Taş, Türkiye'nin orta gelir tuzağını tartışırken düşük gelir tuzağına saplandığını vurguladı.

Doç. Dr. Ramazan Taş, dün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre açıklanan Türkiye'nin 2015 yılı 1. çeyrek büyüme hızı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

2015 yılının 1. çeyreğinde TL bazında yüzde 2.3 büyüyen Türkiye ekonomisinin dolar bazında yüzde 2.9 küçüldüğünün altını çizen Taş, Türkiye ekonomisinde 2014'te başlayan küçülme sürecinin devam ettiğini belirtti.

Taş şunları kaydetti: "2014 yılında Türkiye ekonomisi TL bazında 2.9 büyümüştü ama dolar bazında 2.8 küçülmüştü. Dün açıklanan 2015'in ilk çeyreği büyüme rakamlarına baktığımız zamanda aynı trend devam etti yani Türkiye ekonomisi 2015 yılının ilk çeyreğinde de TL bazında yüzde 2.3 büyürken dolar bazında yüzde 2.9 küçüldü. Dolar bazında 2.9 küçülmenin anlamı 2015'in ilk üç ayında Türkiye ekonomisi 180 milyar liralık mal ve hizmet üretti. Geçen sene ilk üç ayda ise 185 milyar lira mal ve hizmet üretti. Geçen sene 185 milyar lira mal ve hizmet üreten Türkiye ekonomisi maalesef 2015 yılının aynı döneminde sadece 180 milyar liralık mal ve hizmet üretmiştir yani 5 milyar liralık daha az mal ve hizmet üretmiştir. Bunun sebebi yatırımlar, sermaye birikimi, sanayi üretimi ve ihracat durmasıdır, Geçen seneki durumla karşılaştırdığımızda sanayi ve yatırımda hiç artış yok. TL bazda 2.3 büyümeye yol açan neden nihai tüketim harcamaları ve ithalattır. Dolayısıyla Türkiye ekonomisini çıkmaza sokan ithalat ve tüketim bağımlılığı maalesef artarak devam ediyor. 2015 yılının 1. çeyreğinde, kişi başına düşen milli gelir düzeyi yüzde 2.9 azalmış, her Türk vatandaşı 176 dolar yoksullaştırmıştır. Kişi başına milli gelir 10 bin 404 dolardan 10 bin 228 dolara gerilemiştir. 2014 yılında da her Türk vatandaşının 418 dolar yoksullaştığı dikkate alındığında, Türkiye gelir düzeyi açısından küme düşmüştür, orta gelir grubundan düşük gelir grubuna gerilemiştir, Maalesef biz orta gelir tuzağını tartışırken düşük gelir tuzağına saplanmış durumdayız dolayısıyla bu trendin bozulması lazım."

"PİYASALARI KOALİSYONLA KORKUTMANIN MANTIĞI YOK"

Yatırım, sanayi, ihracat, büyüme ve milli gelirdeki tıkanma, 7 Haziran 2015 seçimlerinden çok önce başladığına dikkat çeken Taş, mevcut ekonomik krizin, 7 Haziran seçimlerine ve dolayısıyla milli iradeye fatura edilemeyeceğini söyledi.

Türkiye ekonomisinin krizden çıkabilmesi için yeni bir hikayeye, yeni bir hükümete ihtiyacı olduğunu belirten Taş, şöyle devam etti: "Katılımcı, uzlaşmacı, ilkeli, yenilikçi ve ortak akla dayanan geniş tabanlı ve kalıcı bir koalisyon hükümeti Türkiye'nin yeni hikayesi olacağını düşünüyorum. Uzun sürecek başarısız koalisyon pazarlıkları ve erken seçim ile şu an içine düştüğümüz ekonomik krizi daha da derinleştirmemiz lazım. Yeni bir erken seçim bu tabloyu hiç değiştirmeyecektir. Ekonomik ve finansal krizi daha da arttıracaktır. Dolayısıyla Türk halkının gösterdiği basireti siyasilerin de, partilerin de göstermesi gerekir. Almanya koalisyonla yönetiliyor Japonya koalisyonla yönetiliyor. Türk halkını ve piyasaları koalisyonla korkutmanın hiçbir mantığı yok. Şu anki ihracatın yüzde 20 çökmesi ekonominin dolar bazda yüzde 2.9 küçülmesi yatırım ve sanayinin durması koalisyonun sonucu değil tek partinin sonucudur. Dolaysıyla tek partiyi kurtuluşun reçetesi olarak sunmak demokrasiyi anlamamaktır. Almanya ve Japonya'nın yaptığını Türkiye de yapabilir."
CİHAN
11 Haziran 2015 14:41
DİĞER HABERLER